onsdag den 17. februar 2021

Anmeldelse: KATS BOG af Vibeke B. Arildsen

 


”Det går op for mig at jeg glemte min morgenbøn i morges.” (side 44)

Dette er nok ikke en roman, der vil blive brugt som konfirmandgave – eller også er det! Det, der fra starten virker som en næsten from roman, sparker godt fra sig, for netop Kats unge teenagerblik på tro, sex og kærlighed får det til at svie i fugerne. Det er i høj grad en løsrivelsesroman, men også en dannelsesroman, hvor hovedpersonen springer ud fra den høje vippe og suser gennem alle fordomme på vejen ned mod det svømmebassin, som livet udgør. Tidligere har hun holdt sig helt inde ved kanten, for ikke at vove noget, men udspringet sender hende i mange nye retninger – ikke mindst i forholdet til den gifte 29-årige Ingo. Han arbejder i et filmselskab, der producerer dokumentarfilm, og han arrangerer, at 16-årige Kat kan komme i praktik under optagelserne på balletskolen og bagefter på et seminar om børnebøger i Århus.  Ved tilfældighedernes spil skal de overnatte sammen i en lejlighed i Århus. Kat ræsonnerer, at hun jo allerede har sovet sammen med sin bedste ven, Axel. Og dét skete der ikke noget ved. Kat, som er kristent opdraget og aldrig har været forelsket før og deler forældrenes livsanskuelse om, at sex er noget, der skal vente til ægteskabet, bliver forelsket til op over begge ører i Ingo.

Foto: Michael Svennevig

”Jeg sukker opgivende. ’Der var engang en pige og en mand. De tog ud på en rejse sammen, og en mørk nat gav manden pigen et kys...’ Det varer lidt, inden jeg kan fortsætte. ’Og så opdagede pigen,’ hvisker jeg, ’at hun havde en krop...’” (side 133)

Sideløbende fortælles om en venindes helt anderledes syn på verden, og om vennen Alex, som efter et kys fra en kammerat tilbringer natten med ham.  

Det er en smuk og rørende slutning, hvor Kat og Alex tager ud til stranden for at se vintersolen stå op - og for at se, om der findes en Gud, som de kan tro på.

Foto: Michael Svennevig

”’Hellig, hellig, hellig, nådefuld og mægtig...’ Mor står i køkkenet og laver salat og synger lovsange. Er det mon mig, der har fået hende til at synge med den lidt skingre tone, fordi jeg ikke kom ned til morgenmad, som jeg plejer om lørdagen? Jeg var vågen, men orkede ikke at stå op.”(side 60)


Jeg var begejstret for forgængeren, ”Hemmeligheder” (Eudor, 2018), men den selvstændige efterfølger, ”Kats bog”, er endnu bedre. Teenagers verdensbillede er konstant under opbrud, og af og til splintres det helt. Der findes næppe en livsperiode, hvor alting i den grad udfordres og redefineres. Det er lærerigt at læse om, vi husker det alle, hvis vi ellers tør. Vibeke B. Arildsen har et godt greb om målgruppen og kryber i fortællingen ind under huden på Kat og de andre i romanen. Det eneste sted, hvor hun viger tilbage er i beskrivelsen af det seksuelle møde med Ingo, for det forbigås næsten og omtales siden som om at de bare har kysset hinanden. Første gang for os alle er altid noget særligt, enten fordi det er totalt kikset eller fordi det er skønt. Eller begge dele på én gang, men her glides der alt for let af på det. Men det er også eneste anke i denne vidunderlige teenagerberetning.

”’Nogle gange tænker jeg på,’ gumler jeg, ’om vi bare er blevet hjernevasket, altså i kirken og af vor forældre.’” (side 117)

Vibeke B. Arildsen: KATS BOG (Eudor, 2021). 

Udkom i oktober 2020. 240 sider.

Læs festivalanmeldelsen af ”Hemmeligheder”.

Lyt til podcasts om ”Hemmeligheder” og ”Kats bog” og mød Vibeke B. Arildsen på den kommende festival ÆG & HÅB, hvor hun fortæller om ”Kats bog”, tirsdag den 10. august 2021 kl. 15-21 i Global Art Gallery i Vanløse. Festival-FB-event & hjemmeside. Se opslag.

 *

Ingen kommentarer: