torsdag den 6. juli 2023

Rithva Landler: DANCE FIRST. TALK LATER!

 

Fotos: Michael Svennevig og MØLLER (portræt).


Hør podcast

YouTube



”Først brugte jeg mange år på at lære alt muligt, og bagefter brugte jeg lige så lang tid på at aflære det igen for at finde hen til mit eget udtryk.”

Rithva Landler (født 1969) er visuel kunstner og hverdagspoet med pop-up-galleri og atelier i Basement art Studio, Guldborgvej 12 på Frederiksberg. Rithva arbejder med genbrugskunst og klassisk billedkunst. Alt visuelt uden begrænsning – og har gjort det gennem 30 år. Rithvas farver er meget mættede, meget sanselige og farverige. Ja, nærmest sydlandske. Hendes værker griber ud efter beskueren. Man bliver ligefrem suget ind i hendes billeder.





”Kunst er et sprog uden ord. Mit sprog. Alle de valg jeg tager, materialer, strøg, farver… er min melodi, min passion, min livsholdning, der kommer til udtryk.”





Men Rithva arbejder ikke bare alene, men maler også kollaborationsværker sammen med jazzsaxofonisten Simon Spang-Hanssen, der har grebet penslen. På podcasten fortæller Rithva om, hvordan det i 2017 kom i stand – og hvordan de rent praktisk griber det an. For hvordan maler man et billede sammen, når man er så forskellige, som de to er i deres streg og deres motivvalg?





Rithva står for de figurmæssige elementer i billederne, mens Simon maler, som var det saxofonriff, malet i en meget hurtigere og mere glidende streg.

”I den proces lærer man noget om ydmyghed. Vi siger ja til hinanden og giver hinanden rum, men det er klart, at Simon har en fordel fra musikken, hvor han er vant til at improvisere sammen med en masse forskellige musikere.”






Der er i forvejen en masse musik og dans i Rithvas billeder.

”Jeg kan godt lide at danse, og har gjort det gennem mange år. Dance first. Talk later!





Jeg kan bedst lide kunst, der er sig selv, og som kan stå alene, hvor man ikke har brug for lange forklaringer. Det umiddelbare! At give plads til hinanden og at være opmærksomme og til stede i nuet, er nogle af de vigtigste livsværdier. Det er kunsten med til at skabe. Kunst skaber nærvær og kommunikerer. Man kan sige, at beskueren taler med sig selv via kunsten. Selvfølgelig afhængig af, hvad modtageren har i bagagen, og hvor meget man er villig til at gå i dialog med et værk. Man lægger meget af det man selv har med sig i et værk. Folk, der opsøger kunst, kan blive meget begejstrede for et værk, når de fornemmer en genkendelse. Det er kunstens største mål. Man udtrykker noget, og så ser man, hvad modtageren får ud af det.





Men jeg holder også meget af at lave genbrugskunst, og hopper gerne op i en container for at se, om der er noget jeg kan bruge der!”


Rithva Landler & Simon Spang-Hanssen.



Musikken på podcasten er fra Simon Spang-Hanssens nyeste album ”Green or purple”(2022) sammen med Mai Lan Doky. Det er et instrumentalt mellemstykke fra titelnummeret, der indgår i podcasten. Tak for lån af nummeret!



Mød Rithva Landler & Ole Bundgaard 
til festivalopvarmningen
fredag den 4. august 2023 kl. 16-21
i Hf Prøvestenen på Amager


*

Næste uges podcast:
14/7/23
Foto: Claus Lynggaard.

Hanne Kvist:
"Blomsten der elsker mig" og "Cold Hawaii" 

Forfatteren og illustratoren Hanne Kvist fortæller om sine to seneste bogudgivelser: billedbogen, "Blomsten der elsker mig", er for børn og "Cold Hawaii" er for unge. Bøgerne handler om at holde fast i sine rødder - og om at finde et ståsted i livet. Vi mødes i en lejlighed på Vesterbro  lige ud til banelegemet. Man kan høre suset fra den forbikørende trafik selv bag de dobbelte glasruder. Hanne Kvists billedbog ”Blomsten der elsker mig” er lavet i samarbejde med billedkunstneren Signe Parkins. Det er deres fællesværk. Den handler om en blomstrende plante, hvor blomsten bliver stående, mens planten hiver rødder op og går sin vej. Den er træt af den selvglade blomst, der kun kan tale om sig selv og sine egne fortræffeligheder. Selv om den ser sjov ud, handler det om at holde fast i det der betyder noget - og om at have venner. Det gør hendes ungdomsroman ”Cold Hawaii” også. Men også om at finde sig til rette i tilværelsen. Såvel personligt som seksuelt, men allermest som menneske.  Offentliggøres den 14. juli 2023.



*

*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*