søndag den 30. juli 2023

Anmeldelse: MAGDA-serien af Anne Sofie Hammer

Bogforsider af Sira Stampe.


Serien om Magda er en varm og kærlig serie, der kredser om aftaler og regler, og som er helt solidarisk med barnet og dets leg. Magda stiller ofte forældrene spørgsmål, som de ikke kan svare på. Spørgsmål, der understrejer, hvor uretfærdigt det er at være barn, der bare skal indordne sig. Så det gør Magda kun sjældent, altså indordner sig. Det er forfriskende læsning, men hårdt for forældrene!





MAGDA VIL SELV BESTEMME

På en måde kan de voksne godt være temmelig besværlige, synes Magda. Legetøjet må ikke bare blive liggende, men skal ryddes op, hver gang hun er færdig med det, selv om det hos faren bare kan blive liggende i sofaen.

Det smager godt med syltetøj i sovsen, finder moren og datteren ud af.

Herlig sjov og ligetil børnelogik. Om voksne, der bor alene. Ellers i hvert fald indtil de finder en kæreste, men det er bare ikke så nemt. Sådan som en af de voksne fortæller.

Om voksne, der ikke rigtig kan tage til genmæle, børn er jo kloge på deres egen måde - og meget logiske. Om at gå med på barnets præmisser. Om at holde på en hemmelighed og at se verden fra en ny frisk side – i børneperspektiv.

Specielt kapitlet ”Byttedag” om at bestemme, hvor Magda får lov til a bestemme, hvad hun og Nisse (der rigtigt hedder Niels-Christian) skal lave, giver et godt indblik i, hvad det vil sige at være barn, når de voksne bestemmer det hele. Magda bestemmer, at de skal tage på strandtur, selv om det egentlig ikke er vejr til det, men de kan jo bare tage dynen med, så de bedre kan holde varmen. Desuden viser det sig, at de får hele stranden for sig selv.






HJEMME HOS MOR FÅR JEG ALTID SUSHI

Stakkels forældre – og stakkels far, for ligegyldigt, hvad han foreslår datteren, svarer Magda: ”Hjemme hos mor må jeg godt”, det resulterer i en masse, der ikke ender helt godt, og da Majda kommer tilbage svarer hun også moren: ”Henne hos far må jeg godt”.

Der er ingen løftede pegefingre. De fleste kender det godt. Der er ikke noget at sige til, at det bliver sådan. Sådan er det, når mor og far bor hver for sig, og når man som Magde bor på skift hos dem. Dejligt med en børnebog, der skildrer livet set fra dén vinkel.



MAGDA VIL HELLERE LEGE




MÅ JEG FÅ MIT GULVTÆPPE MED HJEM TIL MOR?



FAR SPØRGER OM DU VIL TAGE FLØDEBOLLER MED?


Magda kan det der, med at manøvrere mellem skiftevist at være hos faren og moren og udnytter med fynd og klem, at hun kan spille dem ud mod hinanden. Hun gør det egentlig ikke udspekuleret, det er vel snarere en slags ”Tak for sidst”, for til gengæld laver alle de voksne regler for alting, der gør alt så besværligt og kedeligt for hende. De bestemmer fx at man kun må gøre bestemte ting, bestemte steder i lejlighed. Bade på badeværelse og sove i sengen. De voksne er tit kedelige, men livet med Majda er aldrig kedeligt. Det sørger forfatteren Anne Sofie Hammer for. Bøgerne er naturalistisk og meget farverigt illustreret af Sira Stampe. Det er en varm streg fuld af liv. Faren er langhåret og langskægget. Moren er mere strømlinet og har en mørklødet kæreste. Der køres i cykelanhænger og spises pålægschokolade. Nisse (eller Niels-Christian) har tidligere arbejdet i Magdas børnehave og passer hende, når forældrene ikke kan. Henter hendes også en gang imellem fra børnehaven, og det er noget af det som Magda holder mest af, sammen med ham er der den tid som der sjældent er med forældrene. Nisse går med på hendes lege - og Stella på etagen nedenunder er nogle gange med. Magda har lovet IKKE at spørge om de er kærester, for det vil Nisse godt selv spørge om. Men en dag opdager Magda, at de sidder og kysser hinanden i sofaen.


Magda-serien:

Skrevet af Anne Sofie Hammer
Illustreret af Sira Stampe

MAGDA VIL SELV BESTEMME
HJEMME HOS MOR FÅR JEG ALTID SUSHI
MAGDA VIL HELLERE LEGE
MÅ JEG FÅ MIT GULVTÆPPE MED HJEM TIL MOR?
FAR SPØRGER OM DU VIL TAGE FLØDEBOLLER MED?

Høst & Søn 2017-2020

*

Mød Anne Sofie Hammer
lørdag den 5. august 2023 kl. 12-21
i HF Prøvestenen.
Artillerivej 174/Kardinalgangen 3
på Amager



*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*

Børne- og ungdomsforfatterstemmer: KÆRLIGHED 2023

 



Præsentation af

festivalens 
børne- og ungdoms festivalstemmer
- dag for dag -

5. august 2023
kl. 12-20
i HF Prøvestenen
på Amager


Mød:




ANNE SOFIE HAMMER

"Som barn og med en fornemmelse af, at alt var muligt, sagde jeg til alle, at jeg gerne ville være forfatter. Det var okay. Jeg ville også være skuespiller, opdagelsesrejsende, fotograf og keramiker. Helst samtidig.​ Inspirationen til min første bog om "Villads fra Valby" kom simpelthen fordi jeg syntes, jeg manglede en bog at læse højt for mine børn. Jeg havde læst alt, og jeg begyndte at blive irriteret over, at jeg ikke kunne finde andre bøger, som både var rare at læse højt og kunne underholde tre børn i forskellige aldre. Til sidst slog det mig, at jeg jo vidste ret præcist, hvad det var jeg gerne ville have - jeg kunne sådan set bare skrive det selv." På festivalen gælder det ikke Villads, men serien om Magda, der er båret af samme finurlige varme humor som Villads-serien. Læs anmeldelse.



Foto: Michael Svennevig.

KAT LASSEN

”Mine bøger handler om håb!”
Da Kat kom op til mig på kvisten, havde hun en kat under armen. Ikke en rigtig kat, men en katteskulptur. Hendes haveskulpturer er lige så finurlige som hendes børnebøger. Sidste år udkom "Fru Kuk", der umiddelbart fremstår som et farverigt og spøjst fantasyunivers, men bag den muntre overflade gemmer sig en historie om sorg og savn, og hvordan man forholder sig til at miste. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



VICKY DEVI SMIDT

er uddannet skolelærer og designer. Vicky har været lærer i 12 år, og er nu ansat på en skole som biblioteksmedhjælper. Vicky skriver når lysten melder sig, og ser skrivningen som en vigtig del af sit liv. Den beriger hende, og giver muligheden for at “tale” til børn og unge. Vicky har allerede 12 udgivelser bag sig til børn i alderen 5-16 år. På festival skal vi tale om "Ramlas Verden", der består af 4 bøger, der handler om Ramlas møde med Danmark. Det er skildret med varme og nysgerrig undren. Bøgerne er illustreret af Susanna Hartmann. Hør podcast (YouTube). Læs mere.


tirsdag den 8. august
kl. 15-21
i Global Art Gallery,
Skalbakken 8A
i Vanløse


Mød

'
Foto: Helga C. Theilgaard

BENTE HØEGH

Ungdomsbogen "JORD, GIV MIG VINGER" er udkommet i serien Læselyst. Det er en lille tynd bog med kun få sider, men det er en bog der rummer utrolige dybder med udsigter fra fjerne vidder. Der er afgrundsdybe svimlende indsigter. Mihai fra Rumænien og Rebekka fra Færøerne mødes i Danmark, men det er også mødet med Silviu, der er vild omstrejfer. Ja, især mødet med ham i al sin ophidsende fremmedhed. Mihai og Rebekka kommer fra meget forskellige baggrunde og kulturer, men de mødes i en drøm om at forene sig og nå livet og kærligheden – og ikke mindst hinanden. Men den drøm bliver forstyrret, da Silviu træder ind i historien. Han dufter af timian og har det her vilde blik. Han repræsenterer alt det fremmede og vilde. Alt det forbudte. Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED. Læs mere. Læs anmeldelse.




Søndag den 13. august 2023kl. 13-16 
i gårdhaven ved Dansk PEN,
Dronningensgade 14
på Christianshavn
(i tilfælde af dårligt vejr bliver arrangementet i stedet afholdt i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra)

Mød:


Foto: Claus Lynggaard. Bogforsider: Signe Parkins & og Mikkel Henssel.


HANNE KVIST

Hanne Kvists billedbog ”Blomsten der elsker mig” er lavet i samarbejde med billedkunstneren Signe Parkins. Det er deres fællesværk. Den handler om en blomstrende plante, hvor blomsten bliver stående, mens planten hiver rødder op og går sin vej. Den er træt af den selvglade blomst, der kun kan tale om sig selv og sine fortræffeligheder. Selv om den ser sjov ud, handler det om at holde fast i sine rødder - og at holde fast i det der betyder noget. Det gør hendes ungdomsroman ”Cold Hawaii” på en måde også. Det handler om at finde sit ståsted i verden. Såvel personligt som seksuelt, men allermest som menneske. Hanne Kvist er både forfatter og illustrator. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



Foto: Peter Langvitzh Smith. Bogforside-illustrationer: 
Louise Johannesen og Peter Bay Alexandersen.


ERIK TRIGGER

​Lyrikeren, Erik Trigger, er tidligere havnearbejder og skolelærer, men også digter og ”erklæret anarkist” som han selv siger. Nu tillige forlægger, redaktør og omslagsdesigner på sit eget forlag ANARKI. Debuterede i sin tid på Brøndums Forlag i 1991 og er pt. ansvarlig for over 15 værker i genrerne digte, børnebøger, roman, noveller, koncerttekster og spoken word cd. På festivalen skal det handle om to af hans seneste børnebogsudgivelser. Dels billedbogen ”Onkel Åges indre tåge”, der består af børnerim som dette: ”Onkel Åges Indre Tåge/ knager som en havelåge/når han kyler medister/ ud til sultne pensionister”. Dels børnebogen ”Jes og skelettet i skabet. En dannelsesrejse”. Den første er illustreret af Louise Johannesen og den anden af Peter Bay Alexandersen. (Anmeldelse på vej!)

​*

Se også oversigterne med:


*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*