torsdag den 4. februar 2021

2: Apropos ÆG & HÅB

Festivallogo: Lena Gemzøe.

Tekster inspireret af festivalens tema om ÆG & HÅB.
Sheila Andersen har skrevet en drømmende fabel om æg og håb,
som læses af Trine Runge. Aleksandar Šajin har skrevet et digt om håb, 
æg og festival - og selv  indlæst det.  
Hør podcasten


Sheila Andersen. Foto: Jonas Andersen

Uddrag fra "ÆG & HÅB", 
en eventyrlig fabel forfattet af Sheila Andersen:

"Der var engang en kvinde, som blev født med 3 lysende æg inde i sig, dengang var æggene noget mindre, de var faktisk ganske små, nærmest ikke synlige. De lå derinde og hyggede sig og lunede sig og var omsluttet af tryghed og kærlighed og var som én med den lille babypige. Nogle gange var det svært at vide, om kærligheden strømmede fra babypigen, eller om den strømmede fra æggene, måske gik det begge veje.

Men i løbet af barndommen og ungdommen, skete der noget, der udviklede sig nogle dunkle æg, som lagde alt andet i skygge. Alle æggene kom ud, da de dunkle begyndte at vokse og ikke længere kunne være inde i kvinden. Kvinden opdagede dem slet ikke, selv om de var nær hende hele tiden. Hun mærkede skyggen, men hun må have vidst at de lysende æg var der, på en eller anden måde eller have haft det på fornemmelsen, for der var i hvert fald noget, som hun gik og søgte efter uden rigtig helt at vide, hvad det var hun søgte. Hun afprøvede om det var nye kjoler, nye kærester, nye frisurer og senere i livet nye uddannelser og nye hobbyer, men hun var aldrig helt tilfreds. Hun rugede og rugede, og de dunkle æg voksede, det ene større end det andet, og samtidig begyndte hun at høre noget kalde på sig og det blev mere og mere insisterende, og hun blev mere og mere forvirret over hvilken retning hun skulle gå, hun snurrede rundt om sig selv og løb rundt som en hvirvelkvinde."

Sheila Andersen er talehørekonsulent med en PD i Dansk som andetsprog (Pædagogisk Diplomuddannelse indenfor børn med et andet modersmål end dansk) og offentliggjorde her på bloggen i 2018 et essay om arbejdet, dengang som sprogpædagog for tosprogede børnehavebørn på Midtsjælland. Læs mere.

Trine Runge

Skuespilleren Trine Runge har indlæst teksten. 
Trine har flere gange medvirket på festivalerne.

1 2017 indledte Trine med at læse digte af Omar Khajjâm (1048-1131) i Salonen i Arash Sharifzadeh Abdis oversættelse fra ”101 Rubâî”. Sammen år til festivalafslutningen i Dansk Forfatterforening fremførte Trine sammen med Dea Fog Kenneth Krabats "Samtale mellem 2 og 4"(hør lydoptagelsen). I 2018 fremførte hun i Global Art Gallery sammen med Poul Storm en reading på Kenneth Krabats én-akter "Erling møder sin gamle flamme" (se video).  Trine bidrog også til festivalbogen "117 Stemmer" (Epigraf, 2012, læs teksten).


Aleksandar Šajin

Læs Aleksandar Šajins digt, "Festival", 
som han selv har indlæst til podcasten:

"Vi følges ad. Du har dit smil. Solen varmer ansigtet og rynkerne leger med. Sommerskygge og fred. Du løfter armene, du holder en gren med kvaste af mørkeblå blomster som du løfter op mod himlens blå. ”Se, himlen er blå” - siger du, og jeg ved ikke om det er dig eller himlen jeg skal kigge på. For I er begge to lige vidunderlige. Og måske er det op til øjnene der ser:  En humlebi letter og flyver mod de små mørkeblå blomster, selvom den ikke kan. Den kan umuligt lette fra jorden. Det vederkvægende syn, en krop så stor i alle regnbuefarver, og vingerne alt for små til at stige op i luften på. Der er en krukke af voks et eller andet sted i det skjulte, pollenkugler overtrukket med voks og inde i kuglerne er der æg.  Der smiler vi to, for vi ved, at livet altid vinder og vender tilbage. Meningen er ved at forpuppe sig igen og snart flyver vi med. Det er noget enhver dronning ved: Livets mening er livet selv. Sådan er det også med vores festival: Dens mening stiger op til vejrs sammen med lyset i August."


Aleksandar Šajin har ligeledes medvirket flere gange på festivalerne. Senest med digtet "Regnbuen" til festivalen HVOR REGBUEN ENDER i 2020 (læs digtet). I 2018 var det med romanen "Ivan Blank" (læs anmeldelse). Aleksandar har også bidraget til flere festivalbøger: "117 Stemmer" (Epigraf, 2012), "Med og uden stemmer" (Epigraf, 2016), "Ja tak, til kaffe" (Epigraf, 2017) og "Billeder af liv" (2018),

Mikkel Andersen. Foto: Michael Svennevig

Musikken på podcasten:
Agustin Barrios Mangoré (1885-1944):
"Le Catedral, Preludio"
spillet af Mikkel Andersen
taget fra cd´en: "Puerta de sol/Twilight" (Helikon, 2012)

Næste uges podcast :

Mikkel Andersen er uddannet klassisk guitarist, og har gennem de sidste 10 år drevet guitarskolen Casa De La Guitarra, der fornylig flyttede ind i egne lokaler i Østrigsgade på Amager. Mikkel fortæller om, hvordan han begyndte at spille guitar som 9-årig, men også om sit forsøg på at fange og rumme samtiden i sit spil. Offentliggøres den 12. februar 2021

*
Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.
Hver fredag er der en ny. Lyt med her
Læs om festivalen ÆG & HÅB

*

Ingen kommentarer: