torsdag den 17. marts 2022

4: Nadja Manghezi: "Capulana Fabrikken"

 

Foto: Michael Svennevig.

I 1974 løsrev Mocambique sig fra Portugal. I 1979 bosatte forfatteren sig førte gang i hovedstaden Maputo. I 1990 bliver Mandela løsladt og med apartheidregimets fald fik borgerkrigen i Mocambique en ende. I 1992 kom der en fredsaftale og to år efter de første demokratiske valg både i Sydafrika og Mocambique.  I 1995 – 20 år efter - vender forfatteren tilbage og starter Capulana Fabrikken, der er en syfabrik, hvor de lokale kvinder fremstiller billedtæpper. Meget har ændret sig i mellemtiden, og så alligevel ikke… Det er der kommet en varm fortælling ud af.  


Mød Nadja Manghezi i denne 4.festivalpodcast

hvor også Knud Vilby og John Hansen medvirker


Foto fra bogen af forfatteren

Uddrag fra anmeldelsen:

”Det er i det kulturelle møde mellem den tilrejsende idealistiske dansker og de mere realistiske afrikanske kvinder, at fortællingen udspiller sig og finder en dybere klangbund i de følelsesmæssige tilknytninger, der gør at der ikke kun syes tæpper, men også spindes menneskelige relationer på kryds og tværs. Der skal manøvreres med snilde, når de kulturelle elefanter ikke skal vækkes, for det er vigtigt langsomt at tale sig ind på hinanden, for ikke at krænke hinandens finfølelser. Det er ikke altid lige let, men at læse om dette møde, er både underholdende og lærerigt. Desuden er det skrevet med et godt blik for, hvor historien er, og hvordan den lettest kan formidles.”

Læs hele festivalanmeldelsen.

 

Foto fra bogen af forfatteren

Om Nadja Manghezi:

Nadja Manghezi tog efter sin cand.mag.-eksamen i fransk og spansk fra Københavns Universitet til Nigeria som ulandsfrivillig med Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i 1966. Efter et par år i Holland, England og Sverige, arbejdede hun for MS og Ibis i Danmark, indtil hun tog til Mozambique, som var blevet uafhængigt i 1975. Først arbejdede hun indenfor undervisningssektoren og senere som landechef for MS. Herfra deltog hun og hendes mand i kampen mod apartheid styret og flyttede til Sydafrika efter ANCs sejr i 1994. Så fulgte et liv med tre centre: København, Mozambique og Sydafrika. Hun er medforfatter til flere bøger og artikler i Danmark og har skrevet tre bøger, udgivet i Mozambique og Sydafrika.

 


Fotos fra bogen af Capulana-billedtæpper
fotograferet af forfatteren


Mød Nadja Manghezi på den kommende festival

FORVANDLING eller ej. Om at finde nye veje videre

Torsdag den 11. august 2022 kl. 19-21 i Salonen på Østerbro


Nadja Manghezi: ”Capulana Fabrikken” (2020)

277 sider m/farveillustrationer af forfatteren

Udgivet på eget forlag

(i kommission hos Forlaget Underskoven)


*
Næste uges podcast :

4) Åbningen af Sønderbro Frugthave

Til åbningen af Sønderbro Frugthave fortalte Bente, Michael og Erik om initiativer og fællesskaber i en haveforening på Amager. Bente fortalte om, hvordan det hele er kommet i stand. Michael fortalte om etableringen af bålstedet, der ligger lige midt i frugthaven. Erik fortalte om sit tidligere arbejde i Nørrebro MiljøPunkt, der har førte til mange spirende initiativer, der nu gør at han som pensioneret arbejder videre med andre miljøinitiativer i HF Sønderbro på Amager. Læs mere. Hør podcast. Offentliggjort den 26. marts 2021.
*

Foto & layout: Michael Svennevig.


Lyt til uddrag fra de første 5 festivalpodcasts.
Hver weekend er der en ny. Lyt med her
 #forvandling
*

 

 

 

Ingen kommentarer: