torsdag den 22. juni 2023

KÆRLIGHED: 4. Præsentationspodcast

Fotos: MØLLER, Kasper Rebien og Claus Lynggaard.
 

Uddrag fra de 4 sidste festivalpodcasts

Lyt med her.




30/6/23
Foto: Kasper Rebien.


Lean Pejtersen: 
”Her er der ingen, 
der græder om fredagen”

Mød Lean Pejtersen, der debuterede sidste år med prosasamlingen, "Her er der ingen, der græder om fredagen", der består af andre folks tanker og ord, betroelser og refleksioner om deres forhold til det arbejde, de har.  

”Jeg kom fra Sønderjylland med kone og to små børn og skulle prøve at finde mig til rette arbejdsmæssigt i København. Det endte med mange små og mindre ansættelser mange forskellige steder, så jeg endte med at gå ind og ud af andres arbejdspladser, så derfor var det nogle tanker der optog mig: hvad er arbejde og hvad gør det ved os? Da jeg skulle lave en workshop for 150 kursister, valgte jeg det som temaet, så jeg opfordrede dem til anonymt at skrive om deres forhold til deres arbejde. De måtte skrive lige, hvad de ville. Det skulle også rumme en indrømmelse og også gerne en beskrivelse af, når de ikke syntes at de levede op til det. Jeg bearbejdede det og læste det op for dem. Igen var der en meget overraskende respons. Det var tydeligvis et emne, der satte meget i gang – og det berørte også både skam og noget tabueret. Hør mere om det på podcasten. Læs mere. Hør podcast (YouTube). Offentliggjort den 30 . juni 2023.



7/7/23
Foto: MØLLER.

Rithva Landler: 

“Dance first. Talk later!”


Billedkunstneren Rithva Landler fortæller i samtalen: "Dance first. Talk later!" om et liv med kunst, tegning og maling. Om genbrugskunst og om at aflære alt det, man har lært, for at finde ind til det egentlige. ”Kunst er et sprog uden ord. Mit sprog. Alle de valg - jeg tager – materialer, strøg, farver… er min melodi, min passion, min livsholdning, der kommer til udtryk.” Jeg kan bedst lide kunst, der er sig selv og som kan stå alene, hvor man ikke har brug for lange forklaringer. Det umiddelbare! At give plads til hinanden og at være opmærksomme og til stede i nuet, er nogle af de vigtigste livsværdier. Det er kunsten med til at skabe. Kunst skaber nærvær og kommunikerer. Man kan sige, at beskueren taler med sig selv via kunsten. Selvfølgelig afhængig af, hvad modtageren har i bagagen, og hvor meget man er villig til at gå i dialog med et værk. Man lægger meget af det man selv har med sig i et værk. Folk, der opsøger kunst, kan blive meget begejstrede for et værk, når de fornemmer en genkendelse. Det er kunstens største mål. Man udtrykker noget og så ser man, hvad modtageren får ud af det.
Men jeg holder også meget af at lave genbrugskunst, og hopper gerne op i en container for at se, om der er noget jeg kan bruge der!” Læs mere. Hør podcast (YouTube). Offentliggjort den 7. juli 2023.



14/7/23
Foto: Claus Lynggaard.

Hanne Kvist:
"Blomsten der elsker mig" og "Cold Hawaii" 

Forfatteren og illustratoren Hanne Kvist fortæller om sine to seneste bogudgivelser: billedbogen, "Blomsten der elsker mig", er for børn og "Cold Hawaii" er for unge. Bøgerne handler om at holde fast i sine rødder - og om at finde et ståsted i livet. Vi mødes i en lejlighed på Vesterbro  lige ud til banelegemet. Man kan høre suset fra den forbikørende trafik selv bag de dobbelte glasruder. Hanne Kvists billedbog ”Blomsten der elsker mig” er lavet i samarbejde med billedkunstneren Signe Parkins. Det er deres fællesværk. Den handler om en blomstrende plante, hvor blomsten bliver stående, mens planten hiver rødder op og går sin vej. Den er træt af den selvglade blomst, der kun kan tale om sig selv og sine egne fortræffeligheder. Selv om den ser sjov ud, handler det om at holde fast i det der betyder noget - og om at have venner. Det gør hendes ungdomsroman ”Cold Hawaii” også. Men også om at finde sig til rette i tilværelsen. Såvel personligt som seksuelt, men allermest som menneske. Læs mere. Hør podcast (YouTube)  Offentliggjort den 14. juli 2023.




21/7/23


Vicky Devi Smidt & Susanna Hartmann:
"Ramlas verden"



De har aldrig mødtes før, men det sker til festivalåbningen, hvor forfatteren Vicky Devi Smidt og illustratoren Susanna Hartmann fortæller om deres samarbejde i forbindelse med serien ”Ramlas Verden”, der foreløbig består af 4 bøger. Skuespilleren Lise Kamp Dahlerup læser uddrag. Serien ”Ramlas verden” skildrer Ramlas møde med Danmark. Ramla kommer fra Tanzania og begynder i 3. klasse. Hendes modersmål er swahili. Hun har haft engelsk i skolen, men taler ikke et ord dansk. Vi følger hende på hendes første skoledag. På podcasten er der uddrag fra seriens første og foreløbig sidste bog: ”Skolestart og afrikansk samosas” og ”Politi og overtro”. Serien er udkommet på Forlaget Elysion i 2021. Illustratoren Susanna Hartmann (født 1952) vidste allerede som 2-3-årig, at hun ville tegne børnebøger. Det er nu blevet til over 400 titler, hvoraf hun selv har skrevet 23 af dem. Forfatteren Vicky Devi Smidt (født 1977) er uddannet skolelærer samt designer indenfor beklædning, men arbejder nu som skolebibliotekar i Odense. Skrivningen har siden barnsben givet hende ilt. Som 9-årig skrev Vicky i en dagbog, at hendes største drøm var at skrive bøger. Hun ville skrive bøger til de børn der boksede med livet, og til alle de voksne som ikke forstod. Offentliggøres den 21. juli 2023.



*

Den 5. og sidste podcast er en overraskelse! 

*

Musik: "Green or purple" 
af og med Simon Cato Spang-Hanssen
Ken Linh Doky · Anders Fjeldsted · David Besiakov · Mai Lan Doky

Oplæsning: 
Lise Kamp Dahlerup


*

*


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*