lørdag den 12. august 2023

Mød de medvirkende til FESTIVALAFSLUTNINGEN 2023

 SØNDAG den 13. august 2023 kl. 13-16  

Der er sang og musik, poesi og dans, børne- og ungdomslitteratur, skuespil, romaner og meget andet. Hvis vejret holder er det i gårdhaven hos Dansk PEN (Dronningensgade 14) og ellers i Dansk Forfatterforening (Strandgade 6) - et par gader derfra. Traditionen tro er det med min fasters drømmekage og Milles marokkanske myntete (og kaffe). Det er åbent for alle - og gratis, men kom i god tid, der er altid mange. Se program og læs mere.

 Mød:

Picture
Foto: Michael Svennevig
 

BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen og bagefter Karen Blixen. ”Der var engang…” Benedicte Riis/Tante Andante har altid en historie og en sang i ærmet… Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


Picture

LINNE WINDFELDT VALLING RASMUSSEN

For Linne Windfeldt Valling Rasmussen startede det på efterskolen med en interesse for, hvad der foregik på Christiansborg. At det var nogle systemer, der blev bestemmende for, hvordan det samlet bliver. Det startede med en frustration, der skulle blive til handling. Via frivilligt arbejde i Ungdom NOAH gik det videre til Mosegården, et midtsjællandsk landbrugskollektiv, der leverede grøntsager til 85 husstande. ”Jeg er stadig på gården og bliver hele tiden lidt klogere på landlivet. For tiden gør jeg mig også mine første erfaringer i romantisk kærlighed. Det er hårdt og smukt og godt”. Læs mere. Hør podcast (YouTube).

Picture

Klik her for at redigere.

Foto: Claus Lynggaard. Bogomslag:: Signe Parkins og Mikkel Henssel 

HANNE KVIST

Hanne Kvists billedbog ”Blomsten der elsker mig” er lavet i samarbejde med billedkunstneren Signe Parkins. Det er deres fællesværk. Den handler om en blomstrende plante, hvor blomsten bliver stående, mens planten hiver rødder op og går sin vej. Den er træt af den selvglade blomst, der kun kan tale om sig selv og sine fortræffeligheder. Selv om den ser sjov ud, handler det om at holde fast i sine rødder - og at holde fast i det der betyder noget. Det gør hendes ungdomsroman ”Cold Hawaii” på en måde også. Det handler om at finde sit ståsted i verden. Såvel personligt som seksuelt, men allermest som menneske. Hanne Kvist er både forfatter og illustrator. Læs mere. Hør podcast (YouTube).

Picture
Foto: Michael Svennevig


TINA VEHAGE LORIEN

​Efter 25 år i Italien, hvor Tina Vehage Lorien, var assistent for den store danske billedhugger Jens-Flemming Sørensen (1933-2017), vendte hun tilbage til Danmark, hvor hun startede to gallerier, dels Galleri Lorien på Frydendalsvej på Vesterbro og på Bornholm.  Hun beretter: ”Jeg har altid følt mig forkert i Danmark. Alt for larmende, for gestikulerende, for begejstret og blev alt for let forelsket. Da jeg kom til Italien, følte jeg at det var fuldstændig normalt at være sådan. Det gjorde, at jeg straks følte mig hjemme der.” Tina Vehage Lorien fortæller om et liv med kunst. Om hvad det betyder for hende, og hvorfor den er så vigtig. Læs mere. Hør podcast (YouTube).



Picture
Foto: Michael Svennevig & David Blazek

PETER VADIM & SALIM ABDALi

​Oplev digt og dans sammen, når den dansk/irakiske digter Salim Abdali læser op fra sin kommende digtsamling ”Det hun er”, der udkommer til efteråret på Det Poetiske Bureau, mens danseren Peter Vadim omdanner ordene til bevægelser og giver sin egen kropslige fortolkning af digtene. Oplev hvordan ord og bevægelser smelter sammen eller støder sammen i det kunstneriske møde mellem digt og dans til festivalafslutningen. Læs mere. Hør 
podcast (YouTube). Se danseren Peter Vadim tidligere optræden på festivalen i VerdensKulturCentret i forestillingen ”Med og uden fjer”, der indgik i festivalen  MED OG UDEN SMYKKER  i 2016.

Picture
Foto: Morten Holtum

TRINE ANDERSEN

"Jeg vidste allerede som barn, at jeg ville bruge mit liv på at skrive. Mærkede horisonten åbne sig, da jeg skrev mit første digt som 10-årig, og proklamerede derpå, at jeg var blevet digter. Siden har jeg kun turdet drømme om en sådan selvsikkerhed." Men Trine ønskede senere at det ikke bare var noget hun selv skulle kunne, men også at det skulle være muligt for andre - fx. for afrikanerne. Hun havde en plan. Eller rettere det fik hun efter mødet med den afrikanske forfattter Shadreck Chikoti. Men på festivalen i år skal det handle om Trines  "Fire fortællinger om kærlighed", der foregår nogle få åretag ude i fremtiden og handler om helt almindelige mennesker i en helt almindelig, forandret verden. Læs mere. Hør podcast (YouTube fra 2019). Læs mere.

Picture
HENRIK PRIP

Henrik Prip er en fast del af Mungo Parks teaterensemble, og er en ud af tre, der er med fra  teatrets tidligere ensemble. Med et fast ensemble er teatret i stand til fortsat at have en lang række af deres forestillinger på repertoiret (også forestillinger helt tilbage til 2010 og 2015), selv om alle roller er nybesatte. Det nye og det gamle finder smukt sammen i Mungo Parks forestillinger. I denne sæson spillede Henrik Prip den afgørende rolle som Finn Heino i ”Ingenmandsland”, der var noget så særegent som en science Fiction-UFO-musical om livets mening (og når meningen ophører). Det burde slet ikke kunne lade sig gøre, men det gjorde det. En anden ting, der også kan virke helt uforståelig er, hvordan man som skuespiller kan være stammer, sådan som Henrik Prip har beskrevet det i en kronik i Politiken (2017). På spørgsmålet om, hvad han bidrager med til Mungo Parks ensemble svarer han prompte: ”30 års erfaring”.


Picture


Foto: Kirsten Hyldager

JAKOB HERO 

​Dina får konstateret cancer. Den er terminal. Det unge par, midt i 20´erne skulle have nydt livet og alt det de var stillet i udsigt, men i stedet bliver det til at de langsomt skal opleve og forlige sig med – eller forsøge at forlige sig med, at det bliver deres sidste måneder sammen. Romanen er velkomponeret og spændende som en krimi. Den er MEGET voldsom, men også voldsomt god. Meget inciterende og umådelig klog. Den er næste uudholdelig, men de største læseoplevelser kræver ofte at man må bevæge sig ud over egne grænser. Det er en invitation som det er værd at tage imod. Det er grumt, men det er svært at give slip på Jakob Heros romandebut KUN NÅR DET BRÆNDER. Læs anmeldelse:  Indgår i serien ALVERDENS KÆRLIGHED.  
 
Picture
Foto: Alan Pary

RODOLPH GERACI

​Rodolph Geraci har tidligere været holdkaptajn på festivalens petanque-turneringer (som en del af festivalen på Amager), men i år handler det dels om novellen, ”Regnvejret”. Rodolph blev født i 1953 af en fransk mor og en italiensk far, og har boet i Danmark siden 1981. Han udgav i 1973 sin første digtsamling og har siden skrevet noveller og romaner. ”Prinsen og jeg” er hans første danske udgivelse. Det er en blomstrende kærlighedserklæring til danskhed og franskhed, når de torpederer hinanden allerkærligst på tværs af de dansk/franske kulturelle grænser. Den nyeste udgivelse er indtil videre kun udkommet på fransk ”Les Améthystes”, der er en kærlighedshistorie mellem Tilde, en ung kvinde og en franskmand, men på grund af sprogbarrieren og Tildes normale udseende, ved han ikke, at hun er udviklingshæmmet. Læs mere. Romanen indgår i festivalens digitale serie ALVERDENS KÆRLIGHED.

Picture
Foto: Morten Corneliussen

QAALI SCHMIDT-SØRENSEN 

​Den dansk/somaliske forfatterinde Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet et nyt afsnit i den fortløbende satiriske tekst "Den snobbede afrikaner", og beviser med den, at humoren kan nå ind på steder, hvor alle andre må give op. Der er to nye afsnit med på årets festival. 1. afsnit læses af skuespilleren Lise Kamp Dahlerup på 2. festivaldag i Salonen på Østerbro, og 2. afsnit læses til festivalafslutningen af skuespilleren Rebecca Landley.  Læs mere. Hør podcast.


Picture
Foto: Fie Holm

REBECCA LANGLEY

​Den dansk/tanzanianske skuespiller (fra Zanzibar) Rebecca Langley har været med på festivalen flere gange. Første gang var sammen med Victoria Seest i et uddrag fra forestillingen "For Colored Girls", hvor Micharl Omoke fortalte om New Nordic Voices, som Rebecca har været en del af siden. Bl.a. medvirkede hun i "Frk, Julie", der blandt andet spillede på Folketeatret i 2021. Hun har to gange tidligere læst op af Qaali Schmidt-Sørensens tekster. Blandt et tidligere afsnit af "Den snobbede afrikaner" og "Fejlfarvet kvinde til vejledning".



Picture
Foto: Michael Svennevig


KNUD VILBY

Forfatteren Knud Vilby (født 1942) har igennem en menneskealder kæmper for retfærdighed og givet sin stemme til kende, når der er blevet begået uret. Global udvikling, herunder fattigdom og miljø, optager ham brændende. Som talsmand og formand for en lang række betydningsbærende institutioner (bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Forfatterforening) har han gennem årene med stor troværdighed og grundige tilbundsgående research i såvel sin journalistik som i sine bogudgivelser altid været en lødig og værdifuld betragter og kommentator af vor verden og de politiske bevægelser, der har præget den. Meget sigende hedder en hans seneste udgivelser, "Udsat. Optegnelser om liv og nød". Knud Vilby indleder festivalarrangementet på Østerbro og holder den afsluttende båltale til festivalafslutningen på Christianshavn. Læs mere. Hør podcast (YouTube).


*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*