onsdag den 10. februar 2021

3: Mikkel Andersen & Casa De La Guitarra

Foto: Michael Svennevig.

 Lyt med på denne 3.festivalpodcast.

Mikkel Andersen er uddannet klassisk guitarist, og har gennem de sidste 10 år drevet guitarskolen Casa De La Guitarra, der for nylig flyttede ind i egne lokaler i Østrigsgade på Amager. Mikkel fortæller om, hvordan han begyndte at spille guitar som 9-årig, men også om sit forsøg på at fange og rumme samtiden i sit spil. 

        ”-Jeg tror ikke at jeg kunne undervise, hvis jeg ikke spillede,                            og jeg tror ikke at jeg kunne spille, hvis jeg ikke underviste!”


Foto: Michael Svennevig.

Mikkel fortæller om, hvordan mødet med en guitarlærer i Viby Sjælland gjorde, at han fik skabt sin egen verden omkring sig som ung. Først bare med akkorder, men da han begyndte at kunne læse noder, åbnede der sig endnu flere muligheder, for nu kunne han spille de melodier han hørte i radioen, og samtidig begyndte han også at spille små klassiske stykker. Han gik med aviser, og som 13-årig, da han gik i 6. klasse, kunne han købe sin første el-guitar. Han spillede rock, men blev aldrig rigtig god til det.  Til gengæld opdagede han, at han var god til at spille guitar. Derefter tog det fart, og han begyndte at ville spille for folk. I 9. klasse kom han i erhvervspraktik på musikkonservatoriet. Når han sad og lyttede til deres spil, tænkte han: ”Sådan en guitar har jeg også, sådan kan jeg da også lære at spille!” Som 18-årig blev han optaget på musikkonservatoriet. Siden har han turneret over store dele af verden og indspillet 3 solo-cd´ere på Helikon:

”El Llanto de la Guitarra/The Lament of the Guitar”(2009) 

“Puesta de sol/Twilight” 2012) 

”Un Buen Dia/One Fine Day” (2017)


Maleri i baggrunden er af Gittan Sarah. Foto: Michael Svennevig.

Som Mikkel også fortæller på podcasten, så har han en ganske særlig interesse i at forsøge at fange og rumme samtiden i sit spil. Det har han bl.a. gjort via flere uropførelser af guitarværker, der er skrevet specielt til ham. Det kan man også høre på podcasten – og på festivalen ÆG & HÅB til sommer, hvor han optræder både solo og som duo med Hanne Skov.


Musikken på podcasten:

Louis Aguirre (1968-): “Eternal life” fra “A Souls Journey”

Armando Rodriguez Ruidiaz (1951-): “Perpetual Motion” (1. del)

Agustin Barrios Mangoré (1885-1944): "La Catedral, Preludio"

Armando Rodriguez Ruidiaz (1951-): “Perpetual Motion” (2. del)

Alle fremført af Mikkel Andersen, som har uropført Louis Aguirres “Eternal life”, der er skrevet til ham. Rodriguez Ruidiaz´ “Perpetual Motion" er ikke skrevet til ham, selv om han nok er den guitarist, der har fremført værket hyppigst - bl.a. i Miami, Chile, Cuba, Danmark, England og Grønland.

----

På festivalens 1. præsentationspodcast 

og på "Apropos ÆG & HÅB" er det ligeledes Mikkels indspilning af  

Agustin Barrios Mangorés "Le Catedral, Preludio", der går igen.

 Hentet fra cd´en: "Puerta de sol/Twilight" (Helikon, 2012).


Næste uges podcast:

Vibeke B. Arildsen: "Kats Bog"
Først kom ungdomsromanen "Hemmeligheder" (Eudor, 2018) og nu fortsættelsen "Kats Bog" (Eudor, 2020), hvot Vibeke B. Arildsen fortæller om den 16-årige Kat og den 29-årige Ingo. En fortælling om tro, sex og kærlighed. Vi er taget til stranden for at se solen stå op - ligesom i romanen. 
Offentliggøres den 19. februar 2021.

*

Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.

Hver fredag er der en ny. Lyt med her

Læs om festivalen ÆG & HÅB

på Facebook

 

*


Ingen kommentarer: