mandag den 23. maj 2022

Anmeldelse: HR. X på Teater Får302

 

Foto: Jan Vesala.


“Du starter dit arbejde, når de fleste går hjem. Og du lægger rigtig meget af dig selv i arbejdet. Du føler en total følelse af engagement. Indtil du endelig befinder dig, som jeg gjorde, i en tilstand af udmattelse.”

Med "Hr. X" sætter Out of Balanz fokus på stress og omsorg. Harald Voetmann har skrevet teksten, der er indfølt instrueret af Katrina Bugaj med Troels Hagen Findsen på scenen sammen med komponisten og musikeren Bebe Risenfors. En tragi-komisk forestilling på Teater Får302. 



Foto: Jan Vesala.


Hr. X er hovedpersonen, han er alle og ingen. Men mest ligner han det bedste i os alle. Vi møder ham, mens han står og snedkererer på et fuglehus. Han er en forjaget og opslidt forhenværende sygeplerske, der har villet favne det hele. Arbejdet gav ham en berettigelse, som han gladeligt tog på sig. Selv om arbejdet til sidst pressede ham længere og længere ud med uendeligt lange kørelister, der skulle afkrydses. Patienterne var der ofte alt for lidt tid til. Han rakte sine hænder ud i det uendelige for at favne dem alle på sine lange dage. Længere og længere har han strukket sig, indtil han fik overbalance. Det ender med at være ham, der går ned med flaget. 

Efter forestillingen sad jeg tilbage med en uafklaret følelse af, at det både havde været en opløftende og deprimerende forestilling. Humørmæssigt er det svært at greje, hvor forestillingen ender, og det er måske netop et præcist udtryk for, hvor godt forestillingen fungerer.


Foto: Jan Vesala.


Det er ikke en forestilling, der gør sig til på nogen måde. 
Den er hele tiden lige i øjenhøjde med publikum.
Troels Hagen Findsens særlige talent er, at han kan levere den tilstedeværelse og det nærvær, og ikke mindst den vedholdende øjenkontakt med publikum der gør, at vi fuldstændig overgiver os til historien, der flere steder afbrydes og suppleres af sange.


Foto: Jan Vesala.


Vi tror i starten, at han er den der har overskuddet, den favnende, den der har fået det hele til at hænge sammen for alle andre, og sådan har det også været, men det er også en forenkling. Sådan er det i hvert fald ikke længere. Han overlever det ikke, og måske gør han alligevel, eftersom det afsluttende scenebillede, der ikke skal røbes her, giver en sitrende fornemmelse af, at der alligevel er en vej videre. Selv når det ser mørkest ud, findes der måder at slippe lyset ind på. Sådan som det lykkedes for Hr. X.


Foto: Jan Vesala.


Undervejs kommer vi på en lang fortællende rejse, for hovedpersonen, sygeplersken, er nok alligevel én, der selv har haft brug for hjælp, men som ikke fik det i tide, men som en fugl Føniks rejser han sig af asken. Med sin ortopædiske støttepude har har tidligt stået uden for de andres fællesskab, og det er nok primært grunden til, at han finder sammen med skolekammeraten, der er endnu mere udsat end han selv er. Sammen med kammeratens familie tager de tilbage til landsbyen, hvor familien kommer fra. Det er nede sydpå, hvor landsbyboerne knokler i to måneder årligt, når der høstes kirsebær, mens de resten af året sidder udenfor på plastikstole og iagttager de besøgende. De sidder der bare - og er. Som om de har forstået noget, som hovedpersonen først langt senere får mulighed for at forstå. De er stået af ræset. Eller har aldrig været en del af noget hamsterhjul. De lever med andre værdier - og har måske en værdi i sig selv.  Én som vi har tabt. Det er forestillingens morale. En smuk morale.


Foto: Jan Vesala.


Det er en forestilling, der bringer os tættere på den menneskelighed som vi ofte er kommet alt for langt væk fra. Tonen er både smuk og barsk. Forestillingen er hjertevarm og meget indfølt håndteret.
Teksten er inspireret af samtaler med sygeplejersker i hjemmeplejen, og er baseret på en sand historie.  



Foto: Jan Vesala.


HR. X

Gæstespil af Out of Balanz 

på Teater Får302

21. maj - 4. juni 2022


Ide & Koncept: Out of Balanz
Instruktør: Katrina Bugaj
Tekst: Harald Voetmann
Komponist/Musiker: Bebe Risenfors
Skuespiller: Troels Hagen Findsen
Scenograf: Siggi Palmason
Lysdesigner: Maria Pi
Scenografisk assistent: Rikke Bjørn Kehlert
Foto: Jan Vesala
Øvrig musik og sangtekst: H. Voetmann, T. Findsen, B. Andersen, N. F. S. Grundtvig, T. Laub, J. Knudsen og O. Ring
PR: prfrm – produktion & formidling af scenekunst
Varighed: 85 min.


*