fredag den 19. august 2022

Kan man spille musik på luften?

Foto: Tina Lindop.


Thulla spillede på theremin til festivalafslutningen. 
En theremin er et luftstrømsinstrument, og hun forklarede:

"Det er verdens første elektroniske instrument, og som meget andet i denne verden er den kommet til verden ved en tilfældighed. Ham, der opfandt den var russisk radioingeniør, men han var også cellist, og han skulle lave et lille agragat, der skulle måle tætheden af gas i luften. Dels ville han gerne lave det rent visuelt, så man bedre kunne forstå det - og så ville han også gerne have at der kom lyd på. mens han var ved at opfinde det det, opdagede han, at når han gik tættere hen på dette agragat, afgav det en enten stigende eller faldende lyd alt efter om han nærmede sig eller fjernede sig, og da jo også var cellist og meget musikalsk, kunne han ret hurtigt begynde at spille på det. Foto: Tina Lindop.


Han kunne spille på luften. Derefter konstruerede han dette instrument, der hedder en theremin. Den fungerer ved hjælp af elektromagnetiske felter, for der er jo ingen tangenter. Så man spiller sådan set på luften, hvilket jeg synes er ret poetisk." 

Thulla spillede fire så stemningsstykker som hun havde komponeret til instrumentet. Bl.a. "Blå Harpe" og fortalte inden: "Dittes søn på 12 år sagde: `Jeg har altid forestillet mig sjælen som en blå firkantet harpe, der sidder lige her i brystet, og når man dør, flyver den ud af kroppen og spiller videre i evighed.`"


Foto: Joan Schmidt

Bagefter fik jeg lov at prøve, og det var nok medvirkende til at mange andre også ville prøve i pausen. Se billederne derfra!


Fakta fra Wikepedia:


"Léon Theremin flyttede til USA i 1928 og fik patenteret instrumentet. Han ændrede også sit navn til Leon Theremin, han var født Lev Sergeyevich Termen. Moderne komponister som Edgard Varese, John Cage og Bohuslav Martinu har skrevet musik til thereminen. Også i rock, pop og jazz blev thereminen benyttet af blandt andre Beach Boys, Portishead, Led Zeppelin (Whole Lotta Love), Captain Beefheart (Electricity og Autumn's Child) og Tom Waits. I Danmark benyttes thereminen af blandt andre The Tremolo Beer Gut, Frodegruppen40 og Waking Life."


Citat fra nettet:

"It's no secret that learning to play the theremin takes lots of practice. After all, this is one of the most difficult instruments in the world to play well. Studies have shown that reaching a level of expertice can take at least 10,000 hours of practice."

*


Hør Thullas musik komponeret for Theremin på live-optagelsen
fra Festivalafslutningen, hvor det kan høres (45:36).

*