søndag den 30. maj 2010

Hvor ligger paradis?

INTRODUKTION til Shamals bogreception og malerifernisering
i Apostelkirken, søndag den 30.5.10.

"Jeg vil gerne invitere jer med på en rejse.
Jeg har haft fornøjelsen af sammen med Niels at arrangere forskellige ting her i kirken. Sidste år var det bl.a. Sommerfestivalen Stemmerne omkring os, hvor der her i lokalet var en digterværksted, og hvor en maler til lyde og musik dansede et maleri frem med maling under fødderne. Det skete, mens der på væggene hang en udstilling med titlen ”Smertens kunst”. Udstillingen var arrangeret af forfatteren og maleren Alice Maud Guldbrandsen – og hende skal I møde lige om lidt. Hun var selv en af de udstillingende. En anden var Shamal – Shamal Adel Salim.
Netop fra i dag kan I igen se hans billeder på væggene herinde.
Under Alices arbejde med udstillingen fandt hun ud af at Shamal også er digter, og det førte til at Shamal sendte nogle af sine digte til hende, og hun sendte dem videre til mig. Det er grunden til at denne digtsamling udkommer i dag. En digtsamling som Alice har sprogligt redigeret.
Så I bliver nogle af de første, der kommer til at høre digtene. Eller i hvert fald de 7 digte som Shamal har udvalgt til i dag. Først læser Alice dem på dansk og derefter læser Shamal dem på kurdisk.
Digtene er skrevet direkte på dansk, men de har selvfølgelig en helt anden melodi på digterens eget tungemål.
For nogen begynder rejsen, når de ser Shamals malerier, for andre når de hører digtene på dansk og for andre igen, når de hører dem på kurdisk. Eller måske sker det i samspillet mellem dem.
Men hvor går rejsen så hen?
Det er ikke bare en rejse tilbage til Mellemøsten, men ligeså meget en rejse ind i os selv. For det er det digte kan. De kan minde os om hvad det vil sige at være menneske. Det er også en rejse til det område, der bliver kaldt Kurdistan. Kurdistan er jo ikke et land i gængs forstand. Det kan man ikke finde på et atlas. Vi skal tilbage til det, der engang hed Mesopotamien. Der betyder landet mellem floderne. Floderne er Eufrat og Tigris. De har deres kilder i det kurdiske bjerglandskab - et stort bjergrigt område i Mellemøsten.
Vi skal tilbage til det nordlige Irak.
Velkommen til Alice – velkommen til Shamal.
Og god rejse til jer alle!"

Michael Svennevig