fredag den 26. juli 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: Det Rullende Teater opfører KÆRESTEBREVE

 


DET RULLENDE TEATER består af Karen Borberg (f. 1944) og Henning Hansen (f. 1934), og de tager sig i deres sensommer kærligt af kærligheden. I denne perle af et stykke dramatik spiller de de to elskende. KÆRESTEBREVE er en gribende og humoristisk forestilling om livslang kærlighed mellem to mennesker, som fra deres tidlige ungdom forelsker sig dybt i hinanden. Fra skoletidens ”Skal vi være kærester?”, til det voksne livs glæder og sorger lærer vi disse to dybt forskellige temperamenter at kende gennem deres breve til hinanden - det er sødt, sjovt og vemodigt - og sprudlende!

Karen Borberg er den vilde Melissa. Hun kommer fra en rig familie. Hun ender som fordrukken kunstnerbohème med ironisk distance til det pæne borgerskab. Henning Hansen er den artige Andy med sjælens dannelse. Han er middelklasse, flittig og retskaffen. Han arbejder sig op til en magtfuld position som republikansk senator. Hun forliser! Han svigter! Med masser af lune er Karen og Henning Melissa og Andy, der fra deres skrivebord læser smukke håndskrevne kærestebreve fra et langt liv.

……

"DET RULLENDE TEATER startede i 1986 med 7-8 medvirkende og mange forskellige forestillinger, men nu er der næsten kun mig alene, og der er næsten kun foredrag, monologer og causerier på repertoiret, undtagelsen er KÆRESTEBREVE (16 sæson) med Hennings gamle partner Karen Borberg – min gode ven, Erik, er chauffør og min elskede hustru Ane er med til det hele."


Om Henning Hansen:

Henning har været foredragsholder og skuespiller i mange år i foreninger, sognehuse, højskoler, teatre, seniorklubber osv.

Eksamen fra Fredericia Realskole i 1950. I lære som møbelpolstrer i Ålborg. Læste hos Inger Bagger (mor Karen) på Ålborg teater. Kom med i Aalborg forsøgsscene. Debuterede med Storm P. monolog i Hjørring 1952. I militæret 1954 – derefter kloden rundt som norsk sømand. Arbejdede i Schweiz som møbelpolstrer. Rejseleder i Østrig og Harzen i en periode. Jobs i Spanien i en periode. Pioner bag Perronteatret, Silkeborg i halvfjerdserne. Kulturmedarbejder for Silkeborg medborgerhus. Læste dramaturgi i Aarhus og filosofi i Silkeborg. Modtog i 1996 HKs kulturpris.

Henning rejser, som nu 90-årig, stadig rundt i Danmark (på 39. sæson) med teaterforedrag (skuespil, fortælling og oplæsning).



Om Karen Borberg:

Karen er tidligere arkæolog og arbejdede i Rom. derefter var Karen radiovært, og i nogle år var hun med DET RULLENDE TEATER som en glimrende sufflør, og hun spillede med i nogle Dario Fo-forestillinger, og da det for ca. 18 år siden blev aktuelt med KÆRESTEBREVE, var hun jo et oplagt valg med hendes fine stemme.

Karens afdøde mand, forfatter og journalist Anders Borberg (søn af Jytte Borberg og far til Peter Borberg som jo Karen er mor til) var også tilknyttet DET RULLENDE TEATER - Anders skrev både monologer og skuespil til teatret.


Oplev en 40 minutters version af KÆRESTEBREVE 

som afslutning på 2. festivaldag

 i GLOBAL Art Gallery, 

Skalbakken 8A i Vanløse

Tirsdag den 6. august kl. 15-21. 

Forestillingen er kl. 20.


KÆRESTEBREVE opføres i fuld længde med efterfølgende causeri/debat i Aktivitetshuset, Glostrup den 13 september.


 Teatrets repertoire (foredrag og teater):

KÆRESTEBREVE

”Bag om Matador – Korsbæks stærke kvinder i mit hjerte”

”Humor er vitaminer og livseliksir til livet”

”Storm P. – filosofisk humorist og humoristisk filosof”

”Fluernes Vorherre – om Storm P. og Johs.Møllehave”

”Jørgen Ryg – monologens mester”

”Den gamle mand og havet” – Ernest Hemingways mesterværk.


 


 Læs mere om festivalen.

VERDEN ER FULD AF VEJE: Gadedigteren Christian Kronman

 

Fotos. Michael Svennevig.

Gadedigteren Christian Kronman viser blandt meget andet rundt på Assistens Kirkegaard, der blev anlagt i 1760 og slet ingen succes var dengang. Det var først langt senere, at alle der var noget ved musikken, ville begraves der. Christian låner deres ord og digte og giver stemme til de døde, når han energisk viser rundt blandt gravene. 

Lyrikeren Christian Kronman stillede sig i begyndelsen af 90erne – efter intense masterclass forløb hos skuespilleren Bent Conradi – op på sin lille kasse ved foden af Rundetårn og gav sig af fuld hals til at recitere egne og andres digte for de forbipasserende. Han stod derinde hver lørdag i fem år og havde dermed optjent tilstrækkelige points til at modtage den selvindstiftede (og efter eget udsagn stærkt eftertragtede, indtil videre enestående ærestitel): Gadedigter.

”Jeg ville ha’ poesien ud i gaden, ikke kun med mine egne digte, men med alverdens,” siger han. Uddrag fra Højsangen i bibelen eller fra Odysseen eller Dantes Guddommelige Komedie blandede sig ud i den blå luft med hans egne og med fx digte af Muniam Alkafer (herboende irakiske digter) og af Sophus Claussen, Frank Jæger, Lean Nielsen og – når det blev påske – Grundtvigs dejlige digt om påskeblomsten.

”Digtene skulle ud af de smalle digtsamlinger og ud af de store, tykke bind med guldtryk på ryggen,” siger han. ”Ud i blæsten, ind under regnen og solen, ud mellem mennesker, ud i gaden, hvor alle kommer – også de, der ikke er specielt interesseret i lyrik. De kunne blive det!”

”En af mine skuespilvenner sagde engang til mig: ”Så længe du har ordet gade i det, du kalder dig, bli’r du på gaden.” Det fik han nu ikke ret i. Og hvad skulle der i øvrigt også være galt med det. Shakespeare debuterede på gaden og i kroernes baghaver. Antikkens græske rapsoder optrådte på gaden, middelalderens undertiden sublime maskekomedianter, Commedia dell’Arten, gjorde det, gadeteatrene gør det i dag. Gaden er et vidunderligt og yderst ærefuldt sted at optræde, og – som Bent Conradi sagde – også det hårdeste. Men jeg har oplevet en vis berøringsangst for begrebet gade. Det var også den holdning, jeg gerne ville gøre op med. Og jeg oplevede mange gadekunstneres helt utroligt fine ting, mens jeg stod derinde på pladsen foran det gamle tårn, og satsede virkelig meget på også selv at levere noget ordentligt.

Christian mærker selv forvandlingen: ”Der sker mange forvandlinger med én, når man bliver gammel. I hvert fald med mig. Selv om jeg er meget optaget af at gøre, så fylder det at være stadigt mere. Bare det at være her.  Det giver mig en stor, dyb, ægte glæde.” 

 

Fotos. Michael Svennevig.


Oplev gadedigteren, 

Christian Kronman, 

til festivalåbningen

lørdag den 3. august 2024 kl. 12-20 

i HF Prøvestenen, Kardinalgangen 3, 2300 Kbh. S. 

Læs mere og hør podcast (2022).


*



Læs mere om festivalen.

 

VERDEN ER FULD AF VEJE: De musikalske festivalstemmer 2024



Her er en præsentation af alle festivalens musikalske stemmer - dag for dag. Det starter allerede med opvarmningen på torsdag i Salonen på Østerbro.


FESTIVAL-OPVARMNING:
Torsdag den 1. august kl. 16-21
i Salonen, Østerbrogade 222 på Østerbro
Se programmet for dagen.



Cathrine Nordseth

Cathrine Nordseth, musikant og sangskriver, er født i Norge, og opvokset i Danmark. Hun spiller på sin guitar, ukulele og Kæbeharpe og skriver sange på dansk, norsk og Catrinsk.
Cathrine er uddannet Almen musikpædagog fra Det Kongelige Danske Musik konservatorium og efteruddannelse i musikterapi under AAU og i livets skole.
Cathrine synger og laver sange om: Ånden i hånden, Livsmod og om den store kærlighed uden ord på sit eget syngesprog. Om alt det vi drømmer om, og godnat viser for store og små.
Cathrine har spillet på mange både små og store scener i landet, i meget forskellige musikgenrer, fra jazz til pop og avantgarde til Gamle revy sange.
Her får vi Cathrine helt solo med sine fortolkninger af egne og andres sange.




Foto: Michael Svennevig


BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen. Benedicte Riis/Tante Andante har altid en historie og en sang i ærmet… Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2022).



Pressefoto: Søren Meisner (fra "Dit blik mit syn", Glad Teater)


ANNA SOPHIE THALBITZER LÜBECK

Skuespilleren Anna Sophie Thalbitzer Lübeck har allerede været med på festivalen adskillige gange. Dels med digtet ”Mine øjne”. Forrige år blev det udvidet til tre digte, akkompagneret af guitaristen Mikkel Andersen på akustisk spansk guitar. Anna Sophie har tidligere fortalt om, hvordan hun fandt ud af, at hun ville være skuespiller. Hun blev uddannet hos Glad Teater i 2011, hvor hun siden har spillet soloforestillingen ”Dit blik mit syn”(2019), der beskriver sider af hendes liv, og også beretter om at være blind. Det var som skuespiller, at vi sidste år mødte hende på festivalen i Michael Svennevigs monolog ”Tonys sidste dans”, der afsluttede 2. festivaldag. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2023). I år synger hun á capella sangen ,"Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage", med musik af Janne Mark og tekst af Naja Marie Aidt, der i sangen beretter om sønnen, der døde i 2015. Det er en hjertegribende sang som Anna Sophie synger med stor indlevelse.






Foto: Copenhagen World Music Festival.

Shohreh Shahrzad

Shohreh er født i Iran og kom til Danmark i 2003. Hun udtrykker sig gennem dans, maleri, elektronisk musik og den traditionelle persiske rammetromme, daf. Hun har spillet en lang række koncerter i samarbejde med blandt andre Mizgin og med projekterne Innin, Kinnara og Missing Voices. Daf-trommen forener skindets fyldige, mørke klang med en syden og brusen fra de monterede metalringe. I modsætning til andre trommer bliver daf flere steder i Mellemøsten spillet af kvinder, bl.a. i bryllupsoptog.
Sammen med Thulla og Michael Svennevig har Shohreh skabt flere små mini-teaterforestillinger. Bl.a. "Minder om rejser jeg aldrig har været på" (2019). Se uddrag.



FESTIVALÅBNINGEN:
Lørdag den 3. august kl. 12-21
i HF Prøvestenen, Kardinalgangen 3, 2300 Kbh. S.
Se programmet for dagen.



Foto: Michael Svennevig

BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen. Benedicte Riis/Tante Andante har altid en historie og en sang i ærmet… Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2022).




Foto: Majka Bjørnager

IBEN HASSELBALCH

Visesangeren Iben Hasselbalch har allerede været md på festivalen adskillige gange været gæst på festivalen i Prøvestenen. Det er hver gang en forrnøjelse. Iben har to cd-udgivelser bag sig og har guitarkassen fuld af flere nykomponerede viser, når hun besøger os. Det er sange, der dufter af sol og sommer, men der er også plads til vemodet, selv om det er humoren, der er mest gennemgående i Ibens sangunivers. Læs mere og hør podcast (2021).




Foto: Camilla Tiefensee Schrøder.

FEJL 41

Velkommen til de tre kvindelige musikere med Helena Ljunggren i forgrunden på vokal og guitar/ukuleje, Vivi Runge på bas og Helle Nerup på keyboard, guitar og kor. Helena har skrevet teksterne, der balancerer mellem humor og alvor. Først tror man at de gør grin med mændene, og bagefter tror man, at de gør grin med sig selv som kvinder. Men sandheden er, at de satiriske og humoristiske sange både kærtegner og langer ud efter såvel mænd som kvinder med et præcist blik for vore menneskelige svagheder. Det bliver varmt og kærligt skildret gennem sangene, som FEJL 41 fremfører med kæk ligefremhed. Fejl41 byder på små, underholdende musikalske fortællinger. Du vil få at vide:
• hvad Anne opdager på sin kærestes mobil
• hvorfor Solvej stadig er vred, selvom Leif har slået toiletbrættet ned
• hvorfor Dan og Dortes båd aldrig kommer ud at sejle - og meget mere!



Foto: Pernille Næsheim

RAMONA MACHO

Ramona & Rithva fremfører en tværkunstnerisk happening med livepainting, hvor Ramona er Rithvas lærred.
​Dragqueen Ramona Macho og Bo Hagen Clausen fortæller om at finde vej mellem flere identiteter, for Ramona og Bo er én og samme person. Startede som undergrunds-transperformer, men er med tiden mere blevet dragqueen og performancekunstner. Det er beretningen om et liv og et kunstnerisk virke, der startede på Norsk Dukketeater Akademi og fortsatte på Den Dansk Filmskoles animationslinje, for bagefter at gå helt andre veje. Om at kæmpe sig fri og stå ved, den man er. Læs mere og hør podcast (2024).




Foto: Michael Svennevig.

BENJAMIN EGEBRO & JENS DAM

Når Benjamin (Roskilde, 17 år) og Jens (Havnsø, 18 år) optræder til festivalåbningen, er det første gang de optræder, siden de forlod Tølløse Private Efterskole, hvor de mødtes på musiklinjen. Det er musikken, der knytter dem sammen. Mange af deres musiknumre ligger allerede på diverse digitale platforme. De drømmer om et liv som rappere, omgivet af musik - og er godt på vej.
"-Vi har sygt optur over at være med til festivalåbningen!" Benjamin & Jens. Læs mere og hør podcast (2014).



Foto: Tina Lindop.

Cathrine Nordseth
& Peder Bakholt Ovesen

Peder Barkholt Ovesen (født 1957) har spillet og spiller på rigtig mange instrumenter, fordi han er så nysgerrig og legesyg. Klarinet, cornet, trompet fløjter, guitar og klaver. Peder har spillet i forskellige sammenhænge indenfor jazz og freejazz. Peder skriver sange på dansk og med en mening om alt i livet.

Cathrine Nordseth (født 1958), har også spillet på mange instrumenter, af nysgerrighed og legesyge. Guitar, El-bas, banjo, ukulele og kæbeharper (jawharpe) som er et traditionelt norskfolkemusik instrument, samt diverse percussion instrumenter. Cathrine skriver og synger sange på Norsk og Dansk, hun er født i Norge og er fuldblods norsk.
Læs miniportræt. Hør Cathrines optræden til festivalåbningen sidste år.



Foto: Michael Svennevig


TOM SONNTAG

”The man who sleeps under trees”er titlen på Tom Sonntags seneste cd. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, hvorfor hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom er inspireret af naturen, og der er et ekko af de finske skove til stede i hans musik. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - med mange rejser. Læs mere. (YouTube, 2022). Podcast, 2024. Læs mere.




Foto: Sofie Birkmose.

HARMONY RESTORED
feat. ALAIN APALOO

Musik er grænseløs, og nogle former for musik er det mere end andre. At lytte til Harmony Restored er en varm og sjælfuld rejse ind i et musikalsk landskab. Der er noget himmelsk over det, uden at det virker frelst. Der er en storhed, der giver sangen og musikken et bredt vingefang, der åbner ind til mange verdener. At følge med musikken er som at begive sig ud ad mange forskellige veje. Harmony Restored er Hanne Skov og Ayo Salomon feat. Alain Apaloo. Læs mere og hør podcast med Hanne Skov.



PIA RAUG & SØREN THUESEN

Det er en stor glæde, at Pia Raug har sagt ja til at være med til festivalåbningen. Hun akkompagneres af pianisten Søren Thuesen, der også har sat musik til flere af Pia Raugs tekster – ikke mindst to af de seneste ”Flaget” og ”Svanesalme”. Sammen lavede de i 1983 lp´en ”Hærvejen”, der var lydspor til tv-serien af samme navn. Pia Raug fortæller: ”Min længsel efter ”ét eller andet” blev den drivkraft, som sendte mig afsted. Men mange har været rejsekammerater og har løftet mig skridt for skridt. Uden dem ville jeg aldrig være nået hjem igen." Opslag i 2. dele: 1. & 2. del (2023) Hør podcast (YouTube). Læs mere.


Foto: Charlotte Lakits.

PER BLOCH

Ord, toner og illustrationer flyder sammen i Per Blochs roman ROSA I AL SLAGS LYS. Det er en parforholdsroman, hvor alt det banale bliver væsentligt og det væsentlige bliver banalt. Men måske er sproget nøglen til det hele, for humoren bærer det hele vejen igennem. Den er grum, barsk og overraskende. Mød forfatter og komponist Per Bloch til festivalåbningen, hvor han vil fortælle og afspille lydværker fra romanen. Læs anmeldelse.




TOM SONNTAG

Musikeren og komponisten Tom Sonntag er af finsk oprindelse, og da Tom som gæst besøgte festivalen i Prøvestenen for flere år tilbage, har vi siden arbejdet på at Tom skulle præsentere sin egen musik på festivalen, og i 2021 lykkedes det endelig, sådan så der kommer en minikoncert om aftenen. Det er fortsat lige siden. Toms kompositioner er drømmende smukke og ofte vemodige. Med sig har han den klangstærke og improviserende vokalist Hanne Siboni. Seneste udgivelser er de drømmende og lyriske albums ”View” (2017) og ”The man who sleeps under trees” (2023). Læs mere og hør podcast (2023).



​Foto: Tina Lindop.

HANNE SIBONI

Hanne Siboni har arbejdet 24 år professionelt med stemmen. Hun har baggrund som skuespiller og sanger, samt et selvudviklet stemmearbejde, som til stadighed udvikler sig i kontinuerlig research og integration af alt hvad der har indflydelse på vores måde at udtrykke os på som mennesker.
Men Hanne maler og skriver også, og har bidraget til festivalbogen "Hånd-i-hånd. En antologi om fællesskabers betydning (2024).



KATHRINE HEILESEN/VALKYRA
Sangeren og musikeren Kathrine Heilesen med kunstnernavnet Valkyra er en haveforeningens egne stærke musikalske multikunstnere. På albummet ”Valkyrie” synger hun inspireret af oldnordisk og keltisk folkemusik. Musikken virker tidløs, den er på én gang både ny og gammel, og har en gennemgående nordisk tone, der får hende til at lyde som en middelalderlig kvindelig skjald, og hendes evne til at spille på utallige fremmedklingende strengeinstrumenter forstærker kun det indtryk. Selv om den elektriske guitar, som hun også ynder, gør hendes udtryk meget mere moderne.​ Se YouTube-video.



2. FESTIVALDAG:
Tirsdag den 6. august kl. 15-21
i GLOBAL Arts Gallery, Skalbakken 8 A, Vanløse
Se programmet for dagen.



Foto: Ole V. Wagner

RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummeret han har skrevet til festivalen sidste år, og som var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021. ​Podcast, 2024. Læs mere.






Karsten Bjarnholt & Ole Bundgaard

Sammen vil Karsten & Ole fremføre en lille suite med nogle tekster om Hr Bigandt med musik til.
Karsten fortæller:"

​Hr. Bigandt var lærer på Frederiksberg i 1950-erne. Han uddelte nogle flade lussinger. Det er rigtigt. Men ellers er der ikke meget rigtigt i digtene om den ægte hr. Bigandt. Jeg bruger hans navn som model for en vaklende bevidsthed, bla. min egen. Hr. Bigandt er en model på usikker autoritet. Han var en lærer, der gav lussinger. Jeg bruger hans navn - nu mange år efter - som om, jeg var ham - med usikkerheden intakt. Hr Bigandt i mine digte er en model for voldelig usikkerhed. Min egen!"

Karsten Bjarnholt (1944, Frederiksberg) er digter, og medvirker for første gang på festivalen – med sin seneste digtsamling: ”Det er dejligt”, 259 digte, der udkom i oktober 2023. Bjarnholt er uddannet fra lærerseminariet i 60'erne og fra Forfatterskolen under Poul Borum. Bjarnholt debuterede i Hvedekorn i 1966 og med sin første egen digtsamling ”Albert og Victoria” i 1970 på forlaget Arena. Bjarnholt var formand for lyrikerne i Dansk Forfatterforening fra 2010 - 2014.

​Ole er alsidigheden selv i egen person. Han maler, han komponerer, han digter og han synger og spiller. Det er slet ikke det som Ole ikke gør, for han formår at favne over det hele. Måske fordi han er så god til at samarbejde, for det gør ham til en rigtig god sideman, hvis han da ikke selv er i fokus. Haiku-formen har lagt sig tæt om ham. Men saxofonen er heller aldrig langt væk - og penslen er det heller ikke, Ole var den første modtager af festivalens ALTRUISTISKE PRIS 2018.



Pressefoto: Søren Meisner (fra "Dit blik mit syn", Glad Teater


ANNA SOPHIE THALBITZER LÜBECK

Skuespilleren Anna Sophie Thalbitzer Lübeck har allerede været med på festivalen adskillige gange. Dels med digtet ”Mine øjne”. Forrige år blev det udvidet til tre digte, akkompagneret af guitaristen Mikkel Andersen på akustisk spansk guitar. Anna Sophie har tidligere fortalt om, hvordan hun fandt ud af, at hun ville være skuespiller. Hun blev uddannet hos Glad Teater i 2011, hvor hun siden har spillet soloforestillingen ”Dit blik mit syn”(2019), der beskriver sider af hendes liv, og også beretter om at være blind. Det var som skuespiller, at vi sidste år mødte hende på festivalen i Michael Svennevigs monolog ”Tonys sidste dans”, der afsluttede 2. festivaldag. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2023). I år synger hun á capella sangen ,"Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage", med musik af Janne Mark og tekst af Naja Marie Aidt, der i sangen beretter om sønnen, der døde i 2015. Det er en hjertegribende sang som Anna Sophie synger med stor indlevelse.3. FESTIVALDAG: torsdag den 8. august kl. 19-21
i Salonen, Østerbrogade 222 på Østerbro.
se programmet for dagen.


3. FESTIVALDAG:
Torsdag den 8. august kl. 19-21
i Salonen, Østerbrogade 222, Østerbro
Se programmet for dagen.


Foto: Ole V. Wagner

RUBENS BALLADE

er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Udover hans soloprojekt “Rubens Ballade” spiller han i to andre bands og skriver sange om både stort og småt, men har gennem de sidste år skrevet sange, der er båret frem af hans engagement i kampen for en mere human flygtningepolitik, næret af kontakten med flygtninge og mødet med Bedsteforældre for Asyl. Hør nummeret han har skrevet til festivalen sidste år, og som var med på den indledende podcast med festivaltekster. Se filmklip fra festivalen i 2021. ​Podcast, 2024. Læs mere.


FESTIVALAFSLUTNINGEN: 
Søndag den 11. august kl. 13-16
i Gårdhaven ved Dansk PEN, 
Dronningensgade 14 på Christianshavn
(Hvis det ikke er udevejr, bliver det i 
Dansk Forfatterforening,
Strandgade 6 - et par gader derfra).
Se programmet for dagen.





Foto: Michael Svennevig

FREDERIC GONZALEZ-KNUDSEN
(Frederic GK)

"Jeg er fransk, fra omegnen af Paris, og flyttede til Danmark i 1999 og fik en familie. Vi har boet i Frankrig, Danmark og Brasilien, hvor jeg har været en del af forskellige musikalske konstellationer. Senest er jeg med i bandet Straight On som forsanger og i bandet Café Paris som komponist, guitarist og sanger. Jeg begyndte at skrive mine egne sange i 2021, fordi jeg havde behov for at udtrykke mig, men syntes ikke, at jeg kunne gøre det med ord alene."
På festivalen vil Frederic synge et udpluk af sine egne kompositioner på fransk og på engelsk inspireret af "Verden er fuld af veje" -temaet



Foto: Michael Svennevig

BENEDICTE RIIS

​/Tante Andante har en lang række bogudgivelser bag sig. Lige så mange rejser og mange flere sangkompositioner. Geografisk strækker det sig over hele kloden. Benedicte har rejst rundt med sine sange og historier gennem mere end 40 år. Først med etableringen af Tante Andante-huse rundt omkring i verden. Siden har hun sejlet havene tynde – og nu gælder det så H. C. Andersen. Benedicte vil læse op fra ”Prinsessebogen”, der udkommer senere på måneden. Hun vil læse om, hvordan vi besejrer Snedronningen og lukker en masse vildveje. Modtager af festivalens Altruistiske Pris 2022. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2022).



Foto: Thulla.

THULLA
Thulla har 12 cd-udgivelser og 2 bogudgivelser bag sig. Men teatret har altid haft en særlig plads i hendes hjerte. Thulla medvirker og har komponeret og spiller musikken til Michael Svennevigs & ALF Dukke-teaters forestilling: "Drengen, der spurgte om det umulige”, der opføres til festivalopvarmningen 2024. Hør podcasten om "Et ideelt samarbejde". Thereminen har en anden stor plads i hendes hjerte. Hun udgav LP´en ” MUSICA AETHERIA” på Nordsø Records tidligere på året. Til festivalafslutningen vil Thulla spille musik fra den nye LP. Thulla er modtager af festivalens ALTRUISTISKE PRIS 2019.



FESTIVALENS NACHSPIEL
Onsdag den 14. august kl. 19.30-22.00
et hemmeligt sted i Husum
(Stedet offentliggøres dagen før)



Foto: Majka Bjørnager

BODIL THOMASSEN

Bodil Thomassen fortæller om klangmeditation og plantesang:” Hver gang jeg sætter en skål i svingninger, lever den sit eget liv. Lydene og vibrationerne er skålenes, ikke mine. Når jeg slår på en skål, har jeg sendt det afsted, og noget andet overtager. Hvor lyden skal hen, og hvordan den bliver modtaget, er lydens eget ansvar. Som planten der synger. Jeg tilslutter deviceren, finder et blad og maskinen bliver pludselig plantens stemmebånd. Da jeg første gang mødte syngeskålen og mærkede vibrationen og dens stemme, var det forelskelse. Brusende, stormende, lykke og en dyb dyb indre ro, der fortalte mig, at alt var muligt. Jeg var en del at den store lykkelige evighed. Da jeg første gang hørte plantesang, var det som den trofaste kærlighed, min allerbedste ven. En ven, der så længe der er planter på jorden, vil være der for mig. I dag kan jeg ikke forestille mig en klangmeditation, uden at have en plante med.” Læs mere.

Foto: Michael Svennevig

CHRISTINA SVENNEVIG

”Jeg har altid været søgende, og min rejse har været meget lang. Der er noget andet end det, vi bare kan se. Men jeg havde pakket det væk i mange år, for jeg vidste ikke rigtigt, hvad jeg skulle bruge det til. Som barn var jeg én, der læste meget. Ja, jeg læste alt det jeg kunne komme i nærheden af. Umiddelbart lå det ikke i kortene, at jeg skulle begynde at spille på nepalesiske klangskåle.” Christinas møde med de klangskåle, der siden kom til at betyde så meget for hende, kan opleves på festivalens NACHSPIEL. Læs mere. Hør podcast (YouTube, 2020).


Foto: Ole Bundgaard

ROSENVINGE, CHRISTENSEN & SVENNEVIG

​Trioen har spillet sammen i over 20 år. To guitarer og percussion. Nogle gange én guitar og akkordion sammen med percussion. Hvad er det egentlig I spiller? Nogle siger, at det er "tango-musik". Det er egentlig en god betegnelse, som vi glade tager til os. For selv ved vi det ikke. Vi spiller bare af hjertens lyst, og følger efter musikken dér, hvor den bringer os hen. Det er på lange rejser gennem fjerne kontinenter. Musikken er ofte improviseret, men det er kapelmesteren, der lægger rammen med sin spanske akustiske guitar, mens solisten spiller ind over den, med den særlige nordafrikanske eller måske rettere mellemøstlige klang, som den båndløse guitar har, der er indkøbt i Istanbul. Nogle gange er det også på melodica. Percussionisten spiller på en omvendt messingtromme af ukendt oprindelse. Skindet bruges næsten aldrig, men den let bulede messingoverflade giver en slags indisk inspireret tabla-klang. Især i de hurtigt løbende passager. Hør YouTube-lydvideo:

 

Foto: Tina Lindop.
CATHRINE NORDSETH
& PEDER BAKHOLT OVESEN

Peder Barkholt Ovesen (født 1957) har spillet og spiller på rigtig mange instrumenter, fordi han er så nysgerrig og legesyg. Klarinet, cornet, trompet fløjter, guitar og klaver. Peder har spillet i forskellige sammenhænge indenfor jazz og freejazz. Peder skriver sange på dansk og med en mening om alt i livet.

Cathrine Nordseth (født 1958), har også spillet på mange instrumenter, af nysgerrighed og legesyge. Guitar, El-bas, banjo, ukulele og kæbeharper (jawharpe) som er et traditionelt norskfolkemusik instrument, samt diverse percussion instrumenter. Cathrine skriver og synger sange på Norsk og Dansk, hun er født i Norge og er fuldblods norsk. Læs miniportræt. Hør Cathrines optræden til festivalåbningen sidste år.



SKYE LØFVANDER

​Skye Løfvander bevæger sig ind til stemmens essens, til selve klangen, der udsmykkes og nuanceres på højst overraskende og fascinerende måder, han har udviklet overtonesangen i et modalt tonesprog med dybe meditative kvaliteter. Det er første gang at Skye er med på festivalen.



SANDY CHATZ

Sandy Chatz er født i Calcutta i Indien og kom til Tyskland som 15-årig. Har været i Danmark siden 1985. Han spiller på tablas, der er de to sammenbundne små håndtrommer, hvor der er fastgjort en tynd metalskive til trommeskindet, der giver den karakteristiske hurtigt løbende klang, der er meget typisk i indisk musik. Sandy spiller også guitar og flere andre instrumenter. Det er første gang at Sandy er med på festivalen.


Foto: Michael Svennevig

TOM SONNTAG

”The man who sleeps under trees”er titlen på Tom Sonntags seneste cd. Naturen spiller en stor rolle for Tom, der er opvokset på en gård i en lille sydfinsk landsby. Allerede som 9-årig fik han konstateret muskelsvind, hvorfor hans far sørgede for, at Tom i stedet fik musikalske muligheder og udfordringer. De spillede sammen til fester og baller, og da Tom mange år senere kom til København, blev han betaget af alle de muligheder, som den musikalske tilværelse i København kunne tilbyde ham. Tom er inspireret af naturen, og der er et ekko af de finske skove til stede i hans musik. Tom maler, filmer, komponerer, spiller og synger. Selvfølgelig giver sygdommen begrænsninger, men Tom lever et meget aktivt liv - med mange rejser. Læs mere. (YouTube, 2022).


Foto: Tina Lindop.

HANNE SIBONI

Hanne Siboni har arbejdet 24 år professionelt med stemmen. Hun har baggrund som skuespiller og sanger, samt et selvudviklet stemmearbejde, som til stadighed udvikler sig i kontinuerlig research og integration af alt hvad der har indflydelse på vores måde at udtrykke os på som mennesker.
Men Hanne maler og skriver også, og har bidraget til festivalbogen "Hånd-i-hånd. En antologi om fællesskabers betydning (2024).


Foto: TinaLindop.