torsdag den 18. maj 2023

Anmeldelse: THE DISAPPEARED i LiteraturHaus

 

Foto: The Lord´s Projekt.


Det er dejligt at blive udfordret. Det er også nødvendigt for at kunne udvide sin grænser. Nogle gange er det ubehageligt, mens det andre gange er en fryd.

Det er en fryd at opleve Nova Duh i "The Disappeared" i LiteraturHaus i Møllegade på Nørrebro, men det er også udfordrende. Jeg har sjældent oplevet en så gennemført æggende form for nøgenhed. Nova Duh er ikke en mand i dametøj, heller ikke en kvinde i mandetøj. Hun er hverken mand eller kvinde, men begge dele med  en så stor naturlighed, at det bryder alle grænser, men på en befriende selvfølgelig måde.


Foto: The Lord´s Projekt.


Teksten er skrevet af Adrian Casanova Villamonte. 
Jeg fik ikke oplevelsen af at opleve en "kønnet" optræden. Det virkede som et samlet hele, hvor jeg bare betaget måtte tage oplevelsen ind og nyde den - i al sin frodige skønne naturlighed. Det er en meget svær balance, for hvordan bevare sin naturlighed, når det så overlegent eksperimenteres med køn og roller? 


Foto: The Lord´s Projekt.


Men Nova Duh er en stor scenekunstner, der på den ene side viser os det hele, men samtidig forstår at beholde sin egen hemmelighed. Der er hele tiden noget vi ikke får, derfor bliver vi ved at se og ville have mere. Hun har en betagende evne til at forbinde sig med publikum. Også i de publikumsaktiverende afsnit, der tit kan  forekomme tåkrummende, men ikke her. Også det fik sin egen naturlighed, der fungerede fint  i sammenhængen.


Foto: The Lord´s Projekt.


Det er et stort, frisk og overdådigt show som Nova Duh bærer frem til os. Hun indtager hele rummet med en befriende naturlighed, og formår at intertaine os med den største selvfølgelighed. Hun kan bevæge sig fra det tilsyneladende skødesløse til det performative på et splitsekund. Balancen mellem det underholdende og det berettende er overvældende, sådan som Jeremy M Thomas mestrer det i denne fine opsætning, hvor han også har koreograferet med træfsikker sans både for det storladne, men også for det intime. Det er denne forestillings styrke.

Foto: The Lord´s Projekt.


Selv om det visuelle er skruet op i højeste gear, er det samtidig Nova Duhs beretning fra Chile, om udstødelse, overgreb, militærkup og flugt. Titlen refererer til alle dem, der ikke klarede det. Det er dem hun står på skuldrene af, når hun optræder for os. Dem må vi ikke glemme.  

Balancen mellem det berettende og det underholdene er overrumplende, også selv om det kniber med at høre alle ordene, men det er heller ingen let sag, når der danses samtidig. Men det er hele tiden billederne, det performative, der er i centrum, og det er styret og administreret med sikker hånd. Det er noget af det bedste som Jeremy M Thomas endnu har præsteret. Jeg går altid spændt til hans og hans teater, Down the Rabbit Holes forestillinger, for nogle gange er det mindre vellykket, men så er der disse stjernestunder, hvor det hele lykkes. Sådan som det sker med "The Disappeared".


Foto: The Lord´s Projekt.


Musikken af Josh Herring er så vild og så medrivende smuk at det tager vejret fra mig. Josh Herring beskriver selv sit musikalske arbejde som en skulptør, der bliver ved med at hugge mere og mere af stenen for at ny ind til den rene form. Det har han i høj grad gjort med den musikalske ledsagelse i "The Disappeared". Det er ikke akkompagnement, men netop musikledsagelse. Musikken er lige så billedskabende som resten af cabareten er det. Det følges smukt ad.

Men det er Nova Duh, der bærer det hele. Både eftersom det er en voldsom overlevelseshistorie, båret frem af indre nødvendighed og samtidig er det hele så overdådigt iscenesat og tænkt, at jeg sjældent har følt mig så godt underholdt, men også med en klump i halsen, for det er ikke kun skæg og ballade. Det er et hårdt liv, der ligger bag denne beretning, men at kunne performe det med denne overdådige billedrigdom aftvinger respekt. Og igen, det hele forekommer så enkelt, så ubesværet og så lækkert, at den bagvedliggende alvorlige historie hele tiden er til stede og giver det hele en mørk slagskygge, men showet er så grandiost, at det netop kræver og ånder gennem denne nødvendighed.  


Foto: The Lord´s Projekt.


THE DISAPPEARED
18. maj - 10. juni 2023
LiteraturHaus

Medvirkende: Nova , Josh Herring
Iscenesætter: Jeremy M. Thomas
Scenograf: Jeremy M. Thomas
Dramatiker, forfatter: Adrian Casanova Villamonte
Komponist Josh Herring
Producent: Down the Rabbit Hole
Arrangør: Down the Rabbit Hole


*

Kat Lassen: Den anden kat – urkatten

 

Foto: Michael Svennevig & Kat Lassens skulptur fotograferet af hende selv. .


Hør podcast

YouTube


”Mine bøger handler om håb!”

Da Kat kom op til mig på kvisten, havde hun en kat under armen. Ikke en rigtig kat, men en katteskulptur. Hendes haveskulpturer er lige så finurlige som hendes børnebøger. Sidste år udkom "Fru Kuk" (2022), der umiddelbart fremstår som et farverigt og spøjst fantasyunivers, men bag den muntre overflade gemmer sig en historie om sorg og savn, og hvordan man forholder sig til at miste.


Illustration: Nina Broen fra "Fru Kuk".


I 2015 bidrog hun til stORDstømmens antologi med ”Jørgen” som skuespilleren Lise Kamp Dahlerup har indtalt til podcasten. Jørgen handler om en mand, der har set døden i øjnene og måske også taget afsked med livet, men døden udeblev, og hvordan lever man så videre, når man har gjort sig klar til at gå døden i møde. Kan man så stadig vende tilbage til livet?


Kat Lassens skulpturer fotograferet af hende selv..

Siden er det blevet til børnebøger, bøger for teens og ungdomsbøger. Sidste år udkom også ”Moderskab”- en antologi, der har to af Kats tekster med. Novellerne er rettet mod et voksent publikum, og det med det voksne publikum er en side af Kats forfatterskab, der nu er ved at blive åbnet yderligere op.


Foto: Michael Svennevig

Hvornår er man rigtig forfatter? tænker Kat stadig over, men som en nysgerrig kat springer hun hid og did med sit forfatterskab, da hun ønsker at favne bredt og være i konstant bevægelse i sin skrivning.


Kat Lassens skulptur fotograferet af hende selv..

Farmorens lænestol står centralt i hendes atelier for at ære mindet om farmoren, der fortalte historier, og var med til at starte den strøm af historier, som Kat nu bærer videre.

Børn går som en tråd gennem hendes liv og værk. Både i hendes daglige virke som børnehaveklasselærer, men også i de mange udgivelser for børn, unge og voksne siden debuten i 2013.   


"Fru Kuk. Tekst: Kat Lassen. Illustration: Nina Broen. 


Mød Kat Lassen til festivalåbningen, 
lørdag den 5. august 2023 kl. 12-21
i HF Prøvestenen på Amager.

*


Kat Lassens træskulptur fotograferet af hende selv..


 *

  Næste uges podcast:

26/5/2023

Foto: Michael Svennevig.

Annemette Albrectsen:

Ballade i pauserummet

Annemette Albrectsen arbejdede først 25 år som kostumedesigner til teatrene, men lavede også haute couture og brudekjoler. Det var alt det, hun havde drømt op, men det var alligevel på tide at søge videre.  To af pavillonerne ind til Kongens Have blev til galleri og teater. Det blev til 12 år der, og det hele blev samlet, da Annemette for 7 år siden overtog Salonen på Østerbrogade 222. Det blev til kombineret galleri og cafe – og stadig med plads til Verdens Mindste Teater. Men en dag var det igen tid at drage videre, og det er stående på tærsklen til denne nye rejse, at Annemette er med på denne podcast.  


*

Hør også
med uddrag fra de foregående 5 podcasts.

med uddrag fra de kommende 5 podcasts.

med uddrag fra de kommende 5 podcasts

*




KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*