lørdag den 27. juli 2019

Mød Cecilie Rosdahl
"Alle forfattere har deres egne agendaer. Nogle beskæftiger sig med kærlighed, ytringsfrihed eller menneskerettigheder. Andre vil gerne udvide grænserne for hvad vi kan forstå og acceptere. Nogle er modige. Andre er underholdende. Nogle kan begge dele. Ligesom Cecilie Rosdahl, der er en af de modige. I bog efter bog skildrer hun mennesker, der er ude på kanten. Mennesker der ofte befinder sig i et frit fald. Hun er en eminent skildrer af disse frie fald inde i mennesker, når virkeligheden kolliderer med billederne de har af sig selv og hinanden."


Mød Cecilie Rosdahl 
på den kommende festival MØD VERDEN
hvor hun fortæller og læser op fra romanerne
SKÆLVINGER (2017) og PINK (2014)
tirsdag den 13. august kl. 16-21 
i Global Art GalleryI ungdomsromanen SKÆLVINGER  skildrer Cecilie Caroline, der går i 9. klasse, og som de fleste på den alder går op i sit udseende, kigger efter fyrene, er på kant med forældrene, men også at hun har sine hemmeligheder. Eller hemmeligheder er det jo ikke, men det er bare ikke noget der er let at tale om, for moren døde i en trafikulykke, hvor hun sad ved siden af Caroline, så hvis bilen var blevet påkørt fra en anden vinkel, havde det været Caroline, der var blevet dræbt. Caroline har gemt morens ting og har med vilje ikke vasket dem, for af bevare morens duft – duften af en mor. Så da faren uforvarende vasker en af morens trøjer, bryder hun sammen. 
Det er en historie om ungdomskærlighed, som der er skrevet utallige bøger om, men det stopper ikke der, for Cecilie giver historien et tvist mere. På sin vis er det ærgerligt at fortælle, hvad der sker, men det er svært at tale om en roman, hvis man ikke italesætter det som romanen kommer til at handle om.

For Kimmy, den nye dreng i klassen, er ikke som de andre. Han udviser hende stor opmærksomhed. Giver hende gaver, tager sig af hende på utallige måder, men når de kæler for hinanden, kæler han for hende, men vil ikke have at hun gør det samme for ham – i hvert fald ikke dér. Caroline forstår det ikke. 

Da Kimmy tager på drengetur med de andre fra klassen, cirkulerer der efterfølgende en video på internettet, der viser, hvorfor Kimmy ikke er som de andre.


Det er en rå og barsk skildring, der handler om kærlighed. En kærlighed som de færreste kommer i kontakt med. Men for Cecilie er der ingen grænser, hun skildrer Kimmy og hans kamp med sig selv og omgivelserne råt, hårdt og alligevel med stor indføling. Så det der startede som en ganske almindelig og konventionel ungdomsroman bliver i bogen foldet ud til noget langt større. Det er en smuk roman, selv om meget af det der skildres ikke er spor smukt.

 - Uddrag fra festivalanmeldelsenI romanen PINK (2014) får vi hele problematikken udleveret fra starten:
"Hvis bare jeg kunne få lov til at være pink, ville jeg kunne holde det hele ud" (s. 8).

Martin er gift med Nete og har børnene Victor og Helene. Martin er tandlæge med speciale i rodbehandlinger. Martin kan godt lide at gå rundt i Netes tøj. Nete går aldrig i kjole. En dag hvor de er i seng sammen har Martin taget strømpebukser på. Nogle gange har han kvindeundertøj på under sin kittel på tandlægeklinikken. Efter lukketid kan han godt lide at gå rundt der alene – i dametøj.  På borger.dk tilføjer han sig et nyt mellemnavn: Vivian.

Martin elsker at gå til begravelser. Andres begravelser. Klædt som kvinde. Så sidder han der og græder for de ukendte i kisterne, eller også græder han over sit eget liv. I hvert fald lader han følelserne få frit løb.
Da Nete finder hans kvindetøj fra begravelserne tror hun at han har en affære med en anden.

Martin er god til sit tandlægearbejde, og tager alle de rodbehandlingsopgaver som andre ikke kan magte. Han spænder vidt med sine færdigheder, for han er både god til at lave mad, sy og bore, hamre – og er vild med golf. men selv om han er god til nok så mange ting, er han ikke den, han er. Indeni er han ikke den han er udenpå. Tingene passer ikke sammen og de begynder at glide mere og mere fra hinanden.  Til sidst slår det klik for ham, og det hele koger sammen og eksploderer.  Det sker ved at han i en vanvidsakt hiver alle tænderne ud af munden på en af sine klienter. Én der netop har klaget over at det slet ikke er som hun gerne vil have det. Det lover  han at gøre noget ved, men går langt mere systematisk til værks end klienten havde forestillet sig. ”Indgrebet” kommer på forsiden af Ekstra Bladet med billede af ham sammen med overskriften ”Tandtransen massakrerer dig. Han hev alle mine tænder ud!”  

Læs hele festivalanmeldelsen

For de, der vil læse mere endnu, er her anmeldelsen af TYREPOSE.

Mød Cecilie Rosdahl 
på den kommende festival MØD VERDEN
hvor hun fortæller og læser op fra romanerne
SKÆLVINGER (2017) og PINK (2014)
tirsdag den 13. august kl. 16-21 
i Global Art Gallery

Anmeldelse: PINK af Cecilie Rosdahl


2014, Byens Forlag, 280 sider.


Sikke en rejse!
Martin er gift med Nete, og de har børnene Victor og Helene. Martin er tandlæge med speciale i rodbehandlinger. Martin kan godt lide at gå rundt i Netes tøj. Nete går aldrig i kjole. En dag hvor de er i seng sammen har Martin taget strømpebukser på. Nogle gange har han kvindeundertøj på under sin kittel på tandlægeklinikken. Efter lukketid kan han godt lide at gå rundt der alene – i dametøj.  På borger.dk tilføjer han sig et nyt mellemnavn: Vivian.

Martin elsker at gå til begravelser. Andres begravelser. Klædt som kvinde. Så sidder han der og græder for de ukendte i kisterne, eller også græder han over sit eget liv. I hvert fald lader han følelserne få frit løb.

Da Nete finder hans kvindetøj fra begravelserne tror hun at han har en affære med en anden.

Martin er god til sit tandlægearbejde, og tager alle de rodbehandlingsopgaver som andre ikke kan magte. Han spænder vidt med sine færdigheder, for han er både god til at lave mad, sy og bore, hamre – og er vild med golf. Men selv om han er god til nok så mange ting, er han ikke den, han er. Indeni er han ikke den han er udenpå. Tingene passer ikke sammen og de begynder at glide mere og mere fra hinanden.  Til sidst slår det klik for ham, og det hele koger sammen og eksploderer.  Det sker ved at han i en vanvidsakt hiver alle tænderne ud af munden på en af sine klienter. Én der netop har klaget over at det slet ikke er som hun gerne vil have det. Det lover han at gøre noget ved, men går langt mere systematisk til værks end klienten havde forestillet sig. ”Indgrebet” kommer på forsiden af Ekstra Bladet med billede af ham med overskriften ”Tandtransen massakrerer dig. Han hev alle mine tænder ud!” Dermed er hans fremtidige tandkarriere ødelagt. 
Han drømmer om at blive operereret til kvinde i Thailand.  Samtidig begynder han er indledende behandlingsforløb for at blive erklæret egnet til operationen i Danmark, men har på daværende tidspunkt allerede truffet aftale om at få operationen foretaget i Thailand, hvor de har vedens bedste klinik til det, og kan gøre noget af det som ikke er muligt i København. Faren låner ham pengene. Han tager derned med billedkunstneren, Patricia, der er fascineret af både ham og hende. I hvert fald viser det sig senere at Patricia kommer ind på en eftertragtet billedkunstuddannelse netop pga. billederne af Martin og Vivian – taget før og efter operationen. Jo, det føles som et baghold, men Patricia havde nævnt det, men Vivian havde sådan ønsket sig en ven/veninde og overhørte det. For de havde det så dejligt sammen. Martin betaler rejsen, så de sammen kan tage til Thailand til Vivians "fødsel".

Vivian bliver smidt ud fra det første logi, da udlejeren alligevel ikke vil have hende boende, men finder så til gengæld hjem hos Beatrice, der er harpist, og som også tilbyder at tage med Vivian, da hun gerne vil tage tilbage til Thailand for at få foretaget de sidste ansigtsmæssige korrektioner. Passagerne, hvor Vivian korresponderer med den thailandske læge om de seneste ansigtsændringer forekommer nærmest tragikkomiske, for kan man virkelig ændre det hele?

En af Beatrices venner er den italienske kok Aubert, og i hans favn bliver Vivian endelig fuldbyrdigt til den kvinde hun altid har været.

PINK er en roman, der handler om forvandling på mange måder. Om at sætte sig selv fri, men også om hvad det koster og de glæder det giver, når det endelig lykkes. Hvordan det er at være ét køn og hellere vil være et andet.  Hvordan er det at finde sig til rette i sig selv. Hvordan bliver man det som man allerede er?

Det er en godhistorie, med en lykkelig slutning, men spørgsmålet er om det er realistisk? Der er i hver fald umådelig mange faldgrubber i et liv, der gør op med det konventionelle..  Romanen sætter mange tanker i gang om grænser. Om grænser for grænser.
Det virker ikke som om at sønnen og datteren kommer til at vænne sig til at de nu har fået to mødre i stedet for én mor og én far. Men det gør de romanen, der ovenikøbet slutter med en bemærkning om at Vivian har en smuk stemme, hvilket har været det eneste levn hun havde fra Martin, men selv det er der via nogle sprog- og stemmelektioner fundet en løsning for.  Det lykkes også for Cecilie Rosdahl at skrive en både underholdende og gribende roman, der med sit emne er udfordrende og undersøgende, og derfor ekstra spændende.


Mød Cecilie Rosdahl 
på den kommende festival MØD VERDEN
hvor hun vil fortælle og læse op fra romanerne 
SKÆLVINGER og PINK 
tirsdag den 13. august kl. 16-21
 i Global Art Gallery i Vanløse

Anmeldelse: SKÆLVINGER af Cecilie Rosdahl


Lindhardt & Ringhoff  Forlag, 2017. Ungdomsroman. 175 sider

Alle forfattere har deres egne agendaer. Nogle beskæftiger sig med kærlighed, ytringsfrihed eller menneskerettigheder. Andre vil gerne udvide grænserne for hvad vi kan forstå og acceptere. Nogle er modige. Andre er underholdende. Nogle kan begge dele. Ligesom Cecilie Rosdahl, der er en af de modige. I bog efter bog skildrer hun mennesker, der er ude på kanten. Mennesker der ofte befinder sig i et frit fald. Hun er en eminent skildrer af disse frie fald inde i mennesker, når virkeligheden kolliderer med billederne de har af sig selv og hunanden.  

I ungdomsromanen SKÆLVINGER  skildrer Cecilie Caroline, der går i 9. klasse, og som de fleste på den alder går op i sit udseende, kigger efter fyrene, er på kant med forældrene, men også at hun har sine hemmeligheder. Eller hemmeligheder er det jo ikke, men det er bare ikke noget der er let at tale om, for moren døde i en trafikulykke, hvor hun sad ved siden af Caroline, så hvis bilen var blevet påkørt fra en anden vinkel, havde det været Caroline, der var blevet dræbt. Caroline har gemt morens ting og har med vilje ikke vasket dem, for af bevare morens duft – duften af en mor. Så da faren uforvarende vasker en af morens trøjer, bryder hun sammen. Hun er kæreste med Frederik, der er elitetennisspiller. Én som alle ser op til – ligesom hun selv gør. Men en dag møder hun den nye dreng i klassen, Kimmy. Han er anderledes. Han er dygtigere fagligt end de andre, meget mandig og de begynder at komme sammen. Det går først meget langsomt, men de bliver kæreste lidt efter lidt. Så langt, så godt. Det er en historie om ungdomskærlighed, som der er skrevet utallige bøger om, men det stopper ikke der, for Cecilie giver historien et tvist mere. På sin vis er det ærgerligt at fortælle, hvad der sker, men det er svært at tale om en roman, hvis man ikke italesætter det som romanen kommer til at handle om.

For Kimmy er ikke som de andre. Han udviser Caroline stor opmærksomhed. Giver hende gaver, tager sig af hende på utallige måder, men når de kæler for hinanden, så kæler han for hende, men vil ikke have at hun gør det samme for ham – i hvert fald ikke dér. Caroline forstår det ikke. 

Da Kimmy tager på drengetur med de andre fra klassen, så cirkulerer der efterfølgende en video på internettet, der viser, hvor Kimmy ikke er helt som de andre.

Tidlige i bogen nævner Kimmy at ”Boys don´t cry” er en film han har set hundredevis af gange. Det forklares ikke nærmere, men filmen er en dramatiseret livsskildring af Brandon Teenas liv, der endte alt for brat og alt for tidligt. Brandon var født som pige, men levede som dreng. Det er en rå og barsk skildring, der handler om kærlighed. En kærlighed som de færreste kommer i kontakt med. Men for Cecilie er der ingen grænser, hun skildrer Kimmy og hans kamp med sig selv og omgivelserne råt, hårdt og alligevel med stor indføling. Så det der startede som en ganske almindelig og konventionel ungdomsroman bliver i bogen foldet ud til noget langt større. Det er en smuk roman, selv om meget af det der skildres ikke er spor smukt.


Mød Cecilie Rosdahl 
på den kommende festival MØD VERDEN
hvor hun vil fortælle og læse op fra romanerne 
SKÆLVINGER og PINK 
tirsdag den 13. august kl. 16-21
 i Global Art Gallery i Vanløse