torsdag den 23. februar 2023

KÆRLIGHED: 1. Præsentationspodcast

 

Fotos  af Hanne Apter Demsitz, Ilse Whitehead, Salim Abdali og Netka Elisabeth Bach & layout: Michael Svennevig. Selfies af Øyvind Kirchhoff og Rubens Ballade.


1.     PRÆSENTATIONSPODCAST

Uddrag fra de  5 første festivalpodcasts 

Lyt med her. (YouTube)



Festivaltekster om
KÆRLIGHED, DRØMME og FÆLLESSKAB

Rubens Ballade spiller og synger sin egen "Den dybe længsel".
Salim Abdali har skrevet "Omfavn mig kærlighed ", der læses af Øyvind Kirchhoff. Desuden medvirker Sheila Andersen med 
"Min længsel efter dig", der læses af Lise Kamp Dahlerup
Aleksandar Šajin har skrevet ”Min kærlighed til dig”, som han selv læser. Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet "Mødte kærlighed igen", som læses af Pia Kolbe.

Læs mere. Hør podcast. (Også på YouTube). 
Offentliggjort den 17. februar 2023.


Pierre Beskow sammen med portrætbusten af August Strindberg af Carl Eldh (1873-1964) opsat på Place August Strindberg i Paris.

Pierre Beskow & August Strindberg

Hvorfor Strindberg?

Vi mødtes i Paris. Den danske maler Pierre Beskow (født 1945) havde sat mig stævne ved indgangen til Luxembourg-haven. Strindberg boede et par gader derfra, i 62, Rue D´Assas. Dengang hed stedet Pension Orfila, og Strindberg boede der, mens hans skrev ”Inferno”. Han var også alkymist og inspireret af esoterikeren og mystikeren Emanuel Swedenborg (1668-1722). Pierre havde været der én gang tidligere (i 2011) sammen med nogle studerende. Da det er privat beboelse, er der ikke offentlig adgang, men det var alligevel lykkedes dem at snige sig indenfor. Vi håbede på det samme og benyttede os af den åbne dør, da der i det samme kom én ud derfra. Hvad der skete inde i huset, kan man høre på podcasten, der er en direkte optagelse derfra, men at det ikke er ufarligt at trænge sig ind på fortidens store ånder, vidner efterspillet om, for Pierre blev bagefter sygere end nogensinde før.  

 Læs mere. Hør podcast. (YouTube). 
Offentliggjort  den 3. marts 2023.



 
Ilse Whitehead fotograferet af Michael Svennevig. 


Maleren Ilse Whitehead maler blomsternes intime liv

KÆRLIGHED TIL NATUR OG BLOMSTER

Maleren Ilse Whitehead får mange kommentarer, når hun udstiller sine malerier. Det er malede nærbilleder af blomsternes inderste støvdragere og frøkapsler. Nærbillederne er så intense og overrumplende i deres formater og farveglød, at det signalerer en overvældende sensualitet, det gør det til intime malerier, hvor vi ser noget, vi ikke plejer at se. Ilse tager os med ind i en hemmelig verden, hvor farver, flader og nuancer males tæt og glidende hen over hinanden. Men der er også landskabsmalerierne fra Sverige, Grækenland og Danmark. Det er ofte landskaber uden mennesker. Vi befinder os i en verden, hvor alting smyger sig om hinanden. Af og til kommer det tæt på det surrealistiske, så et af Dalis dryppende ure ville slet ikke falde ved siden af, for vi befinder os i et univers, hvor alting vender og vrider sig i nye former og farver. Alting er i forvandling Ligesom det er i naturen.

Læs mere. Hør Podcast. (YouTube).
Offentliggjort  den 10. marts 2023.


Netka Elizabeth Bach fotograferet af Michael Svennevig. 

NETKA & TRANERNE

Allerede som 25-årig begyndte Netka Elisabeth Bach at folde traner af papir. I gave havde hun fået en papirtrane, og da den gik i stykker, ville hun lære at folde en ny. På den japanske ambassade fik hun tips til, hvordan det skulle gribes an – og lige siden har hun foldet traner. Nogle gange af forgyldt tykt papir, og så mange, at hun også kunne lave uroer af dem.
Netka har også lavet papirklip, plakater og illustrationer. Men som ung var Netka ude for en alvorlig trafikulykke. Det betød, at der var nogle ting hun aldrig kunne tilegne sig, så derfor er det altid andre, der har opfordret hende til de forskellige opgaver. Det har ikke været let, men det har alligevel resulteret i et meget virksomt liv med priser og opgaver.

 Læs mere. Hør podcast (YouTube).
Offentliggjort den 17. marts 2023.



Hanne Apter Demsitz fotograferet af Michael Svennevig. 


Hanne Apter Demsitz

Farvernes kraft og fortællingens styrke

Hanne Apter Demsitz (født 1946) maler meget farveglade og umiddelbart varme malerier, men hvis man kigger nærmere på titlerne, er der også en anden og mere voldsom historie bag. ”Jeg er Holocaust-efterkommer” præsenterer Hanne sig med. ”Mange jøder er trådt frem med deres historie, men det har jeg aldrig gjort – før nu!!"
Hanne har lagt en mappe på bordet mellem os. Der er et bryllupsbillede af forældrene på omslaget. Under billedet har hun skrevet forældrenes fangenumre fra Theresienstadt. De overlevede og kom tilbage til Danmark efter krigen i Bernadottes hvide busser, men krigen fulgte med. Også selv om det blev fortiet. Hør hendes beretning.

   Hør podcast.  (YouTube). Læs mere

Offentliggjort den 24. marts 2023.

*

Det instrumentale nummer, "Longing", der kæder de fem podcastuddrag sammen, er komponeret og spillet af Rubens Ballade.



KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed