fredag den 9. september 2022

Anmeldelse: ZAPPA på Teater Vestvolden (repremiere)

 

 

Foto: Søren Meisner.


Når ungdomsfilm som Bille Augusts filmatisering af Bjarne B. Reuters ZAPPA slår så hårdt, må det være fordi det bringer os tilbage til en tid, hvor alting stadig lå i dvale og kun lige var ved at vågne. Seksualiteten rørte på sig, og kærligheden og volden lå og slumrede side om side inde i os, og blev den vækket,  skete det vulkansk. Alt var ukendt og fremmed. Det var som sovende drager, der blev vakt til live, og vi var helt uforberedt på det. Det var på en og samme tid både forfærdeligt og frydefuldt. 


Foto: Søren Meisner.


Thomas Markmanns teaterstykke, baseret på filmen ZAPPA, bringer de tre hovedfigurer frem i lyset nok en gang. Vi er både med dem, når de genoplever alle de stærke følelsesmæssige højdepunkter fra filmen (der havde premiere i 1983), men har også mulighed for, her 50 år efter, at følge dem videre gennem livet. Rammen er et besøg tilbage til den tumultariske tid, hvor de tre havde hule sammen og sværgede hinanden evigt troskab.


Foto: Søren Meisner.


Hvordan gik det så de tre?

Jeg havde forestillet mig, at vi skulle overvære de tres voldsomme møde så mange år efter, men Thomas Markmann har valgt et andet fortællergreb, hvor det meste af handlingen fra filmen gentages og genfortælles, men der er også digtet videre på historien.

Det lever måske ikke helt op til mine forventninger. Jeg sad længe uden at være synderligt grebet, og uden at jeg lægge mærke til, hvor ubønhørigt jeg som edderkoppens bytte blev viklet stadigt mere ind i det klæbrige spind - og først da det var for sent, opdagede jeg det.


Foto: Søren Meisner.


Instruktøren Kamilla Back Mortensen har haft travlt. Det er en gennemkoreograferet forestilling, hvor det er et rigt arrangement, der matcher tekstens lynhurtige skift fra før og til nu. Det er yderst virkningsfuldt. Ulver Skuli Abildggaard er Bjørn, mens Jesper Asholdt er Mulle, og Morten Hauch-Fausbøll er Sten.


Foto: Søren Meisner.


I filmversionen var Peter Reichardts Sten isnende kold, men også blot et forsømt barn, der hævner sig på alt og alle for de forældresvigt, han er blevet udsat for. I teaterudgaven er han mildere, og det forrykker stykkets balance. Det gør forestillingen mindre farlig, men mindst lige så dødelig. 

Det er især det tildigtede foto af den unge Sten, der i et uopfyldt ønske om nærhed bare bliver fotograferet, hver gang han rækker hænderne frem mod faren. Han bliver det barn, der aldrig bliver taget op. Det gør, at vi forstår ham. Men alligevel ender jeg med at sidde med hjertet helt oppe i halsen. Det virker helt som det skal.


Foto: Søren Meisner.


Forestillingen er 8 år gammel, og Ulver Skuli Abildgaard er den eneste, der er tilbage fra den oprindelige opsætning, men i anledningen af Teater Vestvoldens genåbning i Kulturhuset Risbjerggaard har forestillingen repremiere. Det er en flot forestilling til et flot nyt kulturhus, hvor Strunge-citater er lagt ned i gulvene, og på den måde løfter stedet op i digteriske højder.

Voldens psykologi er forestillingens tema, men også hvordan længslen efter fællesskab kan ødelægge alting. Sten er det rådne æble i kurven, og han spiller de to andre ud mod hinanden. Han skiftevis opmuntrer og straffer. Terroriserer og belønner. Han er snu og udspekuleret. Det starter i det små, hvor han overskrider deres grænser lidt efter lidt. Bjørn er egentlig hovedpersonen, for han er den, der langsomt korrumperes. Han siger ikke fra. Han er for så vidt medløberen, der bliver den som Sten manipulerer med. Han gør det så fermt, at det bliver Bjørn, som overtaler Mulle til at gøre alt det grove. Det er så at sige Sten, der udtænker det hele og får de to andre til at udføre det, uden at han selv kan klandres for det. Hvad der sker med fisken ZAPPA, husker de fleste fra filmen, men hvordan det videre udvikler sig kan man opleve i forestillingen. Det skal ikke afsløres her.

 

 

Foto: Søren Meisner.

 

 ZAPPA

på Teater Vestvolden i  Kulturhuset Risbjerggaard

9. september - 8.oktober 2022

MEDVIRKENDE

Morten Hauch-Fausbøll

Ulver Skuli Abildgaard

Jesper Asholt

DRAMATIKER

Thomas Markmann

SCENOGRAF

Sir Grand Lear v/Ingvild Grande

INSTRUKTION

Kamilla Back Mortensen

LYD

Jonas Jørgensen

LYS

Nils Kragh

SCENEBYGGER/TEKNIK

Gert Christoffersen og Nils Kragh

KOSTUMER

Inger Mikkelsen

PRODUCENT/FORESTILLINGSIDÉ

Stephan Pollner

CO-PRODUKTION

Forestillingen blev til og co-produceret i et samarbejde mellem Teater Masken i Nykøbing Falster og Teater Vestvolden i sæson 2014/15 med genopsætning i sæson 16/17 og sæson 22/23.

 

Hjemmeside og billetter