mandag den 31. juli 2023

Musikalske & malende festivalstemmer: KÆRLIGHED 2023

 Præsentation af

festivalens 
musikalske & malende 
festivalstemmer
- dag for dag -

fredag den 4. august
kl. 16-21.
i HF Prøvestenen
på Amager

Mød:


Foto: Michael Svennevig


TOM SONNTAG
 
”The man who sleeps under trees” er titlen på Tom Sonntags seneste album. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, så hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - og bruger naturen som nok den største inspirationskilde til sin musik. Læs mere. (YouTube).



Foto: MØLLER

RITHVA LANDLER

​Rithva Landler (født 1969) er visuel kunstner og hverdagspoet med galleri og atelier i Basement Art Studio på Frederiksberg. Rithva arbejder med genbrugskunst og klassisk billedkunst. Alt visuelt uden begrænsning – og har gjort det gennem 30 år. ”Først brugte jeg mange år på at lære alt muligt, og bagefter brugte jeg lige så lang tid på at aflære det igen, for at finde hen til mit eget udtryk.” Rithvas farver er meget mættede, meget sanselige og farverige. Ja, nærmest sydlandske. Hendes værker griber ud efter beskueren. Man bliver ligefrem suget ind i hendes billeder. ”Kunst er et sprog uden ord. Mit sprog. Alle de valg - jeg tager – materialer, strøg, farver… er min melodi, min passion, min livsholdning, der kommer til udtryk.” Til festivalopvarmningen er hun sammen med Ole Bundgaard. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


5. august 2023
kl. 12-20
i HF Prøvestenen
på Amager


Mød:

Foto: Michael Svennevig.

NETKA ELISABETH BACH

Kom og fold traner sammen med Netka på festivalen. Allerede som 25-årig begyndte Netka Elisabeth Bach at folde traner af papir. I gave havde hun fået en papirtrane, og da den gik i stykker, ville hun lære at folde en ny. På den japanske ambassade fik hun tips til, hvordan det skulle gribes an – og lige siden har hun foldet traner. Nogle gange af forgyldt tykt papir, og så mange, at hun også kunne lave uroer af dem. Netka har også lavet papirklip, plakater og illustrationer. Men som ung var Netka ude for en alvorlig trafikulykke. Det betød, at der var nogle ting hun aldrig kunne tilegne sig, så derfor er det altid andre, der har opfordret hende til de forskellige opgaver. Det har ikke været let, men det har alligevel resulteret i et meget virksomt liv med priser og opgaver. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


Foto: Michael Svennevig

​SUSANNA HARTMANN

har illustreret "Ramlas Verden" af Vicky Devi Smidt.
"Jeg har levet af at illustrere (primært) bøger siden 1972. Har illustreret over 280 bøger til dato, heraf skrevet de 23 selv." Men hvordan finder man ud af, hvordan en tekst skal se ud, når den gives liv i tegning og streg? Susanna fortæller om arbejdet og samarbejdet med Vicky Devi Schmidt, der har skrevet serien "Ramlas Verden". Hør podcast (YouTube). Læs mere.



METTE SORAYA SVANE

”Det startede nok med min far, der var jazzmusiker og trompetist. Som 14-årig skrev jeg min første sang, der hed ”På vej”. Det er en glad sang, og jeg har altid hevet mig selv op ved at synge og danse. Dansen har været en ledetråd gennem mit liv. Det startede med karnevallet i København i 1980´erne. Bagefter rejste jeg rundt i mange mellemøstlige lande og lærte mange nye danse. Men jeg har også skrevet børnebogen ”Pigen med Fuglenæbbet”, illustreret af Maj Olika. Den rejser jeg også rundt med som fortælle-forestilling, hvor jeg med musik og dans kombinerer det hele.” Indgår i serien ET ANDET BLIK. Læs mere. Hør podcast. (YouTube).


Foto: Michael Svennevig

ILSE WHITEHEAD

​Maleren Ilse Whitehead får mange kommentarer, når hun udstiller sine malerier. Det er malede nærbilleder af blomsternes inderste støvdragere og frøkapsler. Nærbillederne er så intense og overrumplende i deres formater og farveglød, at det signalerer en overvældende sensualitet, det gør det til intime malerier, hvor vi ser noget, vi ikke plejer at se. Ilse tager os med ind i en hemmelig verden, hvor farver, flader og nuancer males tæt og glidende hen over hinanden. Men der er også landskabsmalerierne fra Sverige, Grækenland og Danmark. Det er ofte landskaber uden mennesker. Vi befinder os i en verden, hvor alting smyger sig om hinanden. Af og til kommer det tæt på det surrealistiske, så et af Dalis dryppende ure ville slet ikke falde ved siden af, for vi befinder os i et univers, hvor alting vender og vrider sig i nye former og farver. Alting er i forvandling Ligesom det er i naturen. Læs mere. Hør Podcast. (YouTube).



Foto: Tina Lindop

JYTTE ABILDSTRØM

Jytte Abildstrøm behøver ingen nærmere præsentation. Jytte er en kær gæst på festivalen i Prøvestenen, når hun i år for 6. gang medvirker med fællessang og fortællinger fra et langt liv (født 1934). Jytte er en miljøorkan og er brobygger mellem det alternative og det etablerede, men mest af alt er hun brobygger mellem mennesker. Ikke mindst når det gælder de forskellige generationer på festivalen, når hun med humor, fortællinger og sang fortæller om, hvorfor det er vigtigt at holde hjertet varmt, men også at massere lattermusklerne. For som Jytte siger: ”Så kan det kun gå fremad!” . Hør podcast i to dele: 1. & 2. del. Hør optagelsen fra sidste år​.


Foto: Michael Svennevig

Frederic Gonzalez-Knudsen

"Jeg er fransk, fra omegnen af Paris, og flyttede til Danmark i 1999 og fik en familie. Vi har boet i Frankrig, Danmark og Brasilien, hvor jeg har været en del af forskellige musikalske konstellationer. Senest er jeg med i bandet Straight On som forsanger. Vi holder til i udkanten af København. Jeg begyndte at skrive sange i 2021, fordi jeg havde behov for at udtrykke mig, men syntes ikke at jeg kunne gøre det med ord alene. Jeg skriver sange både på engelsk og fransk."
På festivalen vil Frederic mest synge på fransk. Han beskriver selv sine sange som spændende fra glade melodier til mørke ballader med stor kærlighed til rocken.​





CATHRINE NORDSETH


”Jeg er født i Norge og opvokset i Danmark. Jeg synger og skriver sange på både på norsk og dansk, og jeg har sunget og spillet for børn og voksne, blandt andet sammen med Marilyn Mazur i "Primiband" og "Trylleorkesteret", i "Venter på Far", "Jagten på det hemmelige orkester" med Katharina Baetz og "De små sover" med Finn Poulsen Jeg skriver mine sange på guitar, klaver eller ukulele, og spiller også på kæbeharpe. Jeg er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorie og ellers i livets skole!"



Foto: Michael Svennevig


TOM SONNTAG
 
”The man who sleeps under trees” er titlen på Tom Sonntags seneste album. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, så hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - og bruger naturen som nok den største inspirationskilde til sin musik. Læs mere. (YouTube).





KATHRINE HEILESEN/VALKYRA

Sangeren og musikeren Kathrine Heilesen med kunstnernavnet Valkyra er en haveforeningens egne stærke musikalske multikunstnere. På albummet ”Valkyrie” synger hun inspireret af oldnordisk og keltisk folkemusik. Musikken virker tidløs, for den er er på én gang både ny og gammel, og har en gennemgående nordisk tone, der får hende til at lyde som en middelalderlig kvindelig skjald, og hendes evne til at spille på utallige fremmedklingende strengeinstrumenter forstærker kun det indtryk. Selv om den elektriske guitar, som hun også ynder, gør hendes udtryk meget mere moderne.​ Se YouTube-video.




Henrik Camillo Duo

Henrik Camillo og Simon Høirup fandt sammen for et par år siden og spiller som duo numre fra Henriks dansksprogede sangrepertoire. Sange, der hylder livet, håbet og kærligheden, men også iblandet samfundskritiske temaer. De har spillet til div. festivaler og events, men det er første gang de medvirker på festivalen. Læs mere
 
tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse


Mød:
RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands, og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummret han har skrevet til festivalen i år, der var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021.




EVA BILLESBØLLE TWOREK
& NYNNE TWOREK

Billedkunstneren Eva Billesbølle Tworek og lyrikeren Nynne Tworek er mor og datter, men også jævnbyrdige i udarbejdelsen af den vandreudstilling, ”Øjeblikket bag Glasdøren”, der de sidste tre år har vandret fra sted til sted. I ord, billeder, musik og foredrag har de skildret deres fælles knudepunkt Lea søster og datter, som er født med Downs syndrom og autisme. For 31 år siden, da Lea blev født, skabte Eva også en vandreudstilling, ” Et kromosom for meget”. Nu 30 år efter, er endnu udstillingen blevet til, hvor Nynne skrev en digtsamling ”Glasdøren” og Eva malede en serie malerier ”Øjeblikket”. De begge arbejdede uafhængigt af hinanden, og sammen valgte de at skildre deres fælles knudepunkt LEA med alt hvad det indebærer af kærlighed og frustrationer. Lea 33 år lever et rigt og kreativt liv på det bosted, hvor hun bor med særlige hensyn, og hver søndag er hun hjemme hos forældrene til lagkage og kylling. Resultatet er betagende, men hvad har det betydet for dem? For moren, datteren og for Lea – og for dem alle som familie? Hvordan har interessen været og hvordan har modtagelsen formet sig? Det fortæller de om på festivalen. Hør podcast med Eva (YouTube). Læs mere. Hør podcast med Nynne. Læs mere. Læs opslag (2023)



torsdag den 10. august 2023
kl. 19-21
i Salonen,
Østerbrogade 222,
på Østerbro


Mød:
RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands, og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummret han har skrevet til festivalen i år, der var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021.

Søndag den 13. august 2023kl. 13-16 
i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn.
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)

Mød:




Foto: Michael Svennevig

BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen og bagefter Karen Blixen. ”Der var engang…” Benedicte Riis/Tante Andante har altid en historie og en sang i ærmet… Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube).





Foto: Michael Svennevig.

ANNEMETTE ALBRECTSEN

​Annemette Albrectsen arbejdede først 25 år som kostumedesigner til teatrene, men lavede også haute couture og brudekjoler. Det var alt det, hun havde drømt op, men det var alligevel på tide at søge videre. To af pavillonerne ind til Kongens Have blev til galleri og teater. Det blev til 12 år der, og det hele blev samlet, da Annemette for 7 år siden overtog Salonen på Østerbrogade 222. Det blev til kombineret galleri og cafe – og stadig med plads til Verdens Mindste Teater. Men en dag var det igen tid at drage videre, og det er stående på tærsklen til denne nye rejse, at Annemette er med på festivalen. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


*

Festivalens NACHSPIEL
onsdag den 16. august 2023
kl. 19.30-21
- et hemmeligt sted i Husum




Foto: Majka Bjørnager

BODIL THOMASSEN

Bodil Thomassen fortæller om klangmeditation og plantesang:” Hver gang jeg sætter en skål i svingninger, lever den sit eget liv. Lydene og vibrationerne er skålenes, ikke mine. Når jeg slår på en skål, har jeg sendt det afsted og noget andet overtager. Hvor lyden skal hen og hvordan den bliver modtaget, er lydens eget ansvar. Som planten der synger. Jeg tilslutter deviceren, finder et blad og maskinen bliver pludselig plantens stemmebånd. Da jeg første gang mødte syngeskålen og mærkede vibrationen og dens stemme, var det forelskelse. Brusende, stormende, lykke og en dyb dyb indre ro, der fortalte mig, at alt var muligt. Jeg var en del at den store lykkelige evighed. Da jeg første gang hørte plantesang, var det som den trofaste kærlighed, min allerbedste ven. En ven, der så længe der er planter på jorden, vil være der for mig. I dag kan jeg ikke forestille mig en klangmeditation, uden at have en plante med.”



Foto: Michael Svennevig

CHRISTINA  SVENNEVIG

”Jeg har altid været søgende, og min rejse har været meget lang. Der er noget andet end det vi bare kan se. Men jeg havde pakket det væk i mange år, for jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle bruge det til. Som barn var jeg én, der læste meget. Ja, jeg læste alt det jeg kunne komme i nærheden af. Umiddelbart lå det ikke i kortene at jeg skulle begynde at spille på nepalesiske klangskåle.” Christinas møde med de klangskåle, der siden kom til at betyde så meget for hende – kan opleves på festivalens nachspiel. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



Foto: Ole Bundgaard

ROSENVINGE, CHRISTENSEN & SVENNEVIG

​Trioen har spillet sammen i ca. 20 år. To guitarer og percussion. Nogle gange én guitar og akkordion sammen med percussion. Hvad er det egentlig I spiller? Nogle siger at det er "tango-musik". Det er egentlig en god betegnelse som vi glade tager til os. For selv ved vi det ikke. Vi spiller bare af hjertens lyst, og følger efter musikken dér, hvor den bringer os hen. Det er på lange rejser gennem fjerne kontinenter. Musikken er ofte improviseret, men det er kapelmesteren, der lægger rammen med sin spanske akustiske guitar, mens solisten spiller ind over den, med den særlige nordafrikanske eller måske rettere mellemøstlige klang som den båndløse guitar har, der er indkøbt i Istanbul. Nogle gange er det også på melodica. Percussionisten spiller på en omvendt messingtromme af ukendt oprindelse. Skindet bruges næsten aldrig, men den let bulede messingoverflade giver en slags indisk inspireret tabla-klang. Især i de hurtigt løbende passager. Hør YouTube-lydvideo:

*


*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*