Præsentation af
festivalens lyriske festivalstemmer
- dag for dag -
fredag den 4. august
kl. 16-21.
i HF Prøvestenen
på Amager
Mød:
Reza Farmand: "Det er blodet der elsket"
"Jeg skriver på persisk. Jeg skriver frie vers eller moderne poesi som også bliver kaldt den nye poesi. Den moderne persiske poesi blev grundlagt af Nima Yushij (1895-1960). Han brød med den klassiske persiske digtning både formmæssigt og indholdsmæssigt Han benyttede metrik og rim på en ny måde og gjorde oprør mod klichér ved at skrive levende om ting, der omgav ham. Sidenhen er der opstået forskellige digtretninger i den persiske poesi. Jeg er ikke optaget af rim og versmål når jeg skriver, men min poesi har en form for melodi, som formes når jeg skriver. Kimen af en idé opstår i et splitsekund og den trækker som en magnet de passende ord til sig. I mine seneste digtsamlinger, som jeg har oversat til dansk, har jeg arbejdet tematisk. Sådan at jeg dvæler ved et emne, laver en slags poetisk brainstorm og udforsker det i fred og ro. Digtsamlingerne ”Min mor blev ikke smuk”, ”Parisiske digte”, ”Polardigte” og ” Duas stening” er således tematiske. Dette gælder også min seneste digtsamling ”Det er blodet der elsker”. Gnisten, der tændte bålet, var en forelskelse, så begyndte jeg langsomt at udforske kærlighedens synlige og usynlige aspekter." ”Det er blodet der elsker” indgår i den digitale festivalserie ALVERDENS KÆRLIGHED. Digtsamlingen læser op i sin fulde længde i løbet af festivalen. Teksten er fordelt over festivalens 6 dage og læses af skuespillerne: Mette Frank (4. & 5.8.), Lise kamp Dahlerup (8. & 10. 8.), Rebecca Langley (13.8.) og Laura Kamis Wrang (16.8.) Læs mere.
NIKLAS ILSTED SMITH
I indledningen til Niklas Ilsted Smiths debut-digtsamling "Cellekerner og menneskehjerter" (SPRING, 2022) skriver han: "Tak for det hele. Tak for den umulige kamp med at knække koderne. Tak for de søvnløse nætter. Tak vejrmøller i en detektor. Tak for nøgenbadningen i åen. Tak for samtalerne om at føle sig ensom. Tak for døgnet i zodiakallyset. Tak for arret fra en våd aften. Tak for tømmermændene. Tak for at prøve at bygge en sol på jorden. Tak for at insistere på vigtigheden af blødt toiletpapir. Tak for at vise mig skeletblomstens skønhed. Tak for tatoveringen. Tak for robotdysterne i stuen. Tak for jagten på gravitonerne. Tak for endeløse diskussioner om absolut ingenting..."
Foto: Tom Ingvardsen
JENS K
Efter fem dansksprogede album, senest "Skarpladte drømme" fra 2019, er digtsamlingen "polaroid" (byens forlag, 2022) Jens K´s debut-udgivelse. Det er en inderlig og varm vandring gennem en verden af i går, hvor stumper af barndom og opvækst popper op imellem gadens brosten og langer blødt, men bestemt ud efter læseren. Det er vemodig og lyrisk vandring gennem et svundent landskab. Det er første gang Jens K er med på festivalen. Uddrag fra digtsamlingen: "verden er her nu/blød regn over vesterbro/går med stille skridt", "en falmet frakke/en sjælden duft af mørke/du går alene", "der hvor jeg kommer fra/ på hjørnet af ingenting/instamaticskud".
Foto: Tina Lindop
KATHRINE SYBERG ORTEGA
Poetry-slammer, total-performer, sangerskriver og “rapper med mening“, kvinden Kathrine Syberg er tilbage igen. Sidste år gæstede hun festivalen med et par progressive rap-poetry-numre. Bedre kendt som ZenRapKat og way back i 90 erne som SexRapTrine er på banen igen og optræder med både sine gamle stadig relevante tekster samt en masse nyt spot-on levende givende energifyldt rap-poetry. Hun er nok Danmarks første og ældste kvindelige rapper og optræder både med og uden fede beats og har en lang baggrund med musik, performance, pædagogik og teateruddannelser og ikke mindst masser af undergrundssceneerfaring. Læs mere.
OLE BUNDGAARD
Ole er alsidigheden selv i egen person. Han maler, han komponerer, han digter og han synger og spiller. Det er slet ikke det som Ole ikke gør, for han formår at favne over det hele. Måske fordi han er så god til at samarbejde, for det gør ham til en rigtig god sideman, hvis han da ikke selv er i fokus. Haiku-formen har lagt sig tæt om ham. Men saxofonen er heller aldrig langt væk - og penslen er det heller ikke, Ole var den første modtager af festivalens ALTRUISTISKE PRIS 2018.
STIG DALAGER
Romaner, digte, skuespil og kronikker. Det hele flyder i en inspireret strøm fra en af de mest oversatte nulevende danske forfattere. I samarbejde med Jens Rugsted er der vokset et nyt album frem med digte af Stig Dalager som han selv har indtalt til musikalsk akkompagnement af Jens Rugsted, der har komponeret musikken til. Albummet hedder "SOL" og udkom i foråret. Læs mere. Hør podcast (YouTube).
MEN, OG KVINDER
- Liveshow med
Kenneth Krabat,
Morten E. Nørskov
& Thore Bjørnvig
Digtsymfonien Men, og kvinder opføres af de tre hvide, midaldrende og cis-kønnede digtere. De skriver: "Men det er enkelt. Men det er sammensat. Men du har hørt det hele før. Men, men. Men du findes. Men der er altid et "men" og det er her verden skabes i en kakofoni af stemmer. Digtsymfonien består af tidligere udgivne og helt nye tekster skrevet af digterne. Morten har sidst udgivet PT Akut (forlaget Helle, 2018, lydbog), Kenneth meta-novellen ELEVATO v. 1.81 (nyenova.no, 2023) og Thore Pater familias (Attika, 2022). Men, og kvinder er en ny måde at arbejde sammen på, som udfordrer gængse rammer og grænser og tager lytterne med på en rytmisk rejse gennem tid og rum." Læs mere.
2. festivaldag
tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse
Mød
EVA BILLESBØLLE TWOREK
& NYNNE TWOREK
Billedkunstneren Eva Billesbølle Tworek og lyrikeren Nynne Tworek er mor og datter, men også jævnbyrdige i udarbejdelsen af den vandreudstilling, ”Øjeblikket bag Glasdøren”, der de sidste tre år har vandret fra sted til sted. I ord, billeder, musik og foredrag har de skildret deres fælles knudepunkt Lea søster og datter, som er født med Downs syndrom og autisme. For 31 år siden, da Lea blev født, skabte Eva også en vandreudstilling, ” Et kromosom for meget”. Nu 30 år efter, er endnu udstillingen blevet til, hvor Nynne skrev en digtsamling ”Glasdøren” og Eva malede en serie malerier ”Øjeblikket”. De begge arbejdede uafhængigt af hinanden, og sammen valgte de at skildre deres fælles knudepunkt LEA med alt hvad det indebærer af kærlighed og frustrationer. Lea 33 år lever et rigt og kreativt liv på det bosted, hvor hun bor med særlige hensyn, og hver søndag er hun hjemme hos forældrene til lagkage og kylling. Resultatet er betagende, men hvad har det betydet for dem? For moren, datteren og for Lea – og for dem alle som familie? Hvordan har interessen været og hvordan har modtagelsen formet sig? Det fortæller de om på festivalen. Hør podcast med Eva (YouTube). Læs mere. Hør podcast med Nynne. Læs mere. Læs opslag (2023)
3. festivaldag,
torsdag den 10. august 2023
kl. 19-21
i Salonen,
Østerbrogade 222,
på Østerbro
Mød:
ORHAN DOGRU
kl. 13-16 i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)
Mød:
Foto: Michael Svennevig & David Blazek
PETER VADIM
& SALIM ABDALI
Oplev digt og dans sammen, når den dansk/irakiske digter Salim Abdali læser op fra sin kommende digtsamling ”Det hun er”, der udkommer til efteråret på Det Poetiske Bureau, mens danseren Peter Vadim omdanner ordene til bevægelser og giver sin egen kropslige fortolkning af digtene. Oplev hvordan ord og bevægelser smelter sammen eller støder sammen i det kunstneriske møde mellem digt og dans til festivalafslutningen. Læs mere. Hør podcast (YouTube). Se danseren Peter Vadim tidligere optræden på festivalen i VerdensKulturCentret i forestillingen ”Med og uden fjer”, der indgik i festivalen MED OG UDEN SMYKKER i 2016.
*
Se også oversigterne med:
*
KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende
Læs mere på hjemmesiden
og læs om tankerne bag festivalen.
#festivalkærlighed
*
Ingen kommentarer:
Send en kommentar