torsdag den 10. marts 2022

Om FORVANDLING eller ej. Festivaltekster

Foto: Christopher Mertz/Jonas Andersen/Louise Kirstine Danielsen.


Tekster inspireret af festivalens tema om FORVANDLING eller ej

Sheila Andersen har skrevet en drømmende fabel om håb, fortabelse og forelskelse, som læses af Rebecca Langley. Aleksandar Šajin har skrevet et digt om ”Forvandlingsmesteren”, som læses af Poul Storm. 

Hør podcast

Sheila Andersen. Foto: Jonas Andersen

Uddrag fra "FORVANDLING eller  ej", 
en eventyrlig fabel forfattet af Sheila Andersen:

"Kvinden lukkede øjnene for bedre at kunne lytte. Hun mærkede længslen, og havet hviskede til hende med sin stille melodi, eller måske var det bare blodet i hendes årer, der igen begyndte at løbe. Noget blev vakt til live, noget hun havde glemt, det var en musik, der lagde sig om hende. Kvinden blev urolig, hun frygtede det ukendte, og åbnede øjnene for at få det til at stoppe, skubbe det fra sig, for kvinden var forelsket. Hun stod og kiggede ud ad den lange badebro, der førte ud i havet. Hun kunne få blodet i årerne til at stoppe, hun kunne få længslens kalden til at drukne, hun kunne spurte ud ad broen og få det overstået, hun kunne smelte sammen med havet og forsvinde i dybet - alt ville blive forvandlet, og hun ville endelig få fred."

Sheila Andersen er talehørekonsulent med en PD i Dansk som andetsprog (Pædagogisk Diplomuddannelse inden for børn med et andet modersmål end dansk) og offentliggjorde her på bloggen i 2018 et essay om arbejdet, dengang som sprogpædagog for tosprogede børnehavebørn på Midtsjælland. Læs  KLODS DANSK. Arbejder i dag som talehørekonsulent i Ringsted Kommune. Sheila har bidraget til flere bøger: GAMMELBOGEN II  (Epigraf, 2014) og LIVET GANG I HF PRØVKLUDEN (Epigraf, 2019)  (indsamling af børne- og ungdomsstemmer). I forbindelse med sidste års festival ÆG & HÅB (2021) skrev Sheila ligeledes en eventyrlig fabel, der blev indlæst og udgivet på podcasten Apopos ÆG & HÅB og oplæst på festivalen af Trine Runge.


Foto: Christopher Mertz

Skuespilleren Rebecca Langley har indlæst teksten.
Rebecca har flere gange medvirket på festivalerne.

På festivalafslutningen af MØD VERDEN (2019) indledte Rebecca sammen med Wanjiku-Victoria Seest med at fremføre et udrag fra forestillingen "For Coloured Girls" af Ntozake Shange som teaterlederen Michael Omoke fortalte om. På festivalen HVOR REGNBUEN ENDER læste Rebecca 1. del af Qaali Schmidt-Sørensens historie "Den Snobbede Afrikaner". 2. del læser Rebbecca til sommer på 3.  festivaldag i Salonen.


Aleksandar Šajin

Læs Aleksandar Šajins digt, "Forvandlingmesteren",
som Poul Storm  har indlæst til podcasten:

Forvandlingsmesteren

I en vanddråbe ved havet på en strand, i en vandkugle blandet med salt og sand så jeg billedet af en have der  sagtens kunne være min. Og i haven så jeg ham sidde på en havestol med narrehat med fire bjælder på. Og hans navn var således Harlekin. Forglem mig ej lille have hvor vinden blæser gennem den nøgne bøgehæk med få tørre blade på, der forgæves forsøger at tildække forårets herligheder hist og her ved at skygge for de knopklare nøgne grene. Jorden vækkes til live af spirende løg af dorothealiljer og vintergækker. Og den lille strålende diskokugle der hænger i en sytråd fra den hvide bjælke i halvtagets trækonstruktion drejer i vinden rundt og rundt, frem og tilbage – en rund forvandlingsmester spændt i brynjen af små kvadratiske spejlglas, der med strålende lyspletter forblænder blikket, og lader solstrålens refleksioner vælte ind over nethinden, sammen med billeder af verden i opløsning og forvandling. Se den lille fattige Harlekin klædt i lysromber af glas, hvor verden spejles i en tidløs mosaik og hvor alle hemmeligheder råbes højt op i en spejlglat himmel i februars kulde. Forvandlingsmesteren, alfekongen og vor alles snedige tjener, hofnar og den sande digter, man hører ham recitere for os alle: Hvis du kan forvandle en banan til en mand, kære mave, så er du den sande gud, forvandlingsmestrenes håb og fryd.

Aleksandar Šajin har ligeledes medvirket flere gange på festivalerne. 
Sidste år på festivalen ÆG & HÅB (2021) med digtet "Festival" som han indlæste på podcasten "Apropos ÆG & HÅB"  (Læs uddrag). I 2020 skrev han digtet "Regnbuen" til festivalen HVOR REGBUEN ENDER (læs digtet). I 2018 var det med romanen "Ivan Blank" (læs anmeldelse). Aleksandar har også bidraget til flere festivalbøger: "117 Stemmer" (Epigraf, 2012), "Med og uden smykker" (Epigraf, 2016), "Ja tak, til kaffe" (Epigraf, 2017) og "Billeder af liv" (2018).

Poul Storm. Foto: Louise Kirstine Danielsen.

Skuespilleren Poul Storm har indlæst teksten.

Poul Storm har tidligre medvirket på festivalen  BILLEDER AF LIV (2018), hvor han sammen med skuespilleren Trine Runge fremførte en reading på Kenneth Krabats énakter ”Erling møder sin gamle flamme” fra ”Hårdt omtalte fjerkræ”, en samling af af 17 énaktere, der var Kenneth Krabats første udgivne samling af teatertekster. Se video. Hør podcast. Mød Kenneth Krabat på den kommende festival.


Mikkel Andersen. Foto:  Kennet Havgaard

Musikken på podcasten:
Heitor Villa-Lobos (1887-1959): "Mazurka-Choro""
indspillet af Mikkel Andersen
 fra cd´en: "Un Buen Día/One Fine Day" (Helikon, 2017).


Mød Mikkel Andersen på den kommende festival, 
hvor han medvirker på 2. festivaldag i Global Art Gallery i Vanløse 
og på 3. festivaldag i Salonen på Østerbro.
Hør også podcasten med Mikkel fra sidste års festival. 
Det var en af de mest lyttede!

*
Næste uges podcast :

3) Nadja Manghezi: ”Capulana Fabrikken” (2020)

I 1974 løsrev Mocambique sig fra Portugal. I 1977 bosatte forfatteren sig første gang i hovedstaden Maputo, som mange andre der ville støtte det fattige lands udvikling. I 1990 med Mandelas løsladelse falder nabolandets apartheid regime og fire år efter følger det første demokratiske valg i begge de to lande. Forfatteren er nu efter et par år i Danmark tilbage i Maputo. Hendes gamle hushjælp er stadig ledig. Hun styrer huset, mens forfatteren er på arbejde. Og hun styrer Capulana fabrikken i haven, hvor de lokale kvinder fremstiller billedtæpper. Meget har ændret sig, og så alligevel ikke. Det er der kommet en varm fortælling ud af. Se anmeldelse. Læs mere. Hør podcast. Offentliggjort den 19. marts 2022.

*


Foto & layout: Michael Svennevig.

Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.
Hver weekend er der en ny. Lyt med her
 #forvandling
*

Ingen kommentarer: