torsdag den 15. juni 2023

Anmeldelse: DEN SIDSTE UDFLUGT med Det Olske Orkester

Foto Miklos Szabo.

"Dav, jeg hedder Hans - og jeg er Hans´ medhjælper. Han sidder inde ved siden af og er blevet lidt genert over det store fremmøde..."

DEN SIDSTE UDFLUGT er en vandretur gennem Vesterbro og Frederiksberg, hvor Hans, siddende i en kørestol, bliver kørt tilbage gennem sit liv, med stop undervejs ved nogle af de steder, hvor der skete ting i hans liv, som nu rummer de minder han sidder tilbage med.



Jeg er vild med de 4 forestillinger, jeg har set med Det Olske Orkester, der slet ikke er noget orkester, men en teatergruppe, der holder til på Forsøgsstationen på Sdr. Boulevard, hvorfra vandreturen starter: "Hvem er det der banker?" (2020), "Det førerløse menneske" (2021), "Det kontaktløse forhold" (2022) og nu "Den sidste udflugt". De tre sidste udgør trilogien Overlevelse i nyere tid. "Det førerløse menneske" var en komedie om at miste livet, mens "Det kontaktløse forhold" var en syret udgave af H. C. Andersens "Nattergalen", og "Den sidste udflugt" er en smuk, lidt vemodig og kunstnerisk imponerende afslutning på en stor tænkt trilogi, der spænder over et helt livsforløb. Lotte Faarup har skrevet og instrueret. Øyvind Kirchhoff spiller medhjælperen Hans. På vandreturen har han en plejer med fra Hans´ plejehjem, spillet af Katrien van der Velden, der også spillede med i "Det kontaktløse forhold", selv om hun her bare danner bagtrup. 


Foto Miklos Szabo

Hvor trilogiens to første dele var meget stramt koreograferet og instrueret, er vandreturen gennem byen anderledes blødt og gemytligt lagt an. Øyvind Kirchhoff er perfekt som medhjælperen, der - som han siger - næsten kender Hans´ historier bedre end Hans selv gør, eftersom han har hørt dem så mange gange.

Rolf Søborg Hansen har bygget den legemsstore dukke, der er så livagtig, at hans blik kigger direkte på én, hvis man fanger hans blik. Der er en højtaler nederst på kørestolen, der gør, at vi går indsvøbt i et lydspor tilbage gennem Hans´ liv. Det starter med free jazz, fortsætter med lyrisk klassisk musik og slutter med løsluppen dansemusik.



Hans har egentlig ikke levet noget usædvanligt liv. Han har levet et almindeligt liv, men ved at insistere på hans livs historie, får vi fornemmelsen af, at ethvert liv har sin egen logik og sin egen musik. Mødet med Hans er som at sætte sig på en bænk ved siden af et fremmed mennesker, der fortæller sin livshistorie. Det er det samme, der sker, når mennesker mødes tilfældigt.


Foto Miklos Szabo

Det hele er grebet an med stor nænsomhed. Det er en vigtig historie, det her. Alle liv er vigtige - alle livshistorier har deres egen betydning. Dette er Hans´ historie. Denne tilsyneladende skødesløse måde at fortælle historien på fungerer, eftersom det modsvares af Øyvind Kirchhoff naturlige, afslappede sceniske autoritet. Han har den smukkeste stemme, der bærer fint igennem til de 20 publikummer, der er taget med på denne sidste udflugt.


Foto Miklos Szabo

Hans blev født på Sdr. Boulevard 106 i 1942. I nr. 107 boede kusinen, der blev dræbt under englændernes bombardement af Shellhuset i 1945, hvor Gestapo havde deres hovedkvarter. En af flyverne kom ud af kurs, og bomberne ramte i stedet ejendommen, hvor kusinen boede. Det var ved samme lejlighed, at Den Franske Skole fejlagtigt blev bombet. Hans ønskede at lægge en blomst ud for husets mindeplade. 11 af husets beboere døde dengang.


Foto Miklos Szabo


Derfra gik turen videre til en fodboldbane, hvor Hans spillede fodbold som dreng og ung. Det var et råt kvarter dengang. Hans var mønsterbryder. Han kom i gymnasiet og fik derved mulighed for at bevæge sig op i samfundet. En studenterfest afholdtes i en af de smukke store ejendomme bag Carlsberg bryggerierne. Godt nok fik de ikke lov til at komme ind i selve huset, men måtte nøjes med at feste ude i garagen. Turen slutter i Søndermarken, hvor Hans mødte sin tilkomne, Ella. Det blev hans livs kærlighed. Han drømte om at blive kunstner, men endte alligevel på et kontor. Det var slet ikke det, han ville, og alligevel var de en gruppe unge mennesker, der mødtes i Søndermarken, hvor de sad under træerne og læste digte højt for hinanden. Både deres egne og andres. Ligesom vi gjorde på denne sidste udflugt.

DEN SIDSTE UDFLUGT er noget at det varmeste og smukkeste, der kan opleves for tiden. Der er et stort bankende hjerte, der ligger bag en respektfuld teaterentusiasme. Det er lige teater efter mit hjerte.


Foto Miklos Szabo


DEN SIDSTE UDFLUGT

– en poetisk vandreforestilling om at tage afsked

15.-30. juni 2023

2½ time

med afgang fra Forsøgsstationen, 

Sdr. Boulevard 81, 1720 Kbh. V.

Koncept: Det Olske Orkester
Skuespiller og dukkefører: Øyvind Kirchhoff
Instruktør og dramatiker: Lotte Faarup:
Dukkemager: Rolf Søborg Hansen
Lyddesign: Jonas Jørgensen
Pr & formidling: Art Attack
Adm. og salg: Charlotte Rindom (tlf: 25373083)



*

Se oversigten over de 

253 andre anmeldelser

Cecilie Rosdahl: Kærlighed til motorcykler i kunstform

 

Fotos: Michael Svennevig.

Kom med til Cecilies motorcykelreception!

”Det er en gravid motorcykel… eller en gravid kvinde med en motorcykelbaby!”

Cecilie Rosdahl slår ud med hånden og peger på et af sine store malerier, der er placeret i motorcykelværkstedet på Sofievej i Hellerup. Der er maleri-reception med overskriften: ”Kærlighed til motorcykler i kunstform”.


Fotos: Michael Svennevig.

Det er aldrig til at vide, hvad der kommer fra Cecilie. Hun har bl.a. skrevet romanerne ”Tyrepose” (2013) og ”Pink” (2014), ungdomsromanen ”Skælvinger” (2017) og kortprosasamlingen ”Kolonihave” (2021).

Alle kunstnere har deres egne agendaer. Nogle beskæftiger sig med kærlighed, ytringsfrihed eller menneskerettigheder. Andre vil gerne udvide grænserne for, hvad vi kan forstå og acceptere. Nogle er modige. Andre er underholdende. Nogle kan begge dele. Ligesom Cecilie Rosdahl, der er en af de modige. I bog efter bog skildrer hun mennesker, der er ude på kanten. Mennesker, der ofte befinder sig i et frit fald. Hun er en eminent skildrer af disse frie fald inde i mennesker, når virkeligheden kolliderer med billederne, de har af sig selv og hinanden.


Fotos: Michael Svennevig.

Cecilie er omgivet af historier. Hun suger dem til sig. Til fest ender det altid med at alle de rå fyre sidder rundt om Cecilie, mens hun fortæller historier. Det er ikke til at vide, om hun egentlig ved, hvad det er, hun fortæller. Hun har ikke noget filter. Det er de vildeste historier. Det er svært ikke at bliver suget mod hende. For både i sine værker, hvad enten det er film, malerier eller bøger, og når hun fortæller historier, skildrer og fortæller hun så frejdigt, at det er umuligt ikke at blive overvældet og overrumplet af hendes ligefremhed. Hun er på én gang både genert og fandenivoldsk. Det er altid afvæbnende ligefremt.


Cecilie Rosdahl 

er desværre ikke  med 

til festivalåbningen.

Så heldigvis kan man i stedet 

opleve hende på podcasten her . 

  *


Hør også
med uddrag fra de første 5 podcasts.

med uddrag fra de næste 5 podcasts.

med uddrag fra de kommende 5 podcasts


*

  Næste uges podcast:

23/6/2023


Fotos: MØLLER, Kasper Rebien og Claus Lynggaard.

  4. præsentationspodcast

med uddrag fra de sidste 5 podcasts 

Mød Lean Pejtersen, der debuterede sidste år med prosasamlingen, "Her er der ingen, der græder om fredagen", der består af andre folks tanker og ord, betroelser og refleksioner om deres forhold til det arbejde, de har. Billedkunstneren Rithva Landler fortæller i samtalen: "Dance first. Talk later!" om et liv med kunst, tegning og maling. Om genbrugskunst og om at aflære alt det, man har lært, for at finde ind til det egentlige. Forfatteren og illustratoren Hanne Kvist fortæller om sine to seneste bogudgivelser: billedbogen, "Blomsten der elsker mig", er for børn og "Cold Hawaii" er for unge. Bøgerne handler om at holde fast i sine rødder - og om at finde et ståsted i livet. Forfatteren Vicky Devi Smidt fortæller om serien: "Ramlas verden", der handler om Ramlas møde med Danmark. Det er skildret med varme og nysgerrig undren. Der er 4 bøger i serien, der er illustreret af Susanna Hartmann, der også er med på festivalen. Den 5. og sidste podcast er en overraskelse! Offentliggøres den 23. juni 2023.

*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*