NETKA
& TRANERNE
Indgår i serien ET ANDET BLIK
Allerede som 25-årig begyndte Netka Elisabeth Bach at folde traner af papir. I gave havde hun fået en papirtrane, og da den gik i stykker, ville hun lære at folde en ny. På den japanske ambassade fik hun tips til, hvordan det skulle gribes an – og lige siden har hun foldet traner. Nogle gange af forgyldt tykt papir, og så mange, at hun også kunne lave uroer af dem.
Tranen er i Japan og Kina symbol på et langt og lykkeligt liv, men er siden også i hele verden blevet symbol på fred. Ikke mindst på grund af fortællingen om Sasaki Sadako og de 1.000 papirtraner, der er den mest kendte tranehistorie, der handler om den hospitalsindlagte 11-årige pige, Sasaki, der folder svaner for at blive rask af blodkræft. Sagnet siger, at hvis man folder flere end 1.000 traner, får man et ønske opfyldt af Gud, men hun når ikke mere end 644. Hendes familie og venner foldede resten, der blev lagt på hendes grav.
Men
Netka har også lavet papirklip, og venner opfordrede hende til at få dem trykt.
Det blev en serie på 8 kort, der fortæller om at bevæge sig fra barn til
voksen. Hun blev også opfordret til at indsende forslag til plakatkonkurrencen
for Land & Folk-festivalen, men hun svarede for sjov, at så ville hun klippe tre forskellige forslag og vinde dem alle. Så det gjorde hun - og vandt alle tre
priser. Forslagene blev indsendt inkognito, men da man fandt ud af, at de alle
var hendes, gik 2. præmien videre til en anden. Senere fik hun også tildelt Jord- og betonarbejdernes første kulturpris, som hun delte med forfatteren og digteren Carl
Scharnberg (1930-1995). Det resulterede i, at Netka kom til at illustrerer 16
af hans digte med sine klip. Der igen førte til mange flere
illustrationsopgaver til plakater, konferencer og også til to gadegavle i
København. Bl.a. på Solitude-vej på Nørrebro. Men det er 40 år siden, og de er der
ikke længere.
Som 18-årig var Netka ude for en alvorlig trafikulykke i Valby, hvor hun blev påkørt af en lastbil, og kun med nød og næppe overlevede. Det betød, at der var nogle ting hun aldrig kunne tilegne sig. Den organisatoriske side af hende blev ødelagt i det frontale sammenstød med den tyske lastbil, så derfor er det altid andre, der har opfordret hende til de forskellige opgaver. Det har ikke været let, men det har alligevel resulteret i et meget virksomt liv med priser og opgaver.
En ulykke kommer sjældent alene. På arbejdet som pædagog kom hun ud for en rideulykke, hvorved hun brækkede ryggen igen – flere steder! Erstatningen bliver brugt til udbetalingen og købet af et hus i Sinai-ørkenen, og gennem de sidste 20 år har mødet med beduinerne og egypterne og alle de andre befolkningsgrupper bosat der, været en vigtig del af hendes liv. Det har været hendes drøm. Hendes livsværk, det selvtegnede hus, har hun boet i flere måneder om året siden.
Hør
Netka fortælle om alt det, hun har måttet overvinde for at kunne folde traner,
klippe og illustrere bl.a. HC Andersens eventyr, men også om huset i Sinai. På
festivalen er der mulighed for at folde traner sammen med Netka. Det er både
for børn og voksne.
Musikken på podcasten
er med trioen
Rosenvinge, Christensen & Svennevig.
*
Ingen kommentarer:
Send en kommentar