søndag den 23. april 2023

Qaali Schmidt-Sørensen: OM AT VÆRE VERDENSBORGER

 

Foto: Morten Corneliussen.


Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet denne tekst, 
der indgår i serien ET ANDET BLIK:

VERDENSBORGER

Jeg har boet i flere lande, blandt andet i Danmark, Afrika og i de arabiske lande.

Min store familie bor rundt omkring i verden. Min mor og min søster bor i Canada, en af mine brødre bor i USA, en anden bror bor i London, min far bor i Somalia, og min slægt et spredt i mange dele af verden. Min mand er halvt dansk og halvt finsk, hvilket også har givet oplevelser med de skandinaviske kulturer.  Denne baggrund har givet mig mulighed for at besøge min familie og slægtninge i mange forskellige lande gennem årerne.

Det har givet mig mulighed for både at kunne opleve de danske og finske traditioner, kultur og religion, da min svigermor bor og har familie i Finland. Vi holder tit ferie 100 km nord for Helsinki. Jeg har oplevet megen varme og imødekommenhed fra dem jeg mødte i Finland. En sommerferie var jeg sammen med min finske familie til deres finske slægtsfest. Der var flere hundreder til stede.

Jeg blev skrevet ind i deres slægtsbog, da jeg giftede mig med en halv finne, så nu er jeg også blevet en del af deres slægt. Jeg føler mig også hjemme, når jeg besøger min mor og min søster i Canada og familien i USA, selvom de nordamerikanske lande har kulturelle forskelle og et andet menneskesyn. Især har Canada inspireret mig på mange måder med deres evne til at velkomme emigranter og inkludere dem i samfundet. Flere gange har jeg rejst til Egypten, Dubai, Oman og Qatar, da jeg også har kusiner og fætre der. Vi er vokset op sammen i Somalia. Den arabiske kultur og religion har været en oplevelse, da jeg har skullet tilpasse mig for at vise respekt for deres kultur og region. Blandt andet måtte jeg tildække mig som de arabiske kvinder gør og kunne ikke gå alene i byen. Jeg har oplevet de mange uskrevne regler, der skal følges. På mine rejser til Somalia, Kenya, Uganda og Etiopien har jeg oplevet, at selvom folk er meget fattige, har det været glade og varme mennesker med stor menneskelighed, som jeg har mødt alle steder.

Alle lande. jeg har besøgt, har deres egen charme og deres egne positive sider. Under ophold rundt omkring i verden har jeg oplevet folks hverdag, og hvordan den hverdag former sig. Jeg har oplevet meget mere, end hvis jeg bare havde været turist, eftersom jeg har boet hos familie og venner. Min familie taler mange forskellige sprog, og når vi samles, har vi klædt os meget forskelligt og taler forskellige sprog, blandt andet somali, dansk, engelsk, finsk, italiensk og arabisk. Vi har også meget forskellige madkulturer og traditioner, afhængigt af hvor vi bor. Som et multikulturelt menneske har det været nemt for mig at blive accepteret, uanset hvor jeg kom hen.

Verden er i hastig forandring, både stort og småt ændres og forandres. I de sidste 100 år er udviklingen gået fra angst og fordomme til trusler, uro og spændinger imellem de forskellige lande i verden.

Gennem mine rejser har jeg oplevet verden bliver mindre end tidligere, og som verdensborgere deler vi flere synspunkter, og mange af de ting vi taler om, er fælles problemer, som f.eks. krig, forurening, global opvarmning o. lign. I de lande, jeg har besøgt, har der været forskellige kulturelle og religiøse regler, som jeg har måttet tage hensyn til, men det har ikke skabt problemer for mig under opholdene.

Derfor mener jeg, at hvis mennesker har fred og frihed samt mulighed for at forsørge sig selv og deres familie, kan man, uanset hvor man bor i verden, skabe sig et godt liv.

At bo i forskellige lande har givet mig mulighed for at se verden i et større perspektiv.  Jeg blev forelsket i at møde verden positivt.



Foto: Morten Corneliussen


Den dansk/somaliske forfatter Qaali Schmidt-Sørensen har været med utallige gange på festivalen. I 2021 skrev hun første del af den humoristiske beretning om "Den snobbede afrikaner", som blev læst af Rebecca Langley i Salonen på Østerbro. I 2022 blev endnu et afsnit af beretningen læst af Lise Kamp Dahlerup. 3. del kan høres i Salonen på Østerbro, torsdag den 10. august kl. 19-21 og læses igen af Lise Kamp Dahlerup. 4. del kan høres til festivalafslutningen, søndag den 13. august 2023 kl. 13-16 på Christianshavn. Qaali beviser med sine fortløbende satiriske historier om "Den snobbede afrikaner", at humoren kan nå ind på steder, hvor alle andre må give op. Humoren manifesterede sig første gang i teksten "Fejlfarvet kvinde til vejledning", som Qaali skrev til festivalen i 2020, hvor den blev læst af Rebecca Langley.

Qaali er uddannet Cand. Soc. fra Aalborg Universitet. Hun er også translatør og debuterede med romanen ” På taget af dommedag” (CDR-Forlag, 2008). I 2018 rejste Qaali tilbage til Somalia, og genså landet for første gang siden flugten efter borgerkrigen. Det fortalte hun om på festivalen - og på podcasten "Den usynlige krig".



Qaali skrev også "Mødte kærlighed igen" (YouTube), der blev indlæst af skuespilleren Pia Kolbe og er den afsluttende tekst på den opvarmende podcast med festivaltekster, der lancerede den kommende festival. Læs mere.


Festivalfoto 2022: Tina Linop. Fra 3. festivaldag i Salonen.

*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*