mandag den 6. oktober 2014

Mød Ghita Nørby på Gammelfestivalen

”Jeg er næsten 80 og har aldrig haft så travlt som jeg har nu!”, siger hun og ler.

        Fotos: Rolf Konow (filmstill fra "Stille hjerte" af Bille August)


Jeg har sendt hende ”Gammelbogen II” og opfordret hende til at være med på Gammelfestivalen og fortælle om de to kommende film som hun spiller med i, hvoraf den ene har premiere om få uger. Hun skrev tilbage at det ville hun rigtig gerne – og jeg ringer til hende.


”Hvad er det du vil have mig til?”

Hun ler og får det hele til at lyde så ukompliceret, men ved godt, hvad hun vil og ikke vil.
 

STILLE HJERTE 


Bille Augusts ”Stille hjerte” har premiere den 13. november og er en film, der handler om sygdom og aktiv dødshjælp. Hovedpersonen Esther, spilles af Ghita Nørby.

Tre generationer af en familie samles over en weekend. Søstrene Sanne og Heidi har accepteret deres syge mors ønske om at dø, før sygdommen forværres. Men som weekenden skrider frem, bliver morens beslutning sværere at håndtere og gamle konflikter dukker op til overfladen.


Fotos: Rolf Konow (filmstill fra "Stille hjerte" af Bille August)
 

NØGLE HUS SPEJL

 
Men der er en film mere på vej med Ghita Nørby i den bærende hovedrolle. Optagelserne til ”Nøgle hus spejl” begyndte sidst i april og filmen har forventet premiere den 15. januar 2015. Filmen er instrueret af Michael Noer, der har skrevet manuskript sammen med Anders Frithiof August, og er kendt for en filmstil, der er både autentisk og dokumentarisk.

Den 76-årige Lily flytter på plejehjem sammen med sin mand, Max, der har brug for professionel omsorg. På plejehjemmet møder Lily en yngre beboer, som alle kalder Piloten, og de indleder et hemmeligt forhold, der kaster Lily ud i et opgør med sin selvforståelse, hjemmets uskrevne regler og sine egne børn og familie. Langsomt, men sikkert, finder Lily ud af, at hun er ved at blive dement. Hun må derfor ikke forlade plejehjemmet uden opsyn, men Piloten er en forfører, der ikke nødvendigvis er interesseret i at kaste sin egen magelighed og egensindighed overbord for en nyvunden forelskelse. Lily må kæmpe mod tiden, sin familie og plejehjemssystemet for at forsvare sin individuelle frihed - og lyst til endelig at gøre med den tid hun har tilbage, som hun vil... før det er for sent.

Fotos: Rolf Konow (filmstill fra "Stille hjerte" af Bille August) 
 
*

På Betaniahjemmet, hvor det meste af Gammelfestivalen foregår, har beskeden om Ghita Nørbys medvirken på festivalen skabt røre. Hun er en person, der med sin tilstedeværelse giver noget ganske særligt. Det er næsten som at få royalt besøg. Med et 60-årigt sceneliv bag sig har hun bevæget sig gennem et hav af roller på teater, tv og film. Et film-, tv- og teaterliv som mange har fulgt hende i. Hun har gennem årene spillet sig ind i vores fælles bevidsthed. Alle ved hvem Ghita Nørby er. Der er kun én som hende.

”Jeg vil elske at være med på en Gammelfestival!”, siger hun og ler.

 

*
 

Mød Ghita NørbyGammelfestival Død og hygge på plejehjemmet til festivalafslutningen, onsdag den 15.10. kl. 14-14.30, hvor jeg har en samtale med hende.
Det foregår - ligesom det meste af festivalen - på Betaniahjemmet, Kong Georgs Vej 3, 2000 Frederiksberg. Der er gratis adgang for såvel unge som gamle - og dem ind imellem. Men kom i god tid.

 
STILLE HJERTE (af Bille August) har premiere den 13. 11. 2014.
NØGLE HUS SPEJL (af Michael Noer) har forventet premiere den 15. 1. 2015. 

Læs om hvordan det gik:

Baggrund, portrætter og reaktioner:
Mød Stine Bitsch-Larsen (født 1918):
Mød Ghita Nørby:
Af børn og fulde folk...:
Begravelser i Ghana:
Velkommen til Gammelfestivalen:
Velkommen til Gammelfestivalen i næste uge:
En fortælling om liv og død:
Jern ruster ikke!:
Havevandring med naturvejlederen:
Gammelfestivalen Det sidstesuk (2010):

 

Ingen kommentarer: