torsdag den 20. april 2023

Anmeldelse: "CPH under vand" af Sinus Reuss

 

Omslag: Manfred Christiansen.

Sinus Reuss: ”CPH under vand”

Verdenshavene er steget adskillige meter. København er oversvømmet, har skiftet navn til CPH og er ikke længere Danmarks hovedstad. Men er stadig en livlig og spændende by.

Det er forunderligt at svømme med Sinus Reuss ned under vandet i romanen ”CPH under vand”, der foregår i fremtiden. Vi møder Kat og Kim. Kat elsker havet. Sammen filmer de byen under vandet. I en stor fotokonkurrence vinder de verdens bedste kamera, og kan slet ikke vente med at afprøve det, men der begynder at ske underlige ting, når de fotograferer med kameraet. Er det bare synsbedrag eller er det virkelig nogle af de mennesker, der engang beboede de fotograferede huse, der er kommet tilbage – og er ved at indtage deres gamle plads på billederne?

Som læser synker vi med ned på bunden, hvor enhver fornemmelse af tid og rum ophører. Ansatserne til uhygge virker så meget desto kraftigere dernede i dybet. Jeg forstår egentlig godt Nini, Kim bror, der slet ikke er spor interesseret i brorens liv i vandet, for det ER underligt. Hun bliver søsyg bare hun ser en bølge. Alligevel bliver hun forelsket over hals og hoved, da hun møder den anderledes frigjorte Aisha. Det er nu ikke helt let at forestille sig den snerpede søster fra provinsen bare slå sig løs og give los i den pludseligt opståede forelskelse med stripteasedanseren. Men lige så snart personerne springer i vandet, er jeg med hele vejen. Helt derned i dybet, hvor alting kommer til at virke underlige forsinket og fortegnet. Både da de tidligere i romanen er på besøg i en undervandslabyrint og da de siden tager rundt for at undervandsfotografere, mens de gamle motiver begynder at få deres eget liv – og på en måde stikker af fra motiverne på de gamle fotografier fra dengang, inden byen blev oversvømmet.

Romanen lever og ånder i de afsnit, og mysteriet løses også op på tilfredsstillende måde, selv om det både forklares og ikke forklares. Der virker i hvert fald plausibelt.

Der er meget kærlighed og forelskelse i romanen, men jeg vil meget hellere med personerne ned under vandet – selv om det ikke er helt ufarligt – og temmelig uhyggeligt.


Omslag: Manfred Christiansen.


Sinus Reuss: ”CPH under vand”,
Science Fiction Cirklen, 2022
Redaktør: Johannes Lundstrøm.
232 sider.

Sinus Reuss: ”CPH under vand”

 

Foto: Michael Svennevig. Omslag: Manfred Christiansen.

Hør podcast.

Også på YouTube.

Vi mødtes til et kursus i Dansk Forfatterforening – og faldt i snak i pausen, hvor Sinus fortalte om ”CPH under vand”, en science Fiction-roman han netop havde færdiggjort. I romanen skildrer han livet efter at verdenshavene er steget adskillige meter. København er oversvømmet, og har skiftet navn til CPH og er ikke længere Danmarks hovedstad. Men stadig en livlig og spændende by. Men det er ikke en dommedagsfortælling om, hvor slemt det bliver, men snarere en åben og optimistisk skildring af et andet og fremtidigt liv på havet – eller rettere i havet.

På podcasten fortæller Sinus også om de særlige vilkår, som hans bøger bliver til under. Hvad betyder det at være bipolar, og hvordan påvirker det arbejdet med de tre bøger han indtil videre har skrevet? Hvad gør man, når humøret skifter fra det hurtigt maniske til det formørkede depressive? Sinus blev diagnosticeret for 10 år siden, og har levet de første 40 år uden den viden. Medicinering gør, at det i dag er muligt for ham at leve et godt og forholdsvis almindelige liv med de forbehold som det kræver. Men ingen diagnoser er ens, og det er langt fra alle, der er så heldigt stillet som han.


Omslag: Manfred Christiansen.


Uddrag fra 

romanens indledning:

"Matte tråde af sollys flimrer i det dunkle vand, og blege pletter sanser på Kats udstrakte arme, følger havets rytme og melodi, dets leg med den mørkegrønne tang på niveau 2 lige over hende, samt videns rusk i havrugen længere oppe på havets overflade. Niveau 3´s mørke, brungrønne tang strækker de lange flade strimler fra næringsristene på hver side af Kat og op mod lyset, efterlader hende en smal tunnel at svømme i. Tangstrimlerne strejfer kildrende hendes flydende krop, når havet bølger dem mod hende. Hendes ben og svømmefødder fører hende fremad med dovne bevægelser."


Uddrag 

fra festivalanmeldelsen 

af ”CPH under vand”:

”Som læser synker vi med ned på bunden, hvor enhver fornemmelse af tid og rum ophører. Ansatserne til uhygge virker så meget desto kraftigere dernede i dybet. Jeg forstår egentlig godt Nini, Kim bror, der slet ikke er spor interesseret i brorens liv i vandet, for det ER underligt. Hun bliver søsyg bare hun ser en bølge. …Men lige så snart personerne springer i vandet, er jeg med hele vejen. Helt dernede i dybet, hvor alting kommer til at virke underlige forsinket og fortegnet. Både da de tidligere i romanen er på besøg i en undervandslabyrint og da de siden tager rundt for at undervandsfotografere, mens de gamle motiver begynder at få deres eget liv – og på en måde stikker af fra motiverne på de gamle fotografier fra dengang, inden byen blev oversvømmet.”

Læs hele anmeldelsen.

 

Uddrag fra romanen læses på podcasten af skuespilleren Lise Kamp Dahlerup. Musikken på podcasten er en hav-improvisation af Sophus Rosenvinge på flygel. Musikken er bagefter garneret med havlyde fra BBCs omfattende lydarkiv, der er til fri afbenyttelse.

Indgår i serien ET ANDET BLIK.


Foto: Michael Svennevig.

Mød Sinus Reuss

på 3. festivaldag,

torsdag den 10. august 2023 kl. 19-21

i Salonen, Østerbrogade 222 på Østerbro. 


  *

  Næste uges podcast:

28/4/23


Mette Soraya Svane: 

”Sommerfuglen”

”Det startede nok med min far, der var jazzmusiker og trompetist. Som 14-årig skrev jeg min første sang, der hed ”På vej”. Det er en glad sang,  og jeg har altid hevet mig selv op ved at synge og danse. Dansen har været en ledetråd gennem mit liv. Det startede med karnevallet i København i 1980´erne. Bagefter rejste jeg rundt i mange mellemøstlige lande og lærte mange nye danse. Men  jeg har også skrevet børnebogen ”Pigen med Fuglenæbbet”, illustreret af Maj Olika. Den rejser jeg også rundt med som fortælle-forestilling, hvor jeg med musik og dans  kombinerer det hele.” Indgår i serien ET ANDET BLIKOffentliggøres den 28. april 2021.


*

Hør også
med uddrag fra de foregående 5 podcasts.

&
med uddrag fra de kommende 5 podcasts.

*



KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*