onsdag den 8. marts 2023

Anmeldelse: GOING NOWHERE på AFUK Scene

Foto: Cosmin Cirstea.


Det er ligegyldigt om man har mobil eller ej (og jeg hører til i den sidste gruppe), så er GOING NOWHERE en underfundig og sprælsk satire over vores moderne liv, hvor vi på den ene side befinder os i en flimrende digital strøm af indtryk og stimuli, mens vi på den anden side overhovedet ikke flytter os. Det er forestillingens stærke og uafviselige påstand, at vi er på evig fart, og samtidig flytter vi os ikke ud af stedet. Vi synker bare dybere ned i sofaen eller i eksistensen. Evigt alene og adskilt fra hinanden. Netop det kommer til udtryk i titlen og  forestillingen GOING NOWHERE, der præsenteres af Out of Balanz og AFUK Scene med Villads Bugge Bang alene på scenen. Skræmmende alene, faktisk.  


Foto: Cosmin Cirstea.


Det er umådelig dygtigt lavet, at kunne skabe en så satirisk forestilling uden at ytre et eneste ord. Alt siges med kroppen. Troels Hagen Findsen har instrueret denne lille perle af en forestilling. Det er en tour de force med Villads Bugge Bang. Med en baggrund fra AFUK (Akademiet for utæmmet kreativitet) og senere AMoC (Akademiet for moderne cirkus) har Bugge Bang haft berøring med utallige kunstneriske genrer som objekt-manipulation, jonglering, tap dance, funk, loopstation, bodypercussion, akrobatik, klaverspil, klovneri, magi og vild, minimalistisk dans. Det er utroligt, hvad han kan. Men det mest imponerende er alligevel, at det lykkes at fortælle en historie, hvor publikum fra start til slut bliver holdt fast.


Foto: Cosmin Cirstea.


Hvorfor bruges der så lang tid på at spise et æble i begyndelsen 
- og hvorfor fungerer det så godt?

Det er langt fra alle spørgsmål, der besvares i GOING NOWHERE.
Forestillingen foregår i et nutidigt poetisk rum, hvor Chaplin, Keaton og Tati smiler fra deres himle, for de er alle tre med på hver deres måde.
Katrina Bugaj har været dramaturg på den ordløse forestilling, der er dygtigt lyssat af Kenneth Danielsen. Med et forførende stramt orkestreret lyddesign af Mika Forsling. Camilla Lind har skabt kostumet, der passer så fint med scenografien bygget af Mads Find.


Foto: Cosmin Cirstea.


Så at sige alt i forestillingen er set før. Det føles umiddelbart som at bladre i et katalog over alle mulige forskellige slapstick-situationer, og så alligevel ikke. For det underfulde er, at det hele virker helt frisk, som om det aldrig har været bragt i spil før. Som om det hele vises for allerførste gang. Jeg ved slet ikke, hvordan det kan lade sig gøre, ud over at det er en lykke, når det lykkes. Når lys, lyd, og bevægelser falder i sync, synger englene - eller også er det djævelen, der ler af os, for vi sidder fast i saksen - GOING NOWHERE.


Foto: Cosmin Cirstea.


Goethes FAUST lurer i baggrunden, når vi sælger vores sjæl for at blive en del af livets mangfoldighed. Vi får lov til at surfe hen over forlokkende flimrende digitale verdener, men uden lyst og evne til fordybelse og nærhed. Vi er forlokkede og skændigt forførte - og er selv gået ind i denne formørkede verden, helt forblændede af dets tivolisering af alt det, der virkelig betyder noget. Men det er det holdt op med  for os. Det er ophørt,  vi har for travlt med at komme rundt i den omgivende verden. Vi vil være del af det hele. Vi vil bade og dykke i  flimrende digitale lyshave. Vi vil fortabe os selv i den flygtige digitale candy-flossede verden som vi hele tiden er så tæt på og alligevel aldrig bliver en del af, for det foregår bare på en skærm, vi holder i hånden. Evigt fordømte og formørkede, mens vi  smiler til den triste afglans af den verden, som vi er så tætte på og alligevel aldrig træder ind i, selv om vi føler, at vi selv er centrum for det hele. Det er så grumt - og forførende.

GOING NOWHERE.
Tak for at formulere alt dette - uden et eneste ord.


*



GOING NOWHERE

8.- 11. marts 2023
på AFUK Scene
Enghavevej 82b 2450 København


MEDVIRKENDE

Performer Villads Bugge Bang
Instruktør Troels Hagen Findsen
Dramaturg Katrina Bugaj
Lyddesign Mika Forsling
Lysdesign Kenneth Danielsen
Kostume Camilla Lind
Scenografi & bygger Mads Find
Foto Cosmin Cirstea

ALDER
Fra 14 år

VARIGHED
Ca. 1 time uden pause

Forestillingen vises med støtte fra Statens Kunstfond & Odense Kommune





*

Se oversigten over de 

243 andre anmeldelser

*