torsdag den 29. juni 2023

Lean Pejtersen: "HER ER DER INGEN, DER GRÆDER OM FREDAGEN"

 

Foto: Kasper Rebien. Omslag: Thit Thyrring..

Hør podcast:


Lean Pejtersen debuterede med kortprosasamlingen ”Her er der ingen, der græder om fredagen” på Forlaget Harpyie i 2022. Der består af bearbejdede tekster, der igen er udvalgt fra et meget større stofmængde. Der er også medtaget en masse anonyme udsagn fra debatfora på internettet, hvor der eksisterer mange fora, hvor man kan fortælle alt hvad man vil og alle kan læse med. Det kan være ganske enkle spørgsmål som ”Hvordan har din dag været på arbejdet?” eller ”Hvornår har du sidst været sur på sin chef?”


Omslag: Thit Thyrring.



”Jeg kom fra Sønderjylland med kæreste og to små børn og skulle prøve at finde mig til rette arbejdsmæssigt i København. Det endte med mange små og mindre ansættelser mange forskellige steder, så jeg endte med at gå ind og ud af andres arbejdspladser, så derfor var det nogle tanker der optog mig: hvad er arbejde og hvad gør det ved os? Da jeg skulle lave en workshop for 150 kursister, valgte jeg det som temaet, så jeg opfordrede dem til anonymt at skrive om deres forhold til deres arbejde. De måtte skrive lige, hvad de ville. Det skulle også rumme en indrømmelse og også gerne en beskrivelse af, når de ikke syntes at de levede op til det."



Foto: Kasper Rebien.



"Det blev til nogle meget lange besvarelser, og karakteren af det de skrev lignede nærmest betroelser. Mange af dem fik noget meget ømt og intimiderende over sig. Som om det kunne være skrevet til en far og mor. Jeg bearbejdede det og læste det op for dem. Igen var der en meget overraskende respons. Det var tydeligvis et emne, der satte meget i gang – og det berørte også både skam og noget tabueret."  Hør mere på podcasten.


Uddrag fra ”Lean Pejtersens 

”Her er der ingen, der græder om fredagen” 

(Forlaget Harpyige, 2022):

"Jeg har ikke været på arbejde mere end et kvarter, og jeg har allerede våde øjne, folk tænker måske, hvad sker der så næste gang, han bliver presset, jeg er ikke nogen god sælger, har jeg fundet ud af, vi har et sæt lamper over skrivebordene, der lyser i forskellige farver, alt efter hvor godt vi klarer det, og de gør det meget tydeligt. Jeg er bare så led og ked af at stå op om morgenen og tænke, ”så er der én dag mindre til weekenden”, men jeg tror ikke, at jeg er den eneste, for her er der ingen, der græder om fredagen." (side 53)



Uddrag fra ”Her er der ingen, der græder om fredagen”:


"Prøv at sige, gudskelov er det snart mandag, i stedet for at glæde dig til fredag. Prøv at sige, i dag er første dag i resten af mit arbejdsliv. Prøv at sige, for hvert problem, der findes, findes der en løsning. Prøv at sige, okay, jeg trækker vejret, jeg lever." (side 59)

 Oplæsning: Lise Kamp Dahlerup.
Musik: Rosenvinge, Christensen & Svennevig.

*

 Mød Lean Pejtersen

på 2. festivaldag,

tirsdag den 8. august 2023 kl. 15-21

i GLOBAL Art Gallery,

Skalbakken 6A, Vanløse

*

  Næste uges podcast:

7/7/2023


Fotos: MØLLER. 

Rithva Landler: 

“Dance first. Talk later!”


Billedkunstneren Rithva Landler fortæller i samtalen: "Dance first. Talk later!" om et liv med kunst, tegning og maling. Om genbrugskunst og om at aflære alt det, man har lært, for at finde ind til det egentlige. ”Kunst er et sprog uden ord. Mit sprog. Alle de valg - jeg tager – materialer, strøg, farver… er min melodi, min passion, min livsholdning, der kommer til udtryk.” Jeg kan bedst lide kunst, der er sig selv og som kan stå alene, hvor man ikke har brug for lange forklaringer. Det umiddelbare! At give plads til hinanden og at være opmærksomme og til stede i nuet, er nogle af de vigtigste livsværdier. Det er kunsten med til at skabe. Kunst skaber nærvær og kommunikerer. Man kan sige, at beskueren taler med sig selv via kunsten. Selvfølgelig afhængig af, hvad modtageren har i bagagen, og hvor meget man er villig til at gå i dialog med et værk. Man lægger meget af det man selv har med sig i et værk. Folk, der opsøger kunst, kan blive meget begejstrede for et værk, når de fornemmer en genkendelse. Det er kunstens største mål. Man udtrykker noget og så ser man, hvad modtageren får ud af det. Men jeg holder også meget af at lave genbrugskunst, og hopper gerne op i en container for at se, om der er noget jeg kan bruge der!” Offentliggøres den 7. juli 2023.



*
*

*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*