søndag den 4. august 2019

Sue Hansen-Styles & Nina Larissa Bassett fortæller om "Mairead"


Foto: Michael Svennevig.

Da lyset går op befinder vi os i et lukket rum med fire personer – sammen og alligevel hver for sig. De vågner og undrer sig over, hvor de er henne, og prøver at forstå sammenhængen. En sammenhæng, der ikke er der, men som alligevel knytter dem sammen. Er det skæbnen eller et hævndrama? Hvad er det der gør, at Mairead, den tilsyneladende hovedperson, er adskilt fra manden, elskeren og dennes kæreste? 

”-Alt hvad hun skriver kommer direkte fra hjertet, og det gør det meget nemt som skuespiller. Den serbiske dramatiker, Tanja Mastilo, har oplevet meget i sit liv, og det har præget hende. Der er ikke noget, der er sort/hvidt. Alting har mange sider.” 

Titelpersonen, ”Mairead”, er spærret inde sammen med tre andre. Er de i et fængsel? Måske - man ved det ikke. På festivalen kan man møde dramatikeren Tanja Mastilo og skuespilleren Sue Hansen-Styles. På denne 24. festivalpodcast lykkedes det at få instruktøren Nina Larissa Bassett, der netop var i landet, sammen med Sue Hansen-Styles til at fortælle om stykket.  For jeg ville gerne prøve at finde ud af, hvad det var jeg oplevede den dag i teatret.

Foto: Aleksandar S. Mastilo


Når teatret er mest raffineret, kan det være en vej ind i sindet, der når ind steder, hvor man ikke normal kommer. Det kan grave sig ind i underbevidsthed, så man bliver helt fortabt – og bare må følge efter. Sådan var det i ”Mairead”, der handler om kærlighed og knuste hjerter, for hvad binder dem sammen, og hvorfor er de havnet her – og hvordan slipper de ud igen? Selv om de ikke kan se hinanden, kan de kan stadig tale sammen. Det bliver til en rejse ind i underbevidstheden. Det er meget enkelt, men utroligt raffineret, for hvad handler det egentlig om? For måske er det bare stemmer inde i hovedpersonens hoved?

Læs festivalanmeldelse af "Mairead" 
fra Teatret ved Sorte Hest den 17. februar 2019

På podcasten er der er to uddrag fra ”Mairead” læst af Sue Hansen-Styles og ét som Sue og Nina spiller sammen. Den underliggende musik af Barry Wesil er også fra forestillingen.



Mød Tanja Mastilo og Sue Hansen-Styles
på festivalen MØD VERDEN,
hvor de medvirker på 3. festivaldag,
tirsdag den 13. august kl. 16-21
i GLOBAL ART Gallery i Vanløse


HITLISTEN – over festivalopslag 2019



"En bøn til havet" er det mest sete opslag - set af over 7.000 på FB.

Over 70.000 har læst festivalopslagene, men reelt er det mange flere, for her er kun medregnet opslag set af mere end 1.500. Her er hitlisten, for hvad der er mest populært og bliver læst af flest?  
Det er tydeligvis opslag, der handler om kulturmøder og flygtninge, og hvis de fx deles med Venligboerne, København, så går det først rigtig stærkt. 

HITLISTEN over de 18 mest sete festivalopslag:

1) “En bøn til havet (7120): Khalid Hosseinis bog som reading

2) Kenneth Gomez (7070): "Ildsjælen fra Solrød"

3) Knud Vilby (6389): "Dansk Flygtningehjælps historie"

4) Pia Sigmund & Mirza Cirkinagic (6358): "Danske unge. Gode historier om dansk mangfoldighed"

5) Jannik Hastrup (5877): "Ignoranterne", animeret flygtningedokumentar

6)Trine Andersen (5777): "Med Afrika i blodet"

7)  Lyriske festivalstemmer V (5522): Salim Abdali og Katrin Ottarsdóttir

8) Elisabeth Arnsdorf Haslund (4924): Talsperson for UNHCR

9) Asef Soltanzadeh (4068): "Mennesker på flugt"

10) Lyriske festivalstemmer III (3927): Jon Høyer og Claus Willumsen

11) Pia Raug (3269): Hos Pia Raug på Omø

12) Mika Filborne (2187): "Om musikken"

13) Festivaltrailer MØD VERDEN (2082): 

14) Martin Paludan (1735): "Vi vågner i Sibirien"

15) Omslag festival-havebog (1698): - uden link

16) Ældst er bedst (1675): Bent Melchior, Jytte Abildstrøm, Anne Hansen, Hanne Marie Svendsen

17) Bogtrailer (1576): "Livets gang i HF Prøvestenen"

18) 23.7.: Minder om rejser jeg aldrig har været på II (1501): https://msvennevig.blogspot.com/2019/07/minder-fra-de-rejser-jeg-aldrig-har.html


Podcasten med Rasmus Braun 
(her fotograferet af Caroline Lieberkind) 
er den mest populære festivalpodcast


PODCAST- HITLISTEN

1) Rasmus Braun: ”Hvorfor var der ingen der reagerede?” (95)

2) Madame Garborg: ”Alt var kun en drøm” (66): 

3) Thulla C. Wamberg & Michael Svennevig: ”Et ideelt samarbejde” (50) https://svennevig.podbean.com/e/et-ideelt-samarbejde/

4) Mika Filborne og musikken (40): 

5) Anne Hansen: ”Begejstringen bærer det hele” (36): 

6) Martin Paludan: ”Vi vågner i Sibirien” (35): 

7) Anja Gram (32): "Vild med herretøjet i 1770´erne"

8) Christina Munk (30): "Om at leve med sin sårbarhed"

9) Maria Lundberg (26): "Gennem en hinde af is"

10) Jerry Besa (21): "Kleinsmed & kropsterapeut"



Mød Pia Raug på Omø


Pia Raug & Søren Thuesen, der optræder sammen på fredag til festivalåbningen i Apostelkirken. 



Det er 18 år siden at Pia Raug sidst skrev en sang. Hun er stolt, da hun rækker mig teksten. Den hedder ”Flaget”.  Senere synger hun den også. Søren Thuesen har lavet melodien og spiller flygel til. 18 år er meget lang tid. Det har givet angst for om det overhovedet var muligt at blive lukket ind i dét land igen. 
Faktisk er der to endnu ikke indspillede Pia Raug-sange, og de kan begge høres til festivalåbningen på fredag - og her på denne 23. festivalpodcast fortæller Pia Raug om baggrunden for dem.

En af de første arabiske bloggere, Riverbend, der bloggede fra Bagdad fra 2003-07 og berettede om angrebet på byen på sin blog, var en del af inspirationen til sangen ”Svanesalmen” som Pia Raug har skrevet, men endnu aldrig indspillet, men nu kan den høres live til festivalåbningen af MØD VERDEN på fredag i Apostelkirken. 

Det er 2. gang jeg er på Omø, for at besøge Pia. Få dag efter skal der indvies en skulpturpark til hendes far, Ib Raug. For mig er hun et menneske og en stemme, der bærer meget af tiden i sig. Jeg elsker stadig at lytte til de gamle plader (eller cd´ere er det nu). De rummer en renhed, der betager mig. Hendes udtryk er klart og tydeligt. Teksterne er stærke og smyger sig om mig. Mødet med Pia Raugs musikalske univers var for mig et møde med verden. 

Jeg kontaktede hende mange år tidligere, for at spørge hende om hun ville lave musik til en dukketaterforestilling. Det indvilligede hun i, men vi fik ikke det logistiske til at passe sammen, for jeg skulle rundt på turné, inden hun skulle i studiet, så derfor var jeg glad for at møde hende mange år efter, hvor hun var med i Apostelkirken, men det var inden hun igen fandt tilbage til musikken, så ved den lejlighed talte vi om hendes roman "Bristepunktet" og sluttede med en á capella udgive af "Livet er helligt" fra Inger Christensens DET som Pia havde sat musik til. Det var det nærmeste vi kom musikken ved den lejlighed. 

Jo, jeg er fan af Pia Raug - og glæder mig til at høre de to nye sange på fredag til festivalåbningen i Apostelkirken.


Fotos: Michael Svennevig

Mød globetrotteren Erik Møller Andersen



Foto: Erik Møller Andersen.



Fra tropeøen Samoa i Stillehavet:

"Samoa er for mig det tætteste, jeg kan komme på et paradis. Et land med en venlig, gæstfri, nysgerrig og farverig polynesisk befolkning. Et folk. der lever i storfamilier, i huse uden vægge, omgivet af grønne plæner, palmer,flammetræer, tempel- og brødfrugttræer, hvor hønsene ved solnedgang flyver op og sætter sig til ro uden bekymring for den kommende nat. Et land uden borgerkrig og med sine traditioner intakte på godt og ondt.
Et paradis på jord, hvis vi glemmer, at de unge drikker plantegift eller hænger sig i brødfrugttræerne, mens den  store høvding fortsat sidder på magten, mens han samler penge ind fra de arbejdende familiemedlemmer omkring ham selv på Samoa, i Australien, New Zealand og USA."



                                                                                                   Foto: Erik Møller Andersen.


Fra Grønland - Under Indlandsisen:


"Vi mavede os henover klippeflader med massive isblokke, blå, blåsorte og skinnende over os som frosne kæmpestore vanddråber, ind i en slags hule eller grotte, hvor vi i fuld størrelse stod oprejst med adrenalinen pumpende, på uvant terræn, med is til alle sider og over os. Stumme og rystende i krop og sjæl. Hvor længe ville det holde? Ville isen, ville det hele brase sammen nu? over os og omkring os, lige nu, eller fem minutter senere? Ville det forblive, som det var til den næste dag, eller til om fjorten dage? Kunne vi nå at komme ud?"

                                                                                                     Foto: Erik Møller Andersen.



Fra Sudan i Afrika - udenfor hovedstaden Khartoum:

"Dog vi ender på toppen af et bjerg af grønt på en åben lastbil, som er fyldt med græs, og som lugter af græs. Vi håber på, at det skal bruges til kamelføde. Turen går direkte ud i ørkenen, uden at lastbilen følger en vej eller et spor. Omkring os og foran os har vi en flad gråbrun ørken uden en busk, uden bevoksning så langt øjet rækker, kun afbrudt af fatamorganaer, blåhvide luftspejlinger langt forude. De opstår, og de forsvinder. Vi kører og føler, at vi er på en tiptop moderne asfaltvej. Men der er ikke noget asfalt. Det er alt sammen fast sand, sand og atter sand. Vi, Rachel, Rama, Eira og jeg, sidder blødt ovenpå alt det grønne. Vi kan ikke forestille os en bedre transportform. 
Men hvor skal vi hen? Er vi blevet taget som gidsler? eller har vi uvidende frivilligt givet os væk? Vil vi efter forhandlinger i dagevis eller månedsvis med den danske regering, den sudanske og med Storbritannien blive udleveret til Danmark eller England. Vil nogen betale noget som helst for vores familie? Eller vil vi bare forsvinde? Væk, bare væk er vi!"
Vil nogen spørge?
Hvem var de? Var det en familie? Hvor blev de af? Forsvandt de? Hvornår var et nu? Er det ikke længe siden?



KLIP fra bogen JACKAROO
Skrevet af Erik Møller Andersen.


Mød Erik på festivalen MØD VERDEN
2. festivaldag i HF Prøvestenen,
lørdag den 10. august kl. 12-21.

Kageportrætter. Mød Gemzøe & Garborg


Lena Gemzøe.

Vi har fået assistance fra Amager og Nokken, idet kagedamerne Madame Garborg og Lena Gemzøe igen stiller op med kager på festivalens 2. dag, på lørdag i HF Prøvestenen. De er efterhånden gamle kendinge eftersom det er 3. gang at Lena stiller op og 2. gang at Madame Garborg gør det.
Lena har bagt brownies og tager sin store industrikaffebrygger med og står for både te og kaffe - og Prøvestenen har 70 kopper, så vi sparer plastikservicet.


Madame Garborg. Foto: Michael Svennevig

Madame Garborg tilbød allerede for mange måneder siden at hun ville lave noget til jubilæet, og da hun samtidig er med i den nye havebog og skal læse det op på lørdag, var det oplagt at kombinere det med udgivelsesdagen, hvor festivalen løber af stablen. Hun har valgt at kalde det ”Jubilæumsknas” – og hvad det er, forbliver en hemmelighed til næste lørdag, men Madame Garborg har undervist 30 år på Hotel- og Restaurationsskolen, så hun kan sin metier.

Men begge har deres helt egen historie som jeg har fået lov at indfange på 4 podcasts.
Lena fortæller om, hvordan hun fik sit hus på Nokken i sin tid – og det er ikke for sarte sjæle, så hvis nogen troede at Prøvestenen er noget for sig selv, så prøv at lytte med her. Men Lena er også en blændende akvarelmaler, der gør det i nordatlantisk inspiration og i kæmpe formater. Der er format over Lena. Hør hende fortæller om det her – og se hende i aktion:


Madame Garborg er kok og forfatter. Her fortæller hun om debutbogen – og om sit sociale engagement, der er udsprunget af en opvækst med mange udfordringer som hun også har skrevet om i sin første bog. Kom med til udgivelsesreceptionen sidste år. Ole Bundgaard spiller saxofon til:


Men engagementet er ikke stoppet der, for det har ført til den musikalske reading ”En bøn til havet”.
Som man har mulighed for at opleve et uddrag fra til festivalåbningen på fredag i Apostelkirken.


Men her kommer først en frisk rapport fra køkkenregionerne hos Madame Garborg:

Madame Garborg: ”Jubilæumsknas til Prøvestenen er en hemmelighed. Jeg lover at det kommer til at smage guddommeligt. Mandler i store mængder er lige nu ved at blive til mel i min foodprocessor. Så fortæller jeg ikke mere. Håber vi ses.”

Vedr. kagerne til Vanløse, på festivalens 3. dag: ”Nu ligger mørdejen til Kalveøjne på køl. Massen til kransekagekanten er i røremaskinen. Marmeladen til det fyldet er kogt.”

Derudover står Madame Garborg også for den vegetariske aftensmad i Vanløse. Jo, der bliver noget at glæde sig til!

Fra køkkenregionerne på Nokken hos Lena forlød det forleden at første forsyning af hendes brownies var færdige – og at Lena nu gik og funderede over, hvad hun mere skulle lave, for der skulle laves mere end det. Hvad det bliver, kan man opleve og smage på lørdag.