onsdag den 10. august 2011

GIV MIG LIV - hvorfor?



Hvilket formål tjener det at begive sig ind i mørket, for bliver man ikke bare helt overfaldet af mørket - og farer vild? Og den risiko løber man jo altid, men for mig har det været væsentlig at finde ud af, hvad det var, der gemte sig inde i mørket. Det var min søster, og den bevidsthed gør at det hele har tjent et formål. Der har været en grund til det hele. Og den grund har jeg nu fundet. Jeg tror, at det er vigtigt at turde tro at det nytter, at alle veje fører nye steder hen, og mange af dem fører endnu bedre steder hen.




Jeg har brugt meget tid på at fundere over hvorfor jeg i det hele taget ville fortælle om det? Historien kræver at man har et formål med at fortælle den. Ellers giver det ikke så megen mening. For det er en underskudshistorie, der bliver fortalt med et overskud (for ellers ville jeg slet ikke kunne fortælle den). Så hvad har det givet mig at have modet til at trække denne historie frem i lyset. Det koster jo altid. At det har gjort mig stærk og kompetent til at håndtere andres sværes fortællinger (sådan som det kommer til udtryk i de andre udgivelser). At der altid er noget at vinde, når man prøver at lære sig selv bedre at kende. Det har der været for mig, men det har været en lang lang vej. Det hele er startet som et frø af håb, der har sat sig inde i mig, og som har formålet at spire og vokse sig stort. Ja, det er blevet til et helt træ, der har fået en så stor krone at jeg nu kan trække andre i ly inde under det. Så på den måde giver det hele mening.



Man kan jo også sige at det er skæbens ironi at jeg, der har været omgået af så meget hemmeligt netop er blevet én, der kan bruge mine stemme så de historier som nu passerer gennem mit liv både får et litterært og et teatermæssigt udtryk - og også bliver omsat til arrangementer for andre. At det har givet mig et andet blik på livet og tilværelsen - og det ville jeg jo ikke have undværet. Det er jo blevet den store gave som jeg sidder tilbage med nu, hvor min historie er sluppet løs - og derfor også har endeligt forladt mig selv.



Normalt er min erfaring at det er en (forfatter)skrøne at man kan skrive sig ud af alting. Sådan har det aldrig været for mig. Jeg har snarere oplevet at jeg er blevet viklet endnu mere ind i stoffet. Men denne historie om min barndom bekræfter undtagelsen, for der har jeg faktisk fået skrevet mig ud af det. Så nu er jeg parat til at lægge fortiden bag mig. Nu skal jeg jo videre til alt det andet, der venter. Alt det som jeg nu har optjent en vis legitimitet til yderligere at beskæftige mig med. For nu har jeg fejet foran egen dør.



Fotos af Henning Lau Hansen
fra forestillingen GIV MIG LIV
baseret på romanen af samme navn
der opføres på udgivelsesdagen:
LØRDAG DEN 13.8. KL. 19.00 i Apostelkirken, Saxogade 12, Vesterbro.
I forestillingen medvirker Michael Svennevig, Thulla (musik og sang) og Ayi Solomon (percussion).
Gratis adgang.
Forestillingen varer lige knap en time.
Indgår i
MENNESKEFESTIVAL OM DRØMME OG VISIONER.

*
 
Læs også foredraget om arbejdet med romanen afholdt i OK-Klubben på Frederiksberg.

*