torsdag den 9. marts 2023

KÆRLIGHED: Maleren Ilse Whitehead maler blomsternes intime liv


Alle fotos: Michael Svennevig.

KÆRLIGHED TIL NATUR OG BLOMSTER

Hør podcast 

Maleren Ilse Whitehead får mange kommentarer, når hun udstiller sine malerier. Det er malede nærbilleder af blomsternes inderste støvdragere og frøkapsler. Nærbillederne er så intense og overrumplende i deres formater og farveglød, at det signalerer en overvældende sensualitet, det gør det til intime malerier, hvor vi ser noget, vi ikke plejer at se.




Ilse lader os kigge ind i en hemmelig verden, hvor farver, flader og nuancer males tæt og glidende hen over hinanden. Måske kan det bedst sammenlignes med overraskende naturfilm, hvor vi ser mikroskopiske detaljer pludselig blive til myldrende liv og antage en fylde, som vi slet ikke anede eksisterede. Men der er også landskabsmalerierne fra Sverige, Grækenland og Danmark. Det er ofte landskaber uden mennesker. 




Vi befinder os i en verden, hvor alting smyger sig om hinanden. Af og til kommer det tær på det surrealistiske, så et af Dalis dryppende ure ville slet ikke falde ved siden af, for vi befinder os i et univers, hvor alting vender og vrider sig i nye former og farver. 




Alting er i forvandling Ligesom det altid er i naturen. Naturens forgængelighed er til stede i Ilses nyeste blomsterbilleder, hvor hun fx lader en buket tulipaner tørre ind og falde sammen, så blomsterbladene vender og vrider sig i en sidste kamp med tiden. Det er den kamp, som Ilse forsøger at fastholde i sine billeder, og alligevel er det det legende og det smukke, som beskueren står tilbage med efter mødet med hendes maleriske univers.




Ilse har altid tegnet og malet. Som teenager drog hun til England for at uddanne sig som kunstner. Men faktisk arbejdede hun først på en kostskole, hvor hun havde opsyn med pigerne. Bagefter var hun au pair, og det var på den tid hun blev sporet ind på den kreative linje på Technical College i Malvern i Worcestershire. 




Tilskyndet af fine engelske anbefalinger søgte hun, da hun kom tilbage til København, optagelse på Kunstakademiet, men som så mange andre, kom hun ikke ind, og vidste dengang ikke, at det gælder om at søge igen og igen. I stedet uddannede hun sig til pædagog, en uddannelse, der stadigvæk gav et godt kreativt afsæt, og det udelukkede da heller ikke, at hun også kom på Kunsthøjskolen Thorstedlund i Frederikssund og senere på Holbæk Kunsthøjskole. Ilse Whitehead har udstillet både herhjemme og i udlandet, fx udstillede Ilse i Bergen i 2000.



 Musikken på podcasten er af og med trioen
Rosenvinge, Christensen & Svennevig.
Sophus Rosenvinge (båndløs guitar & melodica), 
Jens Christensen (spansk guitar & nomadisk sang) 
og Michael Svennevig (percussion).



Mød Ilse Whitehead til festivalåbningen, 
lørdag den 5. august 2023 kl. 12-21
i HF Prøvestenen på Amager.


*

  Næste uges podcast:

Netka Elisabeth Bach fotograferet af Michael Svennevig. 

NETKA & TRANERNE

Allerede som 25-årig begyndte Netka Elisabeth Bach at folde traner af papir. I gave havde hun fået en papirtrane, og da den gik i stykker, ville hun lære at folde en ny. På den japanske ambassade fik hun tips til, hvordan det skulle gribes an – og lige siden har hun foldet traner. Nogle gange af forgyldt tykt papir, og så mange, at hun også kunne lave uroer af dem. Podcasten offentliggøres den 17. marts 2021.

*



KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*