torsdag den 28. juli 2022

26: Tom Sonntag fortæller om sin musik og sit liv

Foto: Michael Svennevig.

Mød Tom Sonntag 
Kan også høres på YouTube.
Man kan endvidere høre et uddrag på den 4. præsentationspodcast
der blev offentliggjort tidligere på måneden.


Foto: Michael Svennevig.


Tom Sonntags seneste cd-udgivelse med hans egne kompositioner udkom sidste år med titlen: ”The Man who Sleeps under Trees”. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille finsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, så hans far sørgede derfor for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men umiddelbart er det svært at se, når Tom fortæller om sit liv og sin musik – samt de mange rejser. 


Foto: Michael Svennevig.



Uddrag fra CD-anmeldelsen:

"De store finske skove er en vigtig del af inspirationen bag Tom Sonntags 6. CD-udgivelse, ”The man who sleeps under trees”, hvor Tom inviterer indenfor i en forunderlig verden. Tom har komponeret og indspillet 8 sange sammen med enkelte håndplukkede musikere, men det er primært ham selv, der skaber det musikalske univers på cd´en, hvor flygel, vokaler, keyboards og samplinger træder dansen sammen. Det kunne have være lydsporet til en film, for musikken er fuld af anelser og lyde, sådan som de opleves tidligt om morgenen, hvor nattefrosten stadig dækker det hele. Eller i skumringen, hvor skyggerne bliver lange – og dagslyset viger for mørket."





Hør et uddrag fra Tom Sonntags medvirken på sidste års festival. 
Her sammen med vokalisten, Hanne Siboli.




Mød Tom Sonntag til festivalåbningen 
lørdag den 6. august kl. 12-21
i HF Prøvestenen på Amager.


Foto: Michael Svennevig.

Foto: Michael Svennevig.
Læs mere om festivalen

*

Madame Garborg: Når suppen koger op, begynder jeg at digte

 


Om mad og digtning
af Madame Garborg

Jeg kendte engang en gammel dame med en årlig tilbagevendende passion for klejnebagning. Hun startede i november og gav væk til højre og venstre, men efterspørgslen steg, det gjorde lidenskaben også, og sidst jeg hørte noget til hende, startede klejneriet i september.
Jeg syntes, hun var lidt sær, men blikket bliver blødere, og jeg bliver blød, når jeg tænker på mine sengekammerater som 17-årig, antikverede kogebøger med opskrifter, og når jeg i min læretid efter to fridage trådte ind i elevatoren op til køkkenet og genkendte duften af fondene, der stod og kogte, mærkede jeg et sug af glæde. Alle fondene, lyse, mørke og de brændte.
Jeg kan ikke gå forbi et tilbud om økologiske appelsiner uden at eksaminere skallen, dufter den aromatisk og parfumeret, ender appelsinerne hjemme, og marmeladeproduktionen går i gang. Jeg drømmer lidt med mine små gryder i kog.
Drømmer om de dage jeg var bare 16 og befandt mig i eventyrland, mad alle vegne, koryfæer kom forbi og var chefer i køkkenet, ofte kun kort tid. Det var stjernedrys hver gang. Konditorer, der i sene aftener uden gæster, beredvilligt viste, hvordan en marcipanrose bare vokser ud af hænderne, hvis man øver sig nok.
Kokkene ville også gerne vise, hvad de kunne, selv om der ikke var bestillinger. Halve hummere ristet, stegt, flamberet med de vildeste garneringer
Jeg fik lov til mere og mere, og jeg erfarede, at det var muligt at skabe noget, ingen før havde forsøgt. Jeg købte flere gamle kogebøger og havde en fornemmelse af, helt uden at vide det, at der var noget bagude, der ville vise retningen forude.
År senere lå jeg stadig om natten og læste gamle opskrifter, og gik på job høj og drevet af den hellige ild. Når det daglige rutinearbejde var gjort, havde jeg frie hænder til at eksperimentere.
Endnu senere var jeg meget lykkelig for at opnå den styrke, der ligger i at udføre mit håndværk med så stor præcision, at der aldrig var tvivl om det færdige resultat.
Men jeg har altid hængt i lugen, bogstavelig talt...
Hvad siger de? Er der gæster til stede, der kan smage forskellen?
I rigtig mange år, 30 helt præcist, var min profession at tale om tilberedning og fremstilling af mad. Jeg blev underviser på Hotel-og Restaurantskolen i København.
Min passion for mad og ord blev det, jeg lever for. ORDET. At få ordet og skrive og fortælle, det bliver ikke større. 



*

Foto: Michael Svennevig.


Madame Garborg introducerer sin menu på 2. festivaldag
tirsdag den 9. august 2022 kl. 18.00 i Global Art Gallery, Skalbakken 8A i Vanløse. 
Det gør hun med sine to tekster: 
dels (den ovenstående) "Når suppen koger op..." 
og dels  med teksten "Min elsker bor i køleskabet".

Madame Garborg debuterede med kortprosamlingen 
"Alt var kun en drøm" (Epigraf, 2019). 
Læs mere og hør podcast.




Fotoet er fra festivalopvarmningen til HVOR REGNBUEN ENDER (2020), hvor Torben Brandt fortalte om et langt liv med radiomontager 
og hvor menuen skulle illudere kolonihave og dansk smørrebrød en miniature. Med karsehække, Dannebrog, pindemad med ost og druer, canapé med sommersalat af rygeost med radise og purløg samt små lune frikadeller. Med koldt nyskænket øl til.


Foto: Michael Svennevig.


Læs mere om bespisningen 
på den kommende festival FORVANDLING eller ej:

*

FESTLIG MAD OG DRIKKE PÅ FESTIVALEN 2022

 

Foto: Michael Svennevig.

På 3 af festivalens dage er der skøn og grøn mad om aftenen. 


Til festivalopvarmningen og til  festivalåbningen i HF Prøvestenen på Amager står menuen på den spanske tomatsuppe GAZPACHO, der skal nydes kold i varmen. Den serveres med hjemmebagte nøddeboller.  Det er undertegnede, der står for det.




Til festivalåbningen er det i øvrigt Lena Gemzøe, der sørger for de hjemmebagte kager og for kaffe og te.


Velkomstdrikken til opvarmningen og til åbningen er den kølige iranske sommerdrik: ”Sharbate Khiar”, bestående af citron, lime, mynte, rørsukker og agurk.


På 2. festivaldag i Global Art Gallery i Vanløse er Madame Garborg i køkkenet og tryller forskellige retter  ud af dagens indkøb af torvegrønt.


På festivaldagen i SALONEN på Østerbro har man selv mulighed for at købe drikkevarer og andet. 


Til afslutningen på Christianshavn er der -traditionen tro- min fasters drømmekage og Milles marokkanske myntete samt kaffe i pauserne.


Så, velkommen på festivalen, der åbner i den kommende uge. Der er gratis adgang til alle festivalarrangementer, og det koster ikke noget at spise med, og der kan ikke bestilles billetter i forvejen, så kom i god tid.


Foto: Michael Svennevig.

En stor tak til alle dem, der giver en hånd med, så det praktiske bare glider som det skal. Madame Garborg og Lena Gemzøe er uundværlige. Eva Billesbølle Tworek og Sif stiller også op til madlavningen. 

Ud over en tak til alle de mange kunstnere, der uden vederlag stiller op på festivalerne (igen og igen), så skal der denne gang også lyde en stor tak til Bendicte Riis/Tante Andante, der kører og fragter madvarer fra det ene sted til det andet. Uden alle de mange ildsjæle kunne det slet ikke lade sig gøre at lægge op til så mange forvandlinger, så mange drømme og håb. Tak til jer alle. Sammen kan vi det hele!


Foto: Michael Svennevig.

Læs også Madame Garborgs hyldest til mad og digtning:

*

Læs mere om festivalen 

FORVANDLING eller ej

Se festivalen på Facebook.


*