lørdag den 31. juli 2021

Musikalske festivalstemmer - ÆG & HÅB 2021



Foto: Michael Svennevig.


Forud for festivalen har musikeren og komponisten Mika Filborne udsendt sit studiealbum ”Between Elements”, og det er kompositionerne herfra og fra det kommende album ”Patience”, der kommer til at åbne og lukke festivalåbningen. Det er toner, der på smukkeste vis slår en bue hen over Mikas fortryllende smukke klaverkompositioner. Vi befinder os i drømmefulde alfelandskaber, enten lige før daggry eller når mørket falder på, og tågen breder sig. Velkommen indenfor i en magisk verden.

Mød Mika Filborne til festivalåbningen i Enghave Kirke på Vesterbro 
og på 3. festivaldag i Vanløse.



Foto: David Blazek.


Skuespilleren Ulla Henningsen er tilbage på festivalen og læser Michael Svennevigs indledende monolog ”Den nye dag” og synger, akkompagneret af Nikolaj Hess på flygel, ”God bless the child” fra albummet ”The man I love” (1996), hvor de inspillede nummeret sammen.

Mød Ulla Henningsen & Nikolaj Hess til festivalåbningen i Enghave Kirke på Vesterbro.





Sangeren og musikeren Kathrine Heilesen med kunstnernavnet Valkyra er med til festivalåbningen. På cd´en «Valkyrie» synger hun inspireret af oldnordisk og keltisk folkemusik. Musikken virkers tidløs, for den er er på én gang både ny og gammel og har en gennemgående nordisk tone, der får hende til at lyde som en middelalderlig kvindelig skjald, og hendes evne til at spille på utallige fremmedklingende strengeinstrumenter forstærker kun det indtryk. Selv om den elektriske guitar, som hun også ynder, gør hendes udtryk meget mere moderne.

Mød Kathrine Heilesen til festivalåbningen i Enghave Kirke på Vesterbro og på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Majka Bjørnager 


Bodil Thomassen er klanger og spiller på syngeskåle. De nepalesiske syngeskåle anslås og berøres med filtkøller, og den bløde og varme lyd fra messingskålene forplanter sig til hele kirkerummet. Man kan få fornemmelsen af at tiden stopper, for lyden virker uendelig og slår som bløde bølger ind over lytterne igen og igen. Bodil har medvirket på festivalerne før, men det er første gang at hun er med i Enghave Kirke. Hun afslutter første del af programmet.

Mød Bodil Thomassen  til festivalåbningen i Enghave Kirke på Vesterbro.



Foto: Lise Rønnebæk


Trioen ROSENVINGE, CHRISTENSEN & SVENNEVIG startede egentlig bare som en leg. Jens & Michael har arbejdet med udviklingshæmmede gennem mange år. De fortæller: "På sommerkoloniture til Enø begyndte vi at musicere med beboerne omkring bålet under den blå himmel - og tæt på havet. Det gav en særlig stemning, som vi tog med os tilbage til København, hvor Jens´ søn som lille begyndte at spille med. Siden er årene gået, og nu er han blevet voksen - og vi spiller frejdigt videre, så længe Sophus stadig gider at spille med os. Som trio var vi også med til festivalopvarmningen sidste år."

Mød ROSENVINGE, CHRISTENSEN & SVENNEVIG til festivalopvarmningen på Amager





Det er en stor glæde at kunne præsentere Lotte Arnsbjerg & Carman Moore til festivalåbningen, hvor der er mulighed for at opleve tre sange fra den kommende opsætning af deres "Embracing The Root". De er stifterne af The Art of Transformation, der sammen med incest-forestillingen "The Girl of Diamond Mountain" har været med til at sætte fokus på et tabueret emne. Det har de gjort med stor frygtløshed, kunstnerisk formåen og vilje til at favne en svær tematik.


Foto: Michael Svennevig.


Det var et scoop, da lydarkitekterne Niels Larsen & Thomas Emil Hansen sidste år installerede deres ultra sensitive mikrofoner i festivalteltet, hvor der var mulighed for at tage forskellige planter med og så høre ”deres sang”. Det er så vildt, at det er svært at forklare, men se det her (YouTube-link). I år har de yderligere udvidet ideen, men mere om det senere.

Mød Niels Larsen & Thomas Emil Hansen 2. festivaldag på Amager.



Foto: Majka Bjørnager


Visesangeren Iben Hasselbalch er fast gæst på festivalen i Prøvestenen. Iben har to cd-udgivelser bag sig og har guitarkassen fuld af flere nykomponerede viser, når hun besøger os. Det er sange, der dufter af sol og sommer, men der er også plads til vemodet, selv om det er humoren, der er mest gennemgående i Ibens sangunivers.

Mød Iben Hasselbalch på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Michael Svennevig.


Fernando Gabriel Massino er komponist og musiker, og spiller Bombo - en særlig argentinsk tromme. Selv er Fernando fra Buenos Aires, og dansk gift. Initiativtager til Sonamos Latinoamérica/Lyden af Latinamerika sammen med Claudia Adeath, der er mexicansk fotograf. Sammen vil de fortælle om arbejdet med Sonamos Latinoamérica, og samarbejdet med andre europæiske spillesteder, der gennem flere år har gjort det muligt at invitere de latinamerikanske musikere hertil. Men hvad betyder det at være latinamerikaner i Danmark? Fernando har lovet at tage sin Bomboo med.

Mød Fernando Gabriel Massino på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Anne-Mette Hansen



Duoen DE TO MUSIKANTER består af Kirsten Brunbech og Nils Adrian. Begge uddannet på musikkonservatoriet. Duoen udfolder sig med masser af tostemmig sang, ledsaget af guitar. Musikken krydres med tværfløjte, mundharpe og diverse rytmeinstrumenter. Repertoiret spænder lige fra ”Tågen letter” af Carl Nielsen til ”Vågner i natten” med Dodo & the Dodos. DE TO MUSIKANTER har optrådt som solister til koncert. De har været i seniorklubber, hvor samvær og fællessang er det centrale. De har spillet til både bryllup og begravelse, og de har spillet op til dans. På festivalen i HF Prøvestenen vil de spille viser.

Mød DE TO MUSIKANTER på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Majka Bjørnager


Jytte Abildstrøm behøver ingen nærmere præsentation. Jytte er en kær gæst på festivalen i Prøvestenen, når hun i år for 4. gang medvirker med fællessang og fortællinger fra et langt liv (født 1934). Jytte er en miljøorkan og er brobygger mellem det alternative og det etablerede, men mest af alt er hun brobygger mellem mennesker. Ikke mindst når det gælder de forskellige generationer på festivalen, når hun med humor, fortællinger og sang fortæller om, hvorfor det er vigtigt at holde hjertet varmt, men også at massere lattermusklerne. For som Jytte siger: ”Så kan det kun gå fremad!”

Mød Jytte Abildstrøm på 2. festivaldag på Amager.



 
Foto: Anja Olsen


Om SPRØD KLANG, der består Peter Dobronyi (guitar) & Kim Jezus (harmonika), fortælles det, at duoen blev skabt samme dag som de købte deres instrumenter. Repertoiret er mildest talt alsidigt, for det strækker sig over pop, viser og evergreens med sjove tekster - nogle gange.... Både for voksne og børn - især de søde - og dem imellem. Repertoiret rummer bl.a. ”Når lygterne tændes, ”Smile” og to numre fra Shubiduas første LP.

Mød SPRØD KLANG på 2. festivaldag på Amager.





Duoen Mikkel Andersen & Hanne Skov består af Hanne, der er sanger & sangskriver og Mikkel, der er solo-guitarist. Begge er de konservatorieuddannet. Mikkels latin-amerikanske og klassiske lydbillede møder Hannes jazz, visesang og world tone. Der er umådelig mange musikalske muligheder i mødet mellem deres forskellige stilarter. Typisk optræder de til akustiske koncerter og medvirker gerne ved alle livets ceremonier, som bryllupper og begravelser. Og optræder nu også i en haveforening på Amager!

Mød Mikkel Andersen & Hanne Skov på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Majka Bjørnager


Benedicte Riis blev til TANTE ANDANTE i slutningen af 1980-erne, da hun som ung lærer havde besøgt Astrid Lindgren i Stockholm og bagefter havde kontakt med Thorbjørn Egners søn, som havde bygget Kardemommeby i Norge. Halfdan Rasmussen leverede figuren TANTE ANDANTE. Benedicte satte musik til hans digte, samlede nogle gode musikere, og TANTE ANDANTE BAND var skabt. Det var oprindelig en ide om skandinavisk kreativ og innovativ læring. De spillede hundredvis af skolekoncerter, og det blev starten på en masse TANTE ANDANTE HUSE rundt i hele verden. Senere blev det til meget andet. Benedicte synger og fortæller om det hele og fører børn og voksne udenfor med sang og historiefortælling flere gange i løbet af dagen.

Mød TANTE ANDANTE til festivalopvarmningen på Amager, festivalåbningen i Enghave Kirke på Vesterbro og på 2. festivaldag på Amager.





RUBENS BALLADE er kunstnernavnet på den syngende og guitarspillende Ruben Engelhardt. Ruben har altid beskæftiget sig med musik. Det er gennem musikken, at han orienterer sig i verden. Til daglig er han musiklærer i folkeskolen, og derudover komponist og tekstforfatter. Ruben spiller i to bands, men gennem det sidste år har han skrevet sange, såsom den nyeste ”Vi tænder lys - rækker ud”, der umiddelbart er let at gå til med sin ligefremme og smittende taktfaste rytme. Sangen er båret frem af et flygtningeengagement, næret af lysten til forandring gennem kontakten med asylansøgere på udrejsecentrene og mødet med Bedsteforældre for Asyl.

Mød RUBENS BALLADE på 2. festivaldag på Amager.





Musikeren og komponisten Tom Sonntag er af finsk oprindelse, og da Tom som gæst besøgte festivalen i Prøvestenen for flere år tilbage, har vi siden arbejdet på at Tom skulle præsentere sin egen musik på festivalen, og i år er det endelig lykkedes, sådan så der kommer en minikoncert om aftenen. Toms kompositioner er drømmende smukke og ofte vemodige. Med sig har han den klangstærke og improviserende vokalist Hanne Siboni. Seneste udgivelse er det drømmende album ”View” (2017).

Mød Tom Sonntag & Hanne Siboni på 2. festivaldag på Amager.



Foto: Michael Svennevig.


Ulla Abildgaard er uddannet sanger fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun synger á capella på festivalen. Stemmen er det vel nok mest nøgne instrument. Ikke mindst synger hun den indledende arie fra Limbus Teatrets forestilling, ”Kære Far”, der senere på aftenen præsenteres i en samtale med hendes far, skuespilleren Ulver Skuli Abildgaard.

Mød Ulla Abildgaard3. festivaldag i Vanløse.





Madame Garborg debuterede med kortprosa-samlingen ”Alt var kun en drøm” (Epigraf, 2018). Året efter, i 2019, iscenesatte og fremførte hun Khaled Hosseinis digtroman ”En bøn til havet” i Apostelkirken på Vesterbro – og nu har hun taget skridtet fuldt ud med ”SULT”, der afslutter festivaldagen i Global Art Gallery, hvor hun i cabaretform synger og fortæller om havregryn og overlevelse. Endnu engang er hun dykket ned til barndommen for at nærme sig en forståelse af den, hun er blevet i dag.

Mød Madame Garborg, Mika Filborne & Naja Månsson på 3. festivaldag i Vanløse.





Guitaristen Mikkel Andersens opfører Louis Aguirres “Eternal life” (født i 1968, på Cuba), der er skrevet til ham. Det er et legende og meget pågående værk for guitar og stemme, der på forunderlig vis fører lytterne et helt nyt sted hen, hvor de færreste har været før. Komponisten Louis Aguirre  vil være til stede ved opførelsen.

Mød Mikkel Andersen & Louis Aguirre 4. festivaldag på Østerbro.



Foto: Michael Svennevig.


Thulla er musiker, sanger og komponist, og selv om hun altid har drømt om at skrive, har hun med den seneste bogudgivelse, ”Mit hoved er et radioteater” (BogGalaxen, 2021) ikke forladt musikken, for musikken og skrivningen går hånd i hånd for hende. Til festivalafslutningen åbner og afslutter Thulla med at præsentere to nye, endnu ikke indspillede numre. Eva Malling akkompagnerer på kontrabas.

Mød Thulla & Eva Malling til festivalafslutningen på Christianshavn.


*

Ingen kommentarer: