torsdag den 15. juni 2023

Anmeldelse: DEN SIDSTE UDFLUGT med Det Olske Orkester

Foto Miklos Szabo.

"Dav, jeg hedder Hans - og jeg er Hans´ medhjælper. Han sidder inde ved siden af og er blevet lidt genert over det store fremmøde..."

DEN SIDSTE UDFLUGT er en vandretur gennem Vesterbro og Frederiksberg, hvor Hans, siddende i en kørestol, bliver kørt tilbage gennem sit liv, med stop undervejs ved nogle af de steder, hvor der skete ting i hans liv, som nu rummer de minder han sidder tilbage med.



Jeg er vild med de 4 forestillinger, jeg har set med Det Olske Orkester, der slet ikke er noget orkester, men en teatergruppe, der holder til på Forsøgsstationen på Sdr. Boulevard, hvorfra vandreturen starter: "Hvem er det der banker?" (2020), "Det førerløse menneske" (2021), "Det kontaktløse forhold" (2022) og nu "Den sidste udflugt". De tre sidste udgør trilogien Overlevelse i nyere tid. "Det førerløse menneske" var en komedie om at miste livet, mens "Det kontaktløse forhold" var en syret udgave af H. C. Andersens "Nattergalen", og "Den sidste udflugt" er en smuk, lidt vemodig og kunstnerisk imponerende afslutning på en stor tænkt trilogi, der spænder over et helt livsforløb. Lotte Faarup har skrevet og instrueret. Øyvind Kirchhoff spiller medhjælperen Hans. På vandreturen har han en plejer med fra Hans´ plejehjem, spillet af Katrien van der Velden, der også spillede med i "Det kontaktløse forhold", selv om hun her bare danner bagtrup. 


Foto Miklos Szabo

Hvor trilogiens to første dele var meget stramt koreograferet og instrueret, er vandreturen gennem byen anderledes blødt og gemytligt lagt an. Øyvind Kirchhoff er perfekt som medhjælperen, der - som han siger - næsten kender Hans´ historier bedre end Hans selv gør, eftersom han har hørt dem så mange gange.

Rolf Søborg Hansen har bygget den legemsstore dukke, der er så livagtig, at hans blik kigger direkte på én, hvis man fanger hans blik. Der er en højtaler nederst på kørestolen, der gør, at vi går indsvøbt i et lydspor tilbage gennem Hans´ liv. Det starter med free jazz, fortsætter med lyrisk klassisk musik og slutter med løsluppen dansemusik.



Hans har egentlig ikke levet noget usædvanligt liv. Han har levet et almindeligt liv, men ved at insistere på hans livs historie, får vi fornemmelsen af, at ethvert liv har sin egen logik og sin egen musik. Mødet med Hans er som at sætte sig på en bænk ved siden af et fremmed mennesker, der fortæller sin livshistorie. Det er det samme, der sker, når mennesker mødes tilfældigt.


Foto Miklos Szabo

Det hele er grebet an med stor nænsomhed. Det er en vigtig historie, det her. Alle liv er vigtige - alle livshistorier har deres egen betydning. Dette er Hans´ historie. Denne tilsyneladende skødesløse måde at fortælle historien på fungerer, eftersom det modsvares af Øyvind Kirchhoff naturlige, afslappede sceniske autoritet. Han har den smukkeste stemme, der bærer fint igennem til de 20 publikummer, der er taget med på denne sidste udflugt.


Foto Miklos Szabo

Hans blev født på Sdr. Boulevard 106 i 1942. I nr. 107 boede kusinen, der blev dræbt under englændernes bombardement af Shellhuset i 1945, hvor Gestapo havde deres hovedkvarter. En af flyverne kom ud af kurs, og bomberne ramte i stedet ejendommen, hvor kusinen boede. Det var ved samme lejlighed, at Den Franske Skole fejlagtigt blev bombet. Hans ønskede at lægge en blomst ud for husets mindeplade. 11 af husets beboere døde dengang.


Foto Miklos Szabo


Derfra gik turen videre til en fodboldbane, hvor Hans spillede fodbold som dreng og ung. Det var et råt kvarter dengang. Hans var mønsterbryder. Han kom i gymnasiet og fik derved mulighed for at bevæge sig op i samfundet. En studenterfest afholdtes i en af de smukke store ejendomme bag Carlsberg bryggerierne. Godt nok fik de ikke lov til at komme ind i selve huset, men måtte nøjes med at feste ude i garagen. Turen slutter i Søndermarken, hvor Hans mødte sin tilkomne, Ella. Det blev hans livs kærlighed. Han drømte om at blive kunstner, men endte alligevel på et kontor. Det var slet ikke det, han ville, og alligevel var de en gruppe unge mennesker, der mødtes i Søndermarken, hvor de sad under træerne og læste digte højt for hinanden. Både deres egne og andres. Ligesom vi gjorde på denne sidste udflugt.

DEN SIDSTE UDFLUGT er noget at det varmeste og smukkeste, der kan opleves for tiden. Der er et stort bankende hjerte, der ligger bag en respektfuld teaterentusiasme. Det er lige teater efter mit hjerte.


Foto Miklos Szabo


DEN SIDSTE UDFLUGT

– en poetisk vandreforestilling om at tage afsked

15.-30. juni 2023

2½ time

med afgang fra Forsøgsstationen, 

Sdr. Boulevard 81, 1720 Kbh. V.

Koncept: Det Olske Orkester
Skuespiller og dukkefører: Øyvind Kirchhoff
Instruktør og dramatiker: Lotte Faarup:
Dukkemager: Rolf Søborg Hansen
Lyddesign: Jonas Jørgensen
Pr & formidling: Art Attack
Adm. og salg: Charlotte Rindom (tlf: 25373083)



*

Se oversigten over de 

253 andre anmeldelser

Ingen kommentarer: