mandag den 25. juli 2022

Louise Christine Larsen: Nadia Khiari & katten WillisFromTunis

 


Det er en glæde at invitere Christine Louise Larsen med på festivalen igen i år. Hun har fået frie hænder til at udvælge en satiretegner, som hun vil fortælle om og vise eksempler på vedkommendes tegninger.

”Jeg tror, jeg ved, hvilken tegner, det skal være i år. En af mine helte (det er de alle):

Nadia Khiari (og katten WillisFromTunis)

- en kvinde fra Tunesien, der malede lærreder af psykedeliske svampe og dyr, fordi det ikke var tilladt at tale frit før revolutionen.Aftenen før revolutionen, der sparkede det arabiske forår igang, tegnede hun første gang katten Willis - han bander og sværger og siger tingene, som de er. 
Jeg tror, at han vil appellere til alle sprogmenneskene på din festival. Der er en utrolig poesi selv i hendes brug af udråbstegn.”


Nadia Khiari fotograferet af Karim M'RAD


Om Nadia Khiari (og katten WillisFromTunis)

Nadia Khiari udfordrede den lovede åbning af internettet i Tunesien aftenen før, at præsident Ben Ali måtte flygte. WillisFromTunis er dermed en dag ældre end det arabiske forår, 13. januar 2011, for med præsidentens flugt var det arabiske forår en realitet. Af sikkerhedsgrunde måtte Nadia Khiari forblive anonym, og hendes kat blev ansigtet udadtil. Det skulle efterprøves, om det virkelig var muligt at sige alt, og hun lagde tegning efter tegning op for at se, hvornår fælden klappede. WillisFromTunis fandt sin konfronterende stemme den aften. Pludselig var det muligt at tale højt, og det var vigtigt at vedblive at tale højt de næste år, hvor alle kæmpede om magten - og stadig gør det. Willis er den angribende og den sårbare, den eftertænksomme og den grove; han taler islamister, korruption og normer midt imod - i Tunesien som i resten af verden.

Et billede på Nadias skarpsyn er efterordet til hendes bog Manuel du Parfait Dictateur (Manual til den perfekte diktator, 2015):

"Du har lige læst denne manual, og du indser, at mange ting, der er beskrevet i den, svarer til, hvad der sker i dit land. Og du siger, "Hey, jeg lever i et diktatur!!"

Jeg er ked af, at du skulle lære det så brat og brutalt.

Hvis du stadig er i tvivl, hvorvidt du lever i et undertrykkende system, så vil jeg råde dig til at se på, hvordan kvinder behandles i dit land. Det er et godt fingerpeg".

*

Den dag, hvor jeg modtog bogen med posten, sank Danmark til en 14. plads i Global Gender Gap Report, der udformes af World Economic Forum.

Vi er forresten nu på en 29. plads i rapporten for 2021. Vi har brug for Nadia Khiari og hendes kat Willis.", slutter Louise Christine med at skrive.


Louise Christine Larsen fotograferet af Helle Sheffmann


Mød Louise Christine Larsen3. festivaldag
torsdag den 11. august kl. 19-21
i Salonen på Østerbro, 
hvor hun fortæller om og viser tegninger 
af den tunesiske satiretegner Nadia Khiari.

*

Tidligere medvirken på festivalen:

 Sidste år fortalte Louise Christine Larsen 
om sin bog om Valdemar Andersen
Læs anmeldelse:

I 2020 fortalte Louiche Christine 
om den iranske satiretegner Mana Neyestani:

Hør podcast med Louise Christine Larsen (2020) 

2019: 
Læs mere om Louise Christine Larsen og fribytegneren Khalid Albaih:


*

Læs mere om festivalen