mandag den 21. marts 2022

På besøg hos billedkunstneren Susse Volander

Foto: Michael Svennevig.

At besøge Susse Volander i HF Birkevang er noget ganske særligt. Det lille firkantede hus med det højryggede tag ligger og skutter sig bag en høj hæk. Lidt gemt væk som en hemmelighed. På entrédørens glasrude er der i en regnbueformet halvcirkel skrevet med slyngede kulørte bogstaver ”DenLilleBitteBilledskole i Birkevang”, og det er også de glødende farver, der først springer én i møde, når man træder indenfor. Det er sådan et sted, hvor man umiddelbart føler sig godt tilpas og har lyst til at blive. Det er farverne, der gør det. De er allevegne. Det er ikke bare malerierne i sig selv, men også alle vægge, paneler, kommoder og skabe i huset, der er udsmykket og bemalet. Normalt ville så mange farver tage vejret fra én, for det kan nogle gange komme til at virke så massivt, at man bliver slået bagover og næsten får åndenød af det, fordi det kan suge al luften ud af én. Det gør det også i Susses og Oles hjem, men på den gode måde. At træde ind dér, føles som træde ned i et vældigt farvebad, for det befrier og lader én slappe af i et mægtigt farvegilde, for farverne leer imod én og byder hjerteligt velkommen. Alle farver er nøje afstemt efter hinanden. Det er sjældent at opleve noget sådant. 
Det er som at træde ind i et eventyr. Det samme sker, når jeg åbner Susses nye bog: ”Brug Bogen og leg med mig i Grønland”. Det er blot første bog i en klippeklistre-serien, hvor det er meningen at børn og voksne sammen skal klippe bøgerne sønder og sammen, for dermed at kreere overraskende scenarier fra f.eks. Grønland. I forordet skriver Susse Volander at det netop er en sådan bog som hun selv ”ville have elsket at have som barn. En bog, der skulle bruges, klippes i, limes sammen og som var kreativ sammen med mig”. Bogen er skabt med inspiration fra en tur i Grønland: ”Alt var fuldstændig hvidt, det var magisk.” Den består af fire landskaber som man kan trylle frem ved at klippe og klistre sig igennem bogen. Indsatte QR-koder giver adgang til de sange og det omgivende musikalske univers, der ledsager bogen på bedste vis. De små film er også animeret af forfatteren. 


Musik & sang fra bogen. Musik: Aviaja Lumholt. Sang: Miké Thomsen.


Man kan sige at både motiver og farver blander sig i bogen og breder sig videre i filmene og ud igennem musikken, og kæder det hele sammen til et betagende hele. ”Alt er hvidt. Himmel og jord flyder sammen i hvidt. De går lige bag hinanden, men det kan de hverken se eller høre.” Et af de bogens indledende fotos viser kunstneren malende på et flyvende tæppe. 


Foto: Michael Svennevig.

Alene med dét billede er det tydeligt, at vi er trådt ind i magisk univers, hvor det er en fornøjelse at rejse ud i verden på et flyvende tæppe – og denne rejse går til Grønland. Bogen er tosproget, så al tekst også er gengivet på grønlandsk. Bøgerne henvender sig til børn fra 7 år og opefter og deres legende voksne. Selv kommer jeg næppe til at opleve det, for bogen er så smuk, at jeg slet ikke nænner at nærme mig den med saksen. Jeg nyder at bladre den igennem. 


Foto: Michael Svennevig.

Ligesom hjemme hos Susse, er bogens univers et organisk mylder af farver, men så nøje afstemt efter hinanden, at det er føles som at blive inviteret med til farvefest. Det er umuligt at undslå sig. Farverne og de glade motiver drager én med. Bogens opsætning virker uhyre gennemarbejdet og er meget lækkert sat op. Den er indbundet i hardcover-format og ligger godt i hånden. Der er ikke sparet på noget. Trykket, papiret, motiverne og farvegengivelserne spiller organisk sammen. Det er simpelthen en overvældende smuk og farverig bog. Et åbent kunstværk.
Mød Susse Volander til festivalåbningen, 

lørdag den 6. august 2022 

i HF Prøvestenen på Amager

Se Video:


*


*
*

Læs også de øvrige kunstnerportrætter 
i samme serie: "På besøg hos..."

*

Foto & layout: Michael Svennevig.

Læs mere om den kommende festival.

*