fredag den 19. juli 2024

Benthe Ploug fortæller om magi og mirakler i Indien

 



Forfatter og psykoterapeut Benthe Ploug har rundrejst i Indien, hvor hun har lavet research til sin kommende bog med arbejdstitlen, 

"Magi og mirakler i Indien". 

Benthe skriver bl.a.

"Verdenen er et uudtømmeligt ocean af polyhistoriskhed, af mangesidighed, af farver, fantasier, erotik, kampe, smerter, af guddommelige og dæmoniske kræfter. For et stærkt logisk eller materialistisk menneske virker det bizart at forholde sig til den ufattelige billedrigdom. Tager man hinduistiske briller på næsen slår det dig måske, at templerne netop symboliserer livets mangfoldighed; alt eksisterer i denne vores verden." 




Benthe beretter:

"Indien er et land, der har et aktivt forhold til deres tro og deres mange guder og mange ritualer, med en levende forestilling om, at der bag den fysiske verden findes en anden verden.

Mit oplæg på festivalen handler om fortrængte vidensformer - eller magisk helbredelse - og beretninger om mennesker der besættes af guddommelige helbredende evner.

I vesten vil man nok - især inden for akademiske kredse - måske mindre inden for kunstneriske kredse - opfatte magisk helbredelse som en primitiv, naivistisk menneskeopfattelse.

Men faktum er, at disse magikere, healere eller shamaner opsøges at millioner af mennesker fra alle samfundslag, ikke blot i Indien men spredt ud over jorden.

Det vil vel være en utilladelig arrogance at betragte dem alle som primitive medmennesker.

I Indien konfronteres man med en mangfoldighed af virkeligheder. Den virkelighed, vi bragte med os fra vores vestlige land og kultur, bliver måske fuldstændig ændret undervejs – for her kommer vi til et land, hvor der er 330 millioner guder som metaforer for de utallige former af det guddommeliges allestedsnærværende kraft.   




Mytologi og myter er i vesten stort set synonym med noget der er usandfærdigt, falsk, irrationelt eller urealistisk – hvor det i Sanskrit og den vediske litteratur definereres som:  det uendelige / det evige.

I templerne fremstilles livets mangfoldighed, alt det der er skabt af Gud åbenbares via  talløse billeder af skrækindjagende dæmoner i utallige former og størrelser, af træer og blomster, af mennesker der udfører seksuelle aktiviteter, af voldsomme krigeriske kampe, af hellige mennesker der spreder velsignelser, af slanger og løver, af børn der leger, af gudinder med mange arme og af guddomme med abe- eller elefanthoveder,  der strøer velstand ud over sine tilbedere, af hellige bjerge og floder.




Verdenen er et uudtømmeligt ocean af polyhistoriskhed, af mangesidighed, at farver, fantasier, erotik, kampe, smerter, af guddommelige og dæmoniske kræfter.

For et stærkt logisk eller materialistisk menneske virker det bizart at forholde sig til den ufattelige billedrigdom. Tager man hinduistiske briller på næsen, slår det dig måske, at templerne netop symboliserer Livets Mangfoldighed; alt eksisterer i denne vores verden.

De eksempler, jeg fortæller om, har et markant andet tyngdepunkt end TRO, BØN eller TANKENS KRAFT, da det ikke er personerne selv der udfører helbredelsen, men en kraftoverførelse fra en healer/magiker til et sygdomsramt menneske, der gør syge raske.




Disse healere fortæller, hvordan de besættes af en Guddommelig Kraft, og det er denne kraft i dem der overføres til patienten og fjerner lidelsen.

Er energitransformation i sig selv en healende kraft?

De sygdomsramte er således ikke involveret i selve helbredelsen, de skal som sådan ikke gøre andet end at modtage energitransformation fra healeren, hvorefter sygdommen forsvinder.

Der findes tusindvis af beretninger - er det fortrængte vidensformer - eller fortsat brugbare helbredelsesmetoder?

 




 Mød Benthe Ploug

2. festivaldag

tirsdag den 6, august 2024 kl. 15-21

i GLOBAL Art Gallery

Skalbakken 8 A i Vanløse


 *

Festivalmaler: Hanne Svennevig.

Læs mere om festivalen.