torsdag den 14. marts 2024

Anmeldelse: VÆGTEN AF ET ÅNDEDRAG af Peter Madsen

 

Omslagsdesign: Laura Helena Pimentel da Silva.


Fra starten af Peter Madsens debutroman VÆGTEN AF ET ÅNDEDRAG stiger vi til vejrs.

Vi følger Simon Kindred, der er kontorfuldmægtig i Ministeriet for Ansvar, Retfærdighed og Velfærd. Hans dagligdag er på alle måder meget velorganiseret og regelmæssigt. Anderledes er det med Adam, der er en flyvende supermand, der redder mennesker i nød i byen Sinus. Hvem har ikke drømt om at kunne flyve? Det er lige midt i den fascination, at forfatteren lader Adam sætte af, hæve sig op i luften og flyve afsted. 

Romanen er på lige knap 500 sider, og da min opmærksomhed begynder at flakke, skifter fortællingen spor og tempo, og vi indvies i, hvordan det hele startede, og hvordan Adam opdager sine superkræfter. Det er tæt forbundet med Benjamin, der er en genert og sky dreng, der flytter ind overfor. Han kan ikke udholde at være stumt vidne til det, der foregår bag deres lukkede dør, og han føler, at han er nødt til at gribe ind – og det gør han.

Det ligger i kortene, at de tos skæbner, Simon og Adam nødvendigvis må mødes og forbindes. Man kan sige, at det allerede foregribes på omslaget med den flot malede forsideillustration af Laura Helena Pimentel da Silva, der viser en ansigtsløs silhuet, der meget godt illustrerer, hvad der sker i løbet af romanen. Det sker umærkeligt, der lægges flere spor ud. Bliver Simon til Adam, eller bliver Adam til Simon? Eller bliver Simon til Rovdyret? Det henligger i tåge. Det er udspekuleret og kalkuleret.

”Rovdyret”, en maskeret kriminel, afliver ”overflødige” mennesker, der er en belastning for samfundet. De koster penge og ”rovdyret” mener selv, at han gør alle en tjeneste, ikke bare menneskeligt, men også økonomisk. Han transmitterer aflivningerne live til diverse tv-stationer, der bringer det i den bedste sendetid.

Dybest set handler fascinationen af superhelte selvsagt om retfærdighed, om kampen mellem det gode og det onde. Det er et tilbagevendende tema i ”Vægten af et åndedrag”.

Det er en ordrig debutroman, og Peter Madsen har en god fornemmelse for sprog og rytme, men det ville have klædt romanen at være blevet redigeret ned til et færre antal sider.

Romanen er en spændende flyvetur hen over det at være menneske. Hvad er det, der gør os til mennesker og hvad vil det egentlig sige? Det giver et sug i maven, når vi sætter af fra jorden og hæver os op fra jorden i den gode sags tjeneste. Det er det hele værd.

 

Peter Madsen: ”Vægten af et åndedrag”,

499 sider, Forlaget Leitura, 2023

Redaktion: Teddy Vork.


Foto: Wilfred Gachau.

 

Hør også podcasten med forfatteren, 

der medvirker på den kommende festival:



Læs mere om festivalen.


VERDEN ER FULD AF VEJE: Peter Madsen: "Vægten af et åndedrag"

 

Foto: Wilfred Gachau. Omslagsdesign: Laura Helena Pimentel da Silva..


Peter Madsen:
"Vægten af et åndedrag"
Om superhelte og retfærdighed


Hør podcast.




Forfatter Peter Madsen fortæller om sin debutroman, ”Vægten af et åndedrag” (Forlaget Leitura, 2023) og om sin fascination af superhelte og retfærdighed. Det startede i 8-10-årsalderen, hvor Peter tog sin supermandsdragt på inde under sit normale tøj og havde det på i skole, uden at sige det til nogen.



Omslagsdesign: Laura Helena Pimentel da Silva..

Uddrag fra festivalanmeldelsen af romanen:

"Dybest set handler fascinationen af superhelte selvsagt om retfærdighed, om kampen mellem det gode og det onde. Det er et tilbagevendende tema i ”Vægten af et åndedrag”. Det er en ordrig debutroman, og Peter Madsen har en god fornemmelse for sprog og rytme, men det ville have klædt romanen at være blevet redigeret ned til et færre antal sider. Romanen er en spændende flyvetur hen over det at være menneske. Hvad er det, der gør os til mennesker og hvad vil det egentlig sige? Det giver et sug i maven, når vi sætter af fra jorden og hæver os op fra jorden i den gode sags tjeneste. Det er det hele værd."

Læs anmeldelsen i sin helhed.




Foto: Michael Svennevig.


 
Musik & indlæsning:
Musikken på podcasten er skabt direkte til romanen af 
Markus Madsen.
Uddrag fra romanen er indlæst til podcasten af skuespilleren 
Lise Kamp Dahlerup
mens Peter Madsens tekster om at skrive er indlæst af 
Hans Henrik Clemensen.


Foto: Wilfred Gachau.




”Jeg er ret god til hemmeligheder. 
Hvis jeg ikke skulle være superhelt, 
så skulle jeg måske have været hemmelig agent.” 

Peter Madsen





*

Næste uges podcast:
Offentliggøres den 22. marts 2024


Jytte Abildstrøm: Tina lindop. Bent Melchior: Majka Bjørnager
Hanne Marie Svendsen: Michael Svennevig


90+
 Brug dit liv, mens du har det! 
 

Jytte AbildstrømBent Melchior og Hanne Marie Svendsen fortæller om deres vej gennem livet. Hvordan begyndte det og hvad der skete siden? Om at finde vej og om mødet med lærdommen, litteraturen og kunsten. Podcasten består af gamle optagelser, der er klippet sammen som en hyldest til de tre, der har rundet de 90+. De har alle betydet og betyder stadig meget for festivalen. Musik: Mika Filborne.


*


Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere om festivalen på hjemmesiden:


#verdenerfuldafveje
*