søndag den 16. april 2023

PIA RAUG: Fugleflugt og protest (2:2)

 

Portræt: Sigrun Gudbrandsdottir. Layout: Grafisk design, Sdr. Omme.


Jeg glæder mig til koncerten på torsdag. Det er først i Templet i Lyngby og to dage efter i Musikhuset i Århus og bagefter i Musikcaféen i Kbh (snart udsolgt alle tre steder), hvor Pia Raug optræder sammen med Jomi Massage & Frihedskæmperne i et repertoire, der blander deres sange.




Læs også 1. del.

Jeg bliver helt rørt indeni. ”Jorden er ingen stjerne” synger Pia Raug på ”Hej lille drøm” med tekst af Ebba Munk, der blev hendes debutalbum i 1978. Siden fulgte en lang række stærke og personlige album. Mine favoritter er ”Saga”(1979), ”Krystaller” (1983) og ”Forår i menneskenes land” (1988). Især den sidste. Inger Christensens ”det” (1980) er også i en kategori for sig. Pia Raug er eminent god til at ramme og holde fast i en ganske særlig inderlighed og rendyrket hjertelighed.

De fleste af LP´erne har jeg stående, men også de to bokssæt: ”De elsked ungt – og drømte langt” (sammen med Steve Dobrogosz, Exlibris 2011) og ”Fugleflugt” (Exlibris 2015). De indeholder også Louisiana-optagelsen ”Husker du” (med Steve Dobrogosz, 1989) og ”...fred er at skabe” (med Slesvigs Musikkorps, 2008). Dertil bonus-cd´en med ekstra numre såsom ”Mod Nul” (med tekst af PH) og ”Lidt til Måske mere end Lidt” (begge til Alzheimerforeningen, 1997). Det er en svir!


Foto: Tom Poulsen, Omø..


Når jeg først begynder at lytte til musikken, klinger ord og toner fra ”Paradisets børn”(fra Red Barnets Støtte-LP, 1988): ”Du kan flyve – du er fri” videre inde i mig. For måske er det netop det, der er så betagende, at Pia Raug både formår at få os op at flyve og sætter os fri. Det er det, hun gør ved mig.

Der er i det hele taget mange fugle og meget fugleflugt over musikken og teksterne. Det var noget af det vi talte om, da jeg besøgte Pia på Omø. Det er blevet til to podcasts. Den første på Vesterbro og den anden på Omø. Den sidste er også en af de mest lyttede podcasts, og det forstår man, når man lægger øret til. Der er fugleflugt og højt til himlen i selskab med Pia Raug. Hun fortæller bl.a. om baggrunden for den nye sang ”Svanesalme”. Det er også blevet til adskillige fuglemalerier og bøgerne ”Huset” (Klitrose. 1984), ”Bristepunktet” (Forum, 2000) og ”Et Testamente” (ESCHO, 2022)


Alt dette for at bekendtgøre, at Pia Raug, 
akkompagneret at Søren Thuesen 
(som hun indspillede ”Hærvejen” sammen med i 1983), 
er med på årets festival – 
til festivalåbningen i HF Prøvestenen på Amager. 

Vi ses lørdag den 5. august 2023 kl. 16. 

At have Pia Raug med på en festival om 
kærlighed, drømme og fællesskab er en drøm!

Foto: Michael Svennevig.

Hør PIA RAUG PÅ OMØ (2019). Læs mere.
Denne podcast er nr. 5 på listen over de mest hørte podcast. 
Lyt til TOP 10-LISTEN.


Jeg glæder mig allerede 
– både til gensynet på torsdag 
og ikke mindst til Pia & Sørens optræden til festivalåbningen!





Læs også 1. del.

*