Præsentation af
festivalens skønlitterære festivalstemmer
- dag for dag -
Opvarmningen,
fredag den 4. august
kl. 16-21.
i HF Prøvestenen
på Amager
Mød:
Foto: Alan Pary
RODOLPH GERACI
Rodolph Geraci har tidligere været holdkaptajn på festivalens petanque-turneringer (som en del af festivalen på Amager), men i år er han med som forfatter. Rodolph blev født i 1953 af en fransk mor og en italiensk far og har boet i Danmark siden 1981. Han udgav i 1973 sin første digtsamling og har siden skrevet noveller og romaner. ”Prinsen og jeg” (mellemgaard, 2015) var hans første danske udgivelse. Det er en blomstrende kærlighedserklæring til danskhed og franskhed, når de torpederer hinanden allerkærligst på tværs af de dansk/franske kulturelle grænser. Til festivalopvarmningen læser Rodolph novellen , ”Regnvejret”. Hans nyeste roman er indtil videre kun udkommet på fransk, ”Les Améthystes”, der er en kærlighedshistorie mellem Tilde, en ung kvinde og en franskmand, men på grund af sprogbarrieren og Tildes normale udseende, ved han ikke, at hun er udviklingshæmmet. Romanen indgår i festivalens digitale serie ALVERDENS KÆRLIGHED.. Hør mere om den til festivalafslutningen, hvor Rebecca Langley læser et uddrag, der er oversat til dansk af forfatteren. Læs mere.
---------------------------------
lørdag den 5. august 2023 kl. 12-20
i HF Prøvestenen
på Amager
Mød:
Foto: Christina Solberg Hansen
ELIZABETH JAPSEN
Elizabeth Japsen har i romanform skrevet om sin oldefar, SMUKKE HERMAN, der var stærk mand i cirkus: "Det er vigtigt at skrive om de fattige. Dem er der ingen, der interesserer sig for." Det er en hjertevarm beretning, renset for enhver sentimentalitet, selv om det er fortalt med engagement og vitalitet. Livet er hårdt og råt, men ikke uden poesi og spænding. Når lyset tændes i manegen, får livet den mest fantastiske glød. Læs mere. Hør podcast. (YouTube). Læs anmeldelse.
Foto: Michael Svennevig.
MADAME GARBORG
"Alt var kun en drøm" var Madame Garborgs debutbog fra 2019: "Det er en skjult hilsen til min mor. Hun sang altid – og jeg fik aldrig sagt farvel til hende. Men det gjorde jeg så alligevel med bogen. Den sangtitel tegner faktisk mange af bogens tekster, og er forbundet med mange af de forestillinger man har om en lykkelig barndom, og lige så lykkelige parforhold." Teksten til årets festival kredser stadig om hjemmet og om kærlighed. Og især om manglen på kærlighed. Men stadig fortalt med en humor, der gør at det hele alligevel finder på plads i fortælleren. Det handler om følelserne, der blev trådt under fode i barndommen og som efterfølgende skal rettet ud i voksenlivet. Læs mere. Hør podcast (YouTube).
Foto: Michael Svennevig
Harald Havsteen-Mikkelsen
Forfatteren Harald Havsteen-Mikkelsen fortæller om grænseløs fantasi, gammel overtro og islandske landskaber i hans 3. roman, ”Bare et hvæs” (2021). Det er en rablende skæv roman, hvor alting går fra værre til værst. Meget af det kan tilskrives landet, fortæller Harald: ”Der er et eller andet ved Island. Som om alting bliver maksimeret. Man ryger helt op og helt ned. Jeg har ikke oplevet noget lignende andre steder. Jeg er lige flyttet derop for en periode. Halvdelen af tiden vil jeg være her, og halvdelen af tiden vil jeg væk igen.” .
*
tirsdag den 8. august 2023 kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse
Mød:
Foto: Michael Svennevig
CAMILLA GULDAGER TROLSØ
Camilla Guldager Troelsøs nyeste bogudgivelse, "Hvad er meningen?" er en tekstcollage, en række kortprosastykker. Små noveller og enkelte digte, der alle kredser om at finde en mening. Eller genfinde den. Der er megen venten og stilstand i de korte tekster. Smerterne bliver blotlagt med raske hug. Der bliver ikke skubbet noget ind under tæppet. Alt lægges frem, og det virker befriende. Camilla skriver også om et liv med flere diagnoser. Hun har selv illustreret teksterne. Farverne er vilde, glade og meget optimistiske, og de står i stor kontrast til teksterne. Inspirationen kommer fra det skæve, det svære og det helt almindelige. Humoren er den forløsende faktor, ellers havde det heller ikke været til at holde ud. Det bliver aldrig larmende morsomt, men lige akkurat muntert nok til at de sukrede bitre drops glider ned.
Foto: Michael Svennevig.
AHLAM KASSEM
"FRA BEIRUT TIL KØBENHAVN" Ahlam Kassem debuterede med digtsamlingen ”Porcelænssamleren” (Forlaget Heebro, 2007) og var også med i antologien "117 Stemmer" (Epigraf, 2013). ”Jeg holdt en lang skrivepause, hvor jeg selv blev mor og fik lyst til at give en fortælling videre til mine børn. Først tænkte jeg, at det skulle handle om en pige, der var født i Libanon, men vokset op i Danmark. Jo mere jeg skrev, des bedre forstod jeg, at der manglede noget om, hvordan mine forældres egen opvækst havde været. Det havde de aldrig fortalt. Det var der historien skulle starte!”. Indgår i serien ET ANDET BLIK. Hør podcast (YouTube). Læs mere.
Selvportræt: Karin Feit Almberg.
KARIN FEIT ALMBERG
Et pludseligt og for tidligt dødsfald er noget af det sværeste at komme sig over, fortalte præsten. Man er i chok. Man forstår ikke. Man fik aldrig sagt farvel. Og man savner ud i det ekstreme. Karin krammede sin ægtefælle om morgenen, og han sagde ”Jeg glæder mig til i eftermiddag,” fordi de to havde planlagt en tur sammen. Men selvsamme eftermiddag fik hun hans vielsesring og ur i en plasticpose af sygeplejersken på hospitalet. Det er nu 8 år siden Karin Feit Almberg oplevede det, som hun året efter skildrede i den essayistiske bog ”TOMRUM. I chok – og tiden efter et dødsfald” (Eksistensen, 2016). Læs mere. Hør podcast (YouTube).
BENTHE PLOUG
Benthe Plougs ”Fortællinger om fortvivlelse og forvandling” er et værk, der består af 20 fortællinger, der omhandler forskellige eksistentielle livskriser. Hver fortælling indledes med en kort faglig/psykologisk introduktion. For hvordan kan tilsyneladende håbløse og smertefulde situationer forstås, integreres og forvandles? Selv om værket endnu ikke er udgivet, er der mulighed for at dykke ned i 2 af værkets fortællinger på festivalen, hvor Benthe fortæller om tilgivelsens pris og om at skabe sin egen virkelighed. Benthe lagde ud på festivalen sidste år og var i dialog med tilhørerne. Alle blev så optaget af det, at Benthe i år er tilbage for at fortælle det hun ikke nåede sidste år.
MARTIN PALUDAN
”Jeg har altid været dybt fascineret af den sociale indignation, men har aldrig kunnet føle mig hjemme i den selv. Det kan min fortæller i romanen heller ikke. Det er måske der, hvor vi minder mest om hinanden.” Sådan fortæller forfatteren Martin Paludan om debutromanen "Vi vågner i Sibirien" (Forlaget Brændpunkt, 2018). En ny roman er på trapperne. Læs mere. Se anmeldelse & hør podcast.
Eva Gro Andersen
I 2011 udkom den betagende debut ”Laila, Leo, Lolita m.fl.” på Jorinde & Jorinde. Her i foråret blev den fuldt op på samme forlag af ”Tango og andre tilstande”. Det er ikke helt så ordknapt som debuten, men der er stadig de samme stærke og meget nære menneskelige iagttagelser, der fascinerer. Det er som at studere menneskelige reaktioner under et forstørrelsesapparat, hvor reaktionerne får deres eget selvstændige liv. Det er kropsnære og meget direkte observationer.
Foto: Majka Bjørnager
ANNE HJÆLMSØ
’Jeg brænder altid for mine personer og deres liv i mine bøger. Jeg har samtaler med dem, drømmer om deres ulykke og lykke, prøver at få dem ind på et spor. Men de vil selv, kommer fra mit indre ad ukendte kanaler, er langt dybere, langt mere kompliceret end fladt papir.` Forfatteren Anne Hjælmsø prioriterede det almindelige liv, før hun i 2007 debuterede med romanen, "Elsker til vanvid". Siden er det blevet til fem skønlitterære bøger blandt andet romanen "Næsten lykkelig" (2020) og medvirken i tolv antologier. Den seneste roman fra 2022 er slægtsromanen, ”Med tiden”, som Anne læser op fra på festivalen. Den er baseret på virkelige hændelser og personer, Annes forældres liv. Læs mere. Hør podcast (2019). Læs mere.
Foto: Mette Kierstein
DORTE LIMKILDE
Dorte Limkilde debuterede med værket ”Éen lang nat» (2022, Forlaget Virkelig). Det er et værk, der lægger sig tæt op ad Inger Schiøtts roman ”De Gyldne Sandaler” fra 1965, der samtidig er genudgivet. Limkilde går i dialog med værket. Det er både en introduktion til værket, men også til Inger Schiøtt og hendes øvrige romaner. Samtidig er det en lyrisk sløjfe rundt om den spiritualitet og åndelighed, der ligger til grund for Schiøtts forfatterskab – og i særdeleshed ”De Gyldne Sandaler”. Læs anmeldelse.
---------------------------------
torsdag den 10. august 2023 kl. 19-21
i Salonen,
Østerbrogade 222,
på Østerbro
Mød:
Foto: Michael Svennevig
KNUD VILBY
Forfatteren Knud Vilby (født 1942) har igennem en menneskealder kæmper for retfærdighed og givet sin stemme til kende, når der er blevet begået uret. Global udvikling, herunder fattigdom og miljø, optager ham brændende. Som talsmand og formand for en lang række betydningsbærende institutioner (bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Forfatterforening) har han gennem årene med stor troværdighed og grundige tilbundsgående research i såvel sin journalistik som i sine bogudgivelser altid været en lødig og værdifuld betragter og kommentator af vor verden og de politiske bevægelser, der har præget den. Meget sigende hedder en hans seneste udgivelser, "Udsat. Optegnelser om liv og nød". Knud Vilby indleder festivalarrangementet på Østerbro og holder den afsluttende båltale til festivalafslutningen på Christianshavn. Læs mere. Hør podcast (YouTube).
Foto: Morten Corneliussen
QAALI SCHMIDT-SØRENSEN
Den dansk/somaliske forfatterinde Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet et nyt afsnit i den fortløbende satiriske tekst "Den snobbede afrikaner", og beviser med den, at humoren kan nå ind på steder, hvor alle andre må give op. Teksten læses af skuespilleren Lise Kamp Dahlerup. Humoren manifesterede sig første gang i teksten "Fejlfarvet kvinde til vejledning", som Qaali skrev til festivalen i 2020, hvor den blev læst af Rebecca Langley (læs uddrag). Qaali er uddannet Cand. Soc. fra Aalborg Universitet. Hun er også translatør og debuterede med romanen ” På taget af dommedag” (CDR-Forlag, 2008). I 2018 rejste Qaali tilbage til Somalia, og genså landet for første gang siden flugten efter borgerkrigen. Det fortalte hun om på festivalen - og på podcasten "Den usynlige krig". Læs mere.
Foto: Michael Svennevig.
SINUS REUSSS
I science fiction-romanen "CPH under vand" skildrer forfatteren Sinus Reuss livet, efter at verdenshavene er steget adskillige meter. København er oversvømmet, og har skiftet navn til CPH og er ikke længere Danmarks hovedstad. Det er en åben og optimistisk skildring af et fremtidigt liv på havet – eller rettere i havet. Sinus fortæller også om de særlige vilkår, som hans bøger bliver til under. Hvad betyder det at være bipolar, og hvordan påvirker det arbejdet med de tre bøger han indtil videre har skrevet? Lise Kamp Dahlerup læser uddrag. Læs mere. Hør podcast. (YouTube). Læs anmeldelse.
Foto: Michael Svennevig
Hanne Marie Svendsen
Den 85-årige forfatter Hanne Marie Svendsen har netop skrevet romanen ”Mellem Regndråber”, der handler om savnet af en afdød ægtemand, men også om hvordan stemmer fra fortiden blander sig med nutiden. Det er en bog, der på én gang både er eftertænksom og morsom. "Jeg vil gerne læse fra den lille bog Mellem Regndråber, Det er svært at vælge, Slutafsnittet 123 - 124 skal også slutte her, resten bliver lidt plukværk. Noget lidt morsomt." Læs mere. Hør podcast (YouTube).
ORHAN DOGRU
Det poetiske værk ”Mem og Zin”, der er nedfældet på skrift af den kurdiske filosof og digter Ehmede Xani i 1692, er en kurdisk klassiker på 2656 kupletter, som udgør den største kulturelle fællesnævner for kurderne, der i dag er et undertrykt, splittet og forfulgt folkeslag, der er spredt i næsten alle verdenshjørner. Oversætteren Orhan Dogru introducerer sin oversættelse, der lige er udkommet. Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED. Lise Kamp Dahlerup læser uddrag. Læs mere.
---------------------------------
søndag den 13. august 2023kl. 13-16
i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)
Mød:
Foto: Morten Holtum
TRINE ANDERSEN
"Jeg vidste allerede som barn, at jeg ville bruge mit liv på at skrive. Mærkede horisonten åbne sig, da jeg skrev mit første digt som 10-årig, og proklamerede derpå, at jeg var blevet digter. Siden har jeg kun turdet drømme om en sådan selvsikkerhed." Men Trine ønskede senere at det ikke bare var noget hun selv skulle kunne, men også at det skulle være muligt for andre - fx. for afrikanerne. Hun havde en plan. Eller rettere det fik hun efter mødet med den afrikanske forfattter Shadreck Chikoti. Men på festivalen i år skal det handle om Trines "Fire fortællinger om kærlighed", der foregår nogle få åretag ude i fremtiden og handler om helt almindelige mennesker i en helt almindelig, forandret verden. Læs mere. Hør podcast (YouTube fra 2019). Læs mere.
Foto: Kirsten Hyldager
JAKOB HERO
Dina får konstateret cancer. Den er terminal. Det unge par, midt i 20´erne skulle have nydt livet og alt det de var stillet i udsigt, men i stedet bliver det til at de langsomt skal opleve og forlige sig med – eller forsøge at forlige sig med, at det bliver deres sidste måneder sammen. Romanen er velkomponeret og spændende som en krimi. Den er MEGET voldsom, men også voldsomt god. Meget inciterende og umådelig klog. Den er næste uudholdelig, men de største læseoplevelser kræver ofte at man må bevæge sig ud over egne grænser. Det er en invitation som det er værd at tage imod. Det er grumt, men det er svært at give slip på Jakob Heros romandebut KUN NÅR DET BRÆNDER. Læs anmeldelse: Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED.
Foto: Alan Pary
RODOLPH GERACI
Rodolph Geraci har tidligere været holdkaptajn på festivalens petanque-turneringer (som en del af festivalen på Amager), men i år handler det dels om novellen, ”Regnvejret”. Rodolph blev født i 1953 af en fransk mor og en italiensk far, og har boet i Danmark siden 1981. Han udgav i 1973 sin første digtsamling og har siden skrevet noveller og romaner. ”Prinsen og jeg” er hans første danske udgivelse. Det er en blomstrende kærlighedserklæring til danskhed og franskhed, når de torpederer hinanden allerkærligst på tværs af de dansk/franske kulturelle grænser. Den nyeste udgivelse er indtil videre kun udkommet på fransk ”Les Améthystes”, der er en kærlighedshistorie mellem Tilde, en ung kvinde og en franskmand, men på grund af sprogbarrieren og Tildes normale udseende, ved han ikke, at hun er udviklingshæmmet. Læs mere. Romanen indgår i festivalens digitale serie ALVERDENS KÆRLIGHED.
Foto: Morten Corneliussen
QAALI SCHMIDT-SØRENSEN
Den dansk/somaliske forfatterinde Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet et nyt afsnit i den fortløbende satiriske tekst "Den snobbede afrikaner", og beviser med den, at humoren kan nå ind på steder, hvor alle andre må give op. Der er to nye afsnit med på årets festival. 1. afsnit læses af skuespilleren Lise Kamp Dahlerup på 2. festivaldag i Salonen på Østerbro, og 2. afsnit læses til festivalafslutningen af skuespilleren Rebecca Landley. Læs mere. Hør podcast.
*
Festivalens NACHSPIEL
onsdag den 16. august 2023
kl. 19.30-21
- et hemmeligt sted i Husum
Foto: Michael Svennevig
ANNE NIELSEN
Forfatteren Anne Nielsen har skrevet romanerne ”Snefald” (2011) og ”Natbog” (2016). På sidste års festival fortalte Anne om arbejdet med sin 3. roman. Det blev også til podcasten ”Med døden som en form for drivkraft”. Men hvad sker der, når musik og tekst mødes? Anne fik lyst til at vove forsøget. Hun havde novellen ”Værkstedet” liggende og sendte den til trioen, der straks syntes, at det lød spændende. Anne læste teksten, mens trioen musicerede til på et lokalt loppemarked. Det gav dem lyst til at fortsætte i en udvidet akustisk ramme, der måske ville kunne tilføre helt nye aspekter til sammensætningen af ord og musik. Anne skriver om ”Værkstedet”: ”Alting er i udspring. Anni nyder sin have, sit nye liv og værksted og fortæller sin mand, Arne, om det. Men hvor er han egentlig? Læs mere. Hør podcast.
*
Se også oversigterne med:
*
KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende
Læs mere på hjemmesiden
og læs om tankerne bag festivalen.
#festivalkærlighed
*