torsdag den 27. april 2023

Mette Soraya Svane: ”Sommerfuglen"

 



Hør podcast 


YouTube.


”Det startede nok med min far, der var jazzmusiker og trompetist. Han trak mig hen til klaveret, hvor vi lyttede sange af og skrev teksterne ned. Han var meget inspireret af Leo Mathisen.



Jeg begyndte at spille guitar, men uden at gå til undervisning. Lærte bare nogle akkorder ovre i fritidscentret, og som 14-årig skrev jeg min første sang, der hed ”På vej”. Det er en glad sang, men jeg var vist egentlig lidt teenage-deprimeret, og har altid hevet mig selv op ved at synge og danse.




Dansen har været en ledetråd gennem mit liv. Da karnevallet kom til København i 1980´erne, mødte jeg dans og dansere fra hele verden. Jeg har blandt andet danset samba, ghanesisk dans og orientalsk dans. Det mange kalder mavedans. Bagefter rejste jeg i mange mellemøstlige lande og benyttede enhver lejlighed til at lære nye danse.




Igennem mange år har jeg arrangeret International Roma Festival i Danmark. Jeg tabte mit hjerte til romaernes musik og dans, men har også samarbejde med sigøjnere fra Ægypten, Indien og Balkan. Blandt andet med Khairiya Mazin fra Luxor i Ægypten - og med Gulabi Sapera fra Kabeliya-stammen i Rajasthan i det nordlige Indien.




Herhjemme leder jeg dansegruppen Gypsy World Dancers, men spiller og synger også roma-numre med Buzor Nenic, der spiller på akkordion. Men det er ikke dans og musik det hele, jeg har også skrevet børnebogen ”Pigen med Fuglenæbbet”, illustreret af Maj Olika. Vi fortsætter samarbejdet, så jeg håber, at der kommer en bog mere. Det er vi ved at skulle i gang med.


Omslagsillustration: Maj Olika.

Jeg spiller og synger i flere musikgrupper med arabisk og flamenco islæt. Senest med flamenco-guitaristen Jens Viggo Fjord og percussionist Mohamad Sultan. Men det har grebet om sig, jeg laver også fortælle-forestillinger med Teater Tatanka - og soloforestillinger med musik og dans, hvor jeg kombinerer det hele.”

 


Musikken på podcast er af og med Mette Soraya Svane.  Det er sangene: ”Flagrende”, ”Sommerfuglen” og ”Drømmestøv”. 

Lyt med her. (YouTube)

Podcasten indgår i serien ET ANDET BLIK.




Mød Mette Soraya Svane til festivalåbningen,

lørdag den 5. august 2023 kl. 12-21

i HF Prøvestenen på Amager

 

   *

  Næste uges podcast:

5/5/23


Foto: Michael Svennevig.

 Ahlam Kassem: 
"FRA BEIRUT TIL KØBENHAVN"

Ahlam Kassem debuterede med digtsamlingen ”Porcelænssamleren”(Forlaget Heebro, 2007) og var også med i antologien "117 Stemmer" (Epigraf, 2013). ”Jeg holdt en lang skrivepause, hvor jeg selv blev mor og fik lyst til at give en fortælling videre til mine børn. Først tænkte jeg, at det skulle handle om en pige, der var født i Libanon, men vokset op i Danmark. Jo mere jeg skrev, des bedre forstod jeg, at der manglede noget om, hvordan mine forældres egen opvækst havde været. Det havde de aldrig fortalt. Det var der historien skulle starte!” Oplæsning: Lise Kamp Dahlerup. Musik: Rosenvinge, Christensen & Svennevig. Indgår i serien ET ANDET BLIKOffentliggøres den 5. maj 2023.


*

Hør også
med uddrag fra de foregående 5 podcasts.

&
med uddrag fra de kommende 5 podcasts.

*



KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 medvirkende

Læs mere på hjemmesiden 
#festivalkærlighed

*