søndag den 30. maj 2010

Hvor ligger paradis?





INTRODUKTION til Shamals bogreception og malerifernisering
i Apostelkirken, søndag den 30.5.10.

"Jeg vil gerne invitere jer med på en rejse.
Jeg har haft fornøjelsen af sammen med Niels at arrangere forskellige ting her i kirken. Sidste år var det bl.a. Sommerfestivalen Stemmerne omkring os, hvor der her i lokalet var en digterværksted, og hvor en maler til lyde og musik dansede et maleri frem med maling under fødderne. Det skete, mens der på væggene hang en udstilling med titlen ”Smertens kunst”. Udstillingen var arrangeret af forfatteren og maleren Alice Maud Guldbrandsen – og hende skal I møde lige om lidt. Hun var selv en af de udstillingende. En anden var Shamal – Shamal Adel Salim.
Netop fra i dag kan I igen se hans billeder på væggene herinde.
Under Alices arbejde med udstillingen fandt hun ud af at Shamal også er digter, og det førte til at Shamal sendte nogle af sine digte til hende, og hun sendte dem videre til mig. Det er grunden til at denne digtsamling udkommer i dag. En digtsamling som Alice har sprogligt redigeret.
Så I bliver nogle af de første, der kommer til at høre digtene. Eller i hvert fald de 7 digte som Shamal har udvalgt til i dag. Først læser Alice dem på dansk og derefter læser Shamal dem på kurdisk.
Digtene er skrevet direkte på dansk, men de har selvfølgelig en helt anden melodi på digterens eget tungemål.
For nogen begynder rejsen, når de ser Shamals malerier, for andre når de hører digtene på dansk og for andre igen, når de hører dem på kurdisk. Eller måske sker det i samspillet mellem dem.
Men hvor går rejsen så hen?
Det er ikke bare en rejse tilbage til Mellemøsten, men ligeså meget en rejse ind i os selv. For det er det digte kan. De kan minde os om hvad det vil sige at være menneske. Det er også en rejse til det område, der bliver kaldt Kurdistan. Kurdistan er jo ikke et land i gængs forstand. Det kan man ikke finde på et atlas. Vi skal tilbage til det, der engang hed Mesopotamien. Der betyder landet mellem floderne. Floderne er Eufrat og Tigris. De har deres kilder i det kurdiske bjerglandskab - et stort bjergrigt område i Mellemøsten.
Vi skal tilbage til det nordlige Irak.
Velkommen til Alice – velkommen til Shamal.
Og god rejse til jer alle!"

Michael Svennevig

onsdag den 12. maj 2010

Hvor ligger paradis?



Bogreception og malerifernisering i Apostelkirken søndag den 30.5. kl. 11.30-13.00.



Shamal Adel Salim - digter & maler

I sommers havde man mulighed for i Apostelkirken under Festivalen ”Stemmerne Omkring Os” at opleve gruppeudstillingen ”Smertens Kunst”, hvor fem malere gav det ukendte stemme. En af de udstillende malere, den kurdisk irakiske maler, digter og journalist, Shamal Adel Salim kan man nu opleve solo fra den 30.5. samme sted, når han den dag både har bogreception for sin nye digtsamling ”Hvor ligger Paradis?” og samtidig har fernisering på sin nye malerudstilling. Det er sjældent man har mulighed at opleve, hvordan en og samme kunstner mestre flere så forskellige kunstneriske udtryk og kan opleve hvordan de to udtryk supplerer hinanden og spiller sammen.



Shamal kom til Danmark i 1992 efter at være flygtet fra det nordlige Irak, der har en stor kurdisk befolkningsdel. Det er osse det kurdiske spørgsmål, der optager ham, men det, der gør ham så interessant for os, er at han netop formår at gøre sine oplevelser tilgængelige for os på en måde, så de sår han bærer på i sjælen ikke længere bliver et spørgsmål om at være kurder eller ikke være kurder, men i stedet kommer til at dreje sig om at være menneske.
Shamal har tidligere udgivet 2 digtsamlinger, men dette er den første digtsamling han har skrevet direkte på dansk.
Normalt er det et handicap, når udlændinge skal gebærde sig på vores svære sprog, men Shamal har formået at vende det til sin fordel, da det netop passer godt med hans ordknappe stil, hvor hvert ord er ciseleret og fint tilpasset. Der er ingen overflødige ord. Der er kun det allermest nødvendige.



Digtsamlingen, der udkommer samme dag, rummer 32 digte om krig og kærlighed, om længsel og savn, og om livet, der består på trods af alt.
Hans poesi og billeder, der bærer på en egen sørgmodig indignation, skildrer det at være menneske. Men omfavner og omslutter også håbet og poesien – og det er i balancen mellem de to - at Shamals digte og billeder finder deres eget rum. Og det er dét rum som han nu inviterer os andre ind i - søndag den 30.5. kl. 11.30-13.00 i Apostelkirken, hvor han læser nogle af sine digte på kurdisk, mens Alice Maud Guldbrandsen læser dem på dansk. Forlægger Michael Svennevig byder velkommen.

Shamals digte og billeder er en celebrering af at livet går videre, trods alt – for vi er stadig i live. Der er altid noget, der bærer igennem. Selv når det ser sortest ud. Men måske er vi blandt de sidste overlevende?

Der serveres gratis kaffe, te, kage og juice, og der kan købes en let frokostret til 20,- kr.
Udstillingen bliver hængende i kirkens menighedssal og kan nydes i hele juni måned.

Apostelkirken, Saxogade 13, 1663 København V.

www.apostelkirken.dk
www.forlaget-epigraf.dk