onsdag den 22. maj 2013

Se forestillingen "Bag de blå bjerge" på Bornholm 2013



Mød DIGNITY på Folkemødet på Bornholm  
 
DIGNITY går tæt på tortur, overgreb og følgerne deraf på tre forskellige arrangementer 14. og 15. juni.
Er du også på Bornholm 13.- 16. juni, har du mulighed for at møde DIGNITY - Dansk Institut Mod Tortur, der deltager for første gang med egne arrangementer på Folkemødet. Her vil vi sætte fokus på tortur og ovegreb fra forskellige vinkler. Fredag d. 14. juni taler talsmand og pressechef Anders Bernhoft om den seneste tids torturdebat og svarer på spørgsmålene: Hvad er tortur, hvad gør det ved ofrene, og hvordan virker det som afhøringsværktøj? Er der tidspunkter, hvor tortur vil være i orden at bruge? Hvem skal i givet fald udføre tortur, hvis vi valgte at indføre det i Danmark, og er vi villige til at betale prisen for torturen i det danske samfund? Foredraget vil inddrage cases bl.a. fra kampen mod terror, kriminalitetsbekæmpelse og DIGNITYs arbejde. Det er muligt at stille spørgsmål under hele arrangementet, som finder sted i Amnesty Internationals telt på Ydermolen (Y19).



Bag de blå bjerge
Lidt senere på dagen mellem kl. 16.00-17.00, indtager skuespiller Elisabeth von Rosen scenen i Amnesty Internationals telt. Hun fremfører en monolog om glæde, overlevelse og Kulturrevolution skrevet af Michael Svennevig på baggrund af Aihua Yans personlige historie. Aihua Yan voksede op under den kinesiske kulturrevolution. Hun blev uddannet civilingeniør og kom til Danmark som politisk flygtning i 1990 og blev dansk statsborger ni år efter. Som et led i bearbejdelsen af hendes fortid, og især opvæksten under kulturrevolutionen, fortalte hun sin historie til forfatteren og dramatikeren Michael Svennevig, der har skabt en gribende monolog fuld af poesi baseret på hendes beretning. Dette er hendes historie. Et stærktog hudløst portræt af kampen for overlevelse i et totalitært regime. Om at blive rykket op med rode og skabe sig et nyt liv i eksil. Og om at leve med traumer fra overgrebene, som Aihua Yan har været i behandling for hos DIGNITY -Dansk Institut Mod Tortur.
 
 

Isolationsfængsling
Det sidste arrangement finder sted lørdag d. 15. juni mellem kl. 14.00-15.00. Her sætter Amnesty International i en debaldebat fokus på brugen af varetægtsfængsling, der er faldet støt siden 1970'erne. Også brugen af varetægt i isolation er reduceret. Derimod viser alle statistikker en ny tendens, hvor isolation i enerum bruges oftere og oftere enten som straf eller som forebyggende foranstaltning. Desuden vælger stadig flere indsatte selv at komme i isolation af frygt for overgreb fra andre fanger. Men hvad betyder det for de indsatte? Hvordan påvirker det afsoningen og afsoneren - og personalets situation?
Paneldeltagere: John Hatting, Landsformand, Kriminalforsorgsforeningen. Jens Modvig, Overlæge, Dignity - Dansk Institut mod Tortur. Claus Juul, Juridisk Konsulent, Amnesty International

Se opslaget på DIGNITY - Dansk Institut Mod Torturs hjemmeside.