tirsdag den 9. august 2016

MED OG UDEN FJERDRAGT (2)


 
Om musikken, sangen, dansen og kostumet til
MED OG UDEN FJERDRAGT
 
Uropførelse af den nô-inspirerede elektroopera, Med og uden Fjerdragt [frit efter Hagomoro]
 
 
Komponist og musiker: Jakob Draminsky Højmark
Librettist, koreograf og kogen: Mads Mazanti Jensen
Danser og koreograf: Peter Vadim
Sanger: Christine Schøtt
Kostume: Line Frank
 
Varighed: ca 20 minutter.
 
Operaen opføres på festivalen Med og Uden Smykker organiseret af Michael Svennevig, 12.+13. august 2016 i VerdensKulturCentret, Nørre allé 7, 2200 Kbh. N. Begge dage klokken 20:00.
Hvis vejret tillader det spilles på den udendørs scene i gården.
 
Yderligere information om festivalen.
 
 
 
'Med og uden Fjerdragt' er et nyt musikdramatisk værk, der bygger på denne traditions forkærlighed for sammentænkning af flere kunstarter.
Denne gang er det den elektroniske musik, den klassiske operastemme og bevægelsesperformance, der mødes i lyset af det japanske nô-teater.
 
En japansk 1300-tals månepige har mistet sin flyverdragt under et besøg på jorden – hvad gør hun, da hun får den tilbage? Danser lidt for den måbende jordbo!
 
Jakob Draminsky Højmark har i mange år undersøgt et helt særligt udtryk, hvor gentagne - og i princippet enkle og iørefaldende – intervalrækker anvendes med største kompleksitet. Her erstattes taktfornemmelse og veltempereret tonalitet af nuets rubatofornemmelser og elektronikkens glidende intonation. Gennemgående for hans arbejde med operaformen er at lade vestligt trænede klassiske operasangere og den æstetik - der tilhører dette kunstneriske udtryk - møde et moderne elektronisk univers. Ofte sker det med afsæt i den japanske nô-tradition.
 
I 'Med og uden Fjerdragt' udforskes for første gang live modulering af sangstemmen, hvilket åbner mulighed for både at nærme den vestlige solostemme nô teaterets korsang og at fremhæve dramaturgiske elementer i teksten eller for blot at forstyrre forestillingens øvrige aktører med sin særegne minimalistiske opløsning af tidsfornemmelsen.
 
Alle medvirkende har lange karrierer bag sig, hvor den musikdramatiske genre på forskellig vis er blevet endevendt til sit yderste:
 
 
'Med og uden Fjerdragt' er det ottende elektronopera-samarbejde (tidligere afviklede her til lands, i Spanien og i Japan) mellem komponisten Draminsky Højmark og operasanger Christine Schøtt, der igennem 17 år bla. har været fast tilknyttet kammeroperaen Musikteatret Undergrunden. Et ensemble der siden 1977 har udbred, udforsket og udvidet operagenren både pædagogisk og kunstnerisk.
 
Peter Vadim har igennem eksperimenterende bevægelsesudtryk afsøgt danserummets grænser og ikke mindst opløst disse ved at finde udendørs, hvor alle de traditionelle fire teatervægge er eliminerede. Han har desuden udviklet kortlægningskonceptet, "Koreografi på stedet", hvor han i feltet mellem koreografi og landskabsarkitektur arbejder med relationer mellem kroppen og dens sociale omgivelser.
 
Line Frank, scenograf og kostumedesigner, er indgået selvskreven i arbejdsprocessen med inspirerende kunstneriske input baseret på sin forkærlighed for - og store faglige erfaring og kompetence indenfor operagenren.
 

 
 Læs mere om teksten til 'Med og uden fjerdragt'.