fredag den 24. juni 2022

19: Harald Havsteen-Mikkelsen: ”Bare et hvæs”


 
Foto: Michael Svennevig.


Mød Harald Havsteen-Mikkelsen
(Offentliggjort den 25. juni).
Kan også høres på YouTube.


Foto: Harald Havsteen-MikkelsenForfatteren Harald Havsteen-Mikkelsen fortæller om grænseløs fantasi, gammel overtro og islandske landskaber i hans 3. roman, ”Bare et hvæs” (Amanda Books, 2021). Det er en rablende skæv roman, hvor alting går fra værre til værst. Meget af det kan tilskrives landet, fortæller Harald: ”Der er et eller andet ved Island. Som om alting bliver maksimeret. Man ryger helt op og helt ned. Jeg har ikke oplevet noget lignende andre steder. Jeg er lige flyttet derop for en periode. Halvdelen af tiden vil jeg være her, og halvdelen af tiden vil jeg væk igen.” Fra romanens bagsidetekst:

"Dansk-islandske Bjarni er blevet sendt til Sjælland for at hente sin far og sin halvsøster, som skal med tilbage til Island for at deltage i en begravelse. Turen går langtfra som planlagt. En skæbnesvanger fejltagelse har ført til, at Bjarni får skylden for, at hans far er blevet psykotisk efter et dårligt trip, og konflikten mellem dem tilspidses under den dramatiske rejse"


"Som i de islandske sagaer, så bliver der gået til stålet – og ingen går ram forbi. ...

Selvfølgelig er det for meget, men det er ikke på en forkert måde. Det er helt som det skal være – også selv om det er for meget. Det er med vilje at det SKAL være for meget og det er yderst gennemført, for vigtigst er, at den psykotiske far faktisk bliver fremstillet, så vi faktisk godt forstår ham. Om vi ligefrem holder af ham, er måske så meget sagt, for han er mildest talt belastende, men han er som den islandske natur. Han er utæmmelig og han har mange evner, om end ham mest bruger dem til at få sin vilje og få krammet på andre."


Foto: Michael Svennevig.


Harald beretter om sit skriveforløb: ”Det er som at blive besat. Det bombarderer én. Man vågner midt om natten. Det har ligget som en ramme, man ikke har kunnet slippe ud af. Ikke som et fængsel, men som en fodlænke. Man føler sig ikke helt fri, før man kommer ud af det.” 
Harald Havsteen-Mikkelsen har senest været med 
på festivalen  ÆG & HÅB  i 2021 i Global Art Gallery i Vanløse
med oplæsningen fra børneromanen 
"Mig & min slacker-vikar" (Byens Forlag, 2021).
På podcasten er der er uddrag derfra 
(hør hele optagelsen, hvor Harald er med 3:26:26-3:35:34).
 
Læs festival-anmeldelsen af romanen.

På festivalen BILLEDER AF LIV i 2018 læste Harald op fra 
manuskriptet til "Bare et hvæs" i HF Prøvestenen. 
Hør hele optagelsen, hvor Harald er med 2:21:22-2:40:09.
Harald var også med i antologien "Livets gang i HF Prøvekluden" (Epigraf, 2019), hvorfra han læste et uddrag fra sit bidrag "Shapshots" på festivalen. Der er også et uddrag fra teksten med på podcasten,Foto: Harald Havsteen-Mikkelsen


Mød Harald på  den kommende festival FORVANDLING eller ej 
hvor han er med til festivalåbningen
lørdag den 6. august  i HF Prøvestenen på Amager


*

Næste uges podcast:


Hør den 4. præsentationspodcast,
hvor der er uddrag fra de sidste 5 podcasts,
der offentliggøres frem mod festivalen

Offentliggøres den 2. juli 2021.

Der offentliggøres en ny festivalpodcast hver weekend frem til august

Læs mere om festivalen FORVANDLING eller ej - også på Facebook.

*