torsdag den 16. februar 2023

Om KÆRLIGHED, DRØMME og FÆLLESSKAB. Festivaltekster




Fotos (øverst fra venstre): Pia Kolbe fotograferet af Ulla Stenlund, Rubens Ballade - selfie, Sheila Andersen f. a. Jonas Andersen, Øyvind Kirchhoff - selfie. (Nederst fra venstre): Salim Abdali f. a. Michael Svennevig, Aleksandar Sajin - uden kreditering, Lise Kamp Dahlerup f.a. Michael Svennevig, Qaali Schmidt-Sørensen f. a. Morten Corneliussen.


Tekster inspireret af festivalens tema om
KÆRLIGHED, DRØMME og FÆLLESSKAB


Rubens Ballade spiller og synger sin egen "Den dybe længsel" (1. del).

Salim Abdali har skrevet "Omfavn kærlighed igen",
der læses af Øyvind Kirchhoff.

Sheila Andersen har skrevet "Min længsel efter dig",
der læses af Lise Kamp Dahlerup.

Aleksandar Šajin har skrevet ”Min kærlighed til dig”, 
som han selv læser.

Qaali Schmidt-Sørensen har skrevet "Mødte kærlighed igen",
som læses af Pia Kolbe.

Rubens Ballade spiller og synger sin egen "Den dybe længsel" (2. del).


Hør podcast.
Også på YouTube.



Rubens Ballade. Foto: Sune Tølløse.

Rubens Ballade

Den dybe længsel 
(Tekst & musik: Ruben Engelhardt)



Som et ensomt skib
på et åbent hav
der har mistet kursen
mistet sit ror
Helt fortabt i stormen
Helt fortabt i stilhed
En der ikke længer’
ved hvad hun tror


Som et skib
der venter på vinden
At vinden vender
og bringer håb
En længsel
Som de dybeste tanker
Som hjertet der banker:
Åh hør mit råb!

(1. del)

  
Salim Abdali. Foto: Michael Svennevig.

Uddrag fra 

Salim Abdali

OMFAVN KÆRLIGHED IGEN

I kærlighed 

kan jeg ånde

vil omvælte angstens mur, og

forene de adskilte verdener

mit ego higer efter den

hjertet savner dit favntag

svag er det forladt i brystet uden dit kærtegn

I profeter!

I kunstnere! 

I poeter, syng mig ordene 

der overkommer tyngdekraften, og løfter mig 

som forårsduft, højt

højt 

hvor jeg øjner én planet

blot et fælles folk

mennesker og mennesker sammen med

mennesker

det kan jeg turde at drømme nu.

 


Den dansk/irakiske digter Salim Abdali er også oversætter - og forsker.  Salims poesi formår at løfte sin læser op i de øverste luftlag. Helt derop, hvor luften indeholder en ganske særlig kraft og fylde - og hvor få ord kan rumme det hele. Den seneste udgivelse er "Alfabetmageren" (Det poetiske bureaus forlag, 2019). På festivalen læser Salim op fra sin nyudgivne digtsamling på dansk. Den udkom først på arabisk, og opnåede stor bevågenhed ved udgivelsen i Cairo i efteråret 2022. Til festivalafslutningen den 13. august 2023 kl. 13-16 på Christianshavn vil danseren Peter Vadim improvisere til Salims oplæsning. Det foregår udendørs i gårdhaven ved Dansk PEN, Dronningensgade 14, og hvis det ikke er udevejr bliver det i Dansk Forfatterforenings lokaler, Strandgade 6 - et par gader derfra.


Salim Abdalis OMFAVN KÆRLIGHED IGEN
er indlæst af skuespilleren Øyvind Kirchhoff

Øyvind Kirchhoff



Øyvind Kirchhoff er skuespiller og fotograf. Sammen med dramatikeren/instruktøren Lotte Faarup og administratoren Charlotte Ringdom udgør de kernen i Det Olske Orkester, der slet ikke er noget orkester, men en teatergruppe, der holder til på Forsøgsstationen på Søndre Boulevard på Vesterbro. Øyvind og Lotte medvirkede på festivalen i 2021, hvor de fortalte om deres forestillinger "Hvem er det der banker?" & "Det førerløse menneske" - og bogudgivelsen om deres arbejde, "Rundt om ilden. Teatret som kunstnerisk, politisk og socialt mødested". Læs mere og hør podcast.



Sheila Andersen.

 Sheila Andersen

Min længsel efter dig

Jeg ser billedet og smiler ved tanken om første gang, jeg åbnede mig. Jeg åbnede mig i mødet, jeg blev undfanget og vi blev skabt. Kærligheden opstod i mødet, da jeg åbnede mig og nu mærker jeg den, jeg mærker den inderst inde. Når jeg er helt stille og lukker mine øjne, så åbner jeg mig og ser dig for mig. Du og jeg, vi har hængt sammen lige siden, mere eller mindre og nok uden at vide det og alligevel vidste jeg.

Livet gjorde, at jeg lukkede mig og jeg glemte mig selv og jeg glemte dig, selv om du var lige foran mig, som et spejlbillede, jeg ikke så. Jeg mødte livet, jeg mødte mennesker, tonerne i musikken, troede jeg, men jeg mødte dem egentlig ikke. Jeg var lukket og du var lukket ude, jeg beskyttede dig fra mig, det var det jeg kunne, indtil en dag, hvor jeg begyndte at lede efter dig, jeg lovede, at jeg nok skulle finde dig.

---


Sheila Andersen er talehørekonsulent med en PD i Dansk som andetsprog (Pædagogisk Diplomuddannelse inden for børn med et andet modersmål end dansk) og offentliggjorde her på bloggen i 2018 et essay om arbejdet, dengang som sprogpædagog for tosprogede børnehavebørn på Midtsjælland. Læs KLODS DANSK. Arbejder i dag som talehørekonsulent i Ringsted Kommune. Sheila har bidraget til flere bøger: GAMMELBOGEN II (Epigraf, 2014) og LIVET GANG I HF PRØVKLUDEN (Epigraf, 2019) (indsamling af børne- og ungdomsstemmer). I forbindelse med sidste års festival ÆG & HÅB (2021) skrev Sheila ligeledes en eventyrlig fabel, der blev indlæst og udgivet på podcasten Apopos ÆG & HÅB og oplæst på festivalen af Trine Runge.


Sheila Andersens Min længsel efter dig
er indlæst af skuespilleren Lise Kamp Dahlerup 

Lise Kamp Dahlerup. Foto: Michael Svennevig.


Skuespilleren Lise Kamp Dahlerup og forfatteren Birte Kont har gennem flere år medvirket på festivalerne. Blandt andet har de optrådt i Global Art Gallery med en gribende monolog baseret på Birte Konts kortprosa-samling ”Ingen har ordet”, en fortælling om at være tæt på et menneske med sygdom. Sidste år fortsatte de samarbejdet i Global Art Gallery. Men Lise medvirkede også på 3. festivaldag i Salonen på Østerbro, hvor hun læste tekster af Qaali Schmidt-Sørensen og Stig Dalager. I år kan hun igen opleves i Salonen på Østerbro, på 
3. festivaldag, torsdag den 10. august 2023 kl. 19-21, hvor hun læser tekster af Qaali Schmidt-Sørensen og Samuel Beckett.



Aleksandar Šajin 

Aleksandar Šajin

MIN  KÆRLIGHED TIL DIG


Hvem er du? Undskyld jeg var så længe om at spørge. Alt er sket så hurtigt. En dag sad du på hug midt i en bøgeskov. Du rørte med en pind i den fugtige jord, der med blege og afrevne græsrødder holdt vaklende sammen på de frodige muldklumper og de mavedansende regnormes fingrede kroppe. Du stirrede ned i skovbundens tilslørede jord, med bøjet ryg og nakke og med bøjede drengebarns knæ. Hvilende med hele din tyngde på fødderne. Hjertet pumpede blodet gennem den lille krop på spring. Det var dig, mit unge mig, på udflugt i skoven på bjerget. For kun 50 år siden.

Hør nu her, det er ikke for sent – skub kloden fra dig, jeg er på den anden side af Jorden. Lad os svinge dette mægtige pendul i gang. Mærk vinden i ansigtet og tyngden i kroppen. Det er trods alt kun et liv der skiller os ad.

Undskyld, er der nogen der spørger om kærlighed? Om jeg elsker dig? Hvem er du? Kan du være noget andet end mig selv? Kan du findes andre steder end dybt inde i mig selv? Alt det som jeg så håbløst elsker i dig, har altid boet lige her, inde i mig. Du er mig og jeg er dig. Hvad mere kan vi sige om den sag. Det er ikke så svært at forstå. Jeg er mig selv. Ligesom dig.

---

Den dansk/eksjugoslaviske  digter Aleksandar Šajin er også oversætter og forfatter. 
Aleksandar debuterede med digtsamlingen "Tiden - tiderne" (Museum Tusculanums forlag, 2003) og har siden bl.a. skrevet romanen "Ivan Blank" (2008, Gladiator). Har medvirket utallige gange på festivalen. Sidste år bidrog han med digtet "Forvandlingsmesteren", der blev læst af skuespilleren Poul Storm til den opvarmende podcast. (Læs det her)
Til festivalen ÆG & HÅB (2021) skrev han digtet "Festival" som han indlæste på podcasten "Apropos ÆG & HÅB". I 2020 skrev han digtet "Regnbuen" til festivalen HVOR REGBUEN ENDER (læs digtet). Aleksandar har også bidraget til flere festivalbøger: "117 Stemmer" (Epigraf, 2012), "Med og uden smykker" (Epigraf, 2016), "Ja tak, til kaffe" (Epigraf, 2017) og "Billeder af liv" (2018).


Qaali Schmidt-Sørensen. Foto: Morten Corneliussen.


Uddrag fra:

Qaali Schmidt-Sørensen

MØDTE KÆRLIGHEDEN IGEN


Jeg sejlede væk fra mit land, ud på det store åbne indiske hav, mens jeg så kysten langsomt forsvinde i horisonten. Tilbage var kun delfinerne, der legede omkring den lille fiskerbåd jeg sad i.

Jeg troede, at jeg havde mistet alt jeg elskede og holdt af. Mit elskede land og mennesker jeg kendte.

Omkring mig var der kun store blå bølger og solen der ramte vandet og den blå himmel. Alting var stille og alt havde jeg forladt. Jeg troede, at Gud havde forladt mig, og at jeg nu var alene ude midt i det indiske hav. Da jeg ikke længere kunne se kysten, lukkede mit hjerte sig og min hjerne faldt i søvn.

Jeg vågnede først op ved nabolandets kyst og gik ufrivilligt ind i et asylcenter. Mit hjerte lukkede sig mere og mere, min hjerne stoppede med at tænke, mit håb for fremtiden var væk. Med tiden blev jeg sendt til et nyt fremmed land mod Nord og fik at vide, at jeg var heldig og nu skulle få et nyt liv som flygtning.

Der var ingen jeg kendte. Jeg var uden håb for fremtiden, og havde ingen forestillinger eller fantasi om, hvad der nu skulle ske, alting var hørt op. Om det var Guds eller menneskets skyld, vidste jeg ikke, men det var også lige meget, for jeg kunne mærke, at mit hjerte og min hjerne var gået helt i stå.

---

Den dansk/somaliske forfatter Qaali Schmidt-Sørensen har været med utallige gange på festivalen. I 2021 skrev hun første del af den humoristiske beretning om "Den snobbede afrikaner", som blev læst af Rebecca Langley i Salonen på Østerbro. I 2022 blev endnu et afsnit af beretningen læst af Lise Kamp Dahlerup. 3. del kan høres i Salonen på Østerbro, torsdag den 10. august kl. 19-21 og læses igen af Lise Kamp Dahlerup.  Qaali beviser med fortløbende satiriske historier om "Den snobbede afrikaner", at humoren kan nå ind på steder, hvor alle andre må give op. 
Humoren manifesterede sig første gang i teksten "Fejlfarvet kvinde til vejledning", som Qaali skrev til festivalen i 2020, hvor den blev læst af Rebecca Langley (læs uddrag).
Qaali er uddannet Cand. Soc. fra Aalborg Universitet. Hun er også translatør og debuterede med romanen ” På taget af dommedag” (CDR-Forlag, 2008). I 2018 rejste Qaali tilbage til Somalia, og genså landet for første gang siden flugten efter borgerkrigen. Det fortalte hun om på festivalen - og på podcasten "Den usynlige krig".


Qaali Schmidt-Sørensens MØDTE KÆRLIGHEDEN IGEN
er indlæst af skuespilleren Pia Kolbe

Pia Kolbe. Foto: Ulla Stenlund.


Pia Kolbe er sanger og skuespiller med scenisk baggrund inden for snart sagt al teater og sang. Startede med at studere på Hellerup Tekstil seminarium med maskinstrik som hovedinteresse og læste bagefter kunsthistorie på KUA. Arbejder for tiden med at færdiggøre sin første digtsamling, der udkommer inden festivalen. Pias faglighed spænder vidt. Som hun selv siger: "Jeg er på en Camino der aldrig stopper." 



Rubens Ballade. Foto: Sune Tølløse.


Rubens Ballade

Den dybe længsel 
(Tekst & musik: Ruben Engelhardt)


Som den dybe længsel
efter ømhed og omsorg
efter et smil
efter en udrakt hånd
Den dybe længsel
at bli’ mødt med tillid
så hjertet tør åbnes
og tør sprænge hvert bånd


Som et skib
der venter på vinden
At vinden vender
og bringer håb
En længsel
Som de dybeste tanker
Som hjertet der banker:
Åh hør mit råb!



Rubens Ballade er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Ruben spiller i to bands, men gennem de sidste år har han skrevet sange, såsom ”Den dybeste længsel" skrevet til festivalen. 
Det er 3. gang, at Rubens Ballade er med på festivalen. Med sin optræden spreder han både varme og glæde, ligesom han gjorde med nummeret "Vi tænder lys - rækker ud”, der umiddelbart er let at gå til med sin ligefremme og smittende taktfaste rytme. Sangen er båret frem af et flygtningeengagement, næret af lysten til forandring gennem kontakten med asylansøgere på udrejsecentrene og mødet med Bedsteforældre for Asyl. 
Oplev Rubens Ballade på 2. festivaldag, tirsdag den 8. august 2023, kl. 15, hvor han indleder i GLOBAL Art Gallery i Vanløse.
 



*

Næste uges podcast (24. februar 2023):

1. præsentationspodcast
med uddrag fra de 5 første festivalpodcasts


KÆRLIGHED?
Festival om drømme og fællesskab
5.-16. august 2023
5 bydele. 80 kunstnere

#festivalkærlighed



Ingen kommentarer: