mandag den 16. august 2010
Litterær Havefest 2010 - se billederne!
Illustration: Lise Rønnebæk. Fotos: Dina Madsen og Mîran Efrîni
Et halvt hundrede mennesker var samlet til Litterær Havefest i gårdhaven hos Dansk PEN. De oplevede 9 stærke stemmer fra Syrien, Kurdistan i Nord-Irak og Danmark.
En eftermiddag med solskin, oplæsning, samtale, sang og musik, skuespil og historiefortælling.
I pauserne var der arabisk myntete, afrikansk kaffe, friskbagte boller, chokoladekage og drømmekage.
JAN PËT KHORTO
er syrisk kurder. 26 år. Digter og journalist. Fik dansk opholdstilladelse i efteråret 2009. Opbyggede stor syvirksomhed i Aleppo, men samme dag som han skulle have været gift hentede politiet ham. Blev torteret i fængslet, hvor han var i 107 dage p.g.a. sit kurdiske engagement. Han skriver på en roman, drømmer om at komme i gang med at lave film – og håber på at finde et sted at bo permanent i København. Indtil da bor han i Ringsted. Har medvirket ved flere PEN-arrangementer, hvoraf han selv var med til at tilrettelægge ”PENABER” i PH-Caféen i foråret.
SHAMAL ADEL SALIM
er irakisk kurder, 44 år. journalist, digter og maler. Flygtede til Damark i 1992. Har udgivet to digtsamlinger på dansk: ”Himlen behøver sine stjerner” (CDR 2003) og ”Hvor ligger paradis?” (Epigraf 2010). Hans poesi og malerier bærer på en egen sørgmodig indignation, der hæver sig op over fra hans traumatiske baggrund og skildrer det at være menneske. Digtene er på en gang hårde og uforsonlige, men omfavner og omslutter også håbet og poesien. Shamal drømmer om en bedre verden, for der er altid noget, der bærer igennem. Selv når det ser sortest ud.
LISE RØNNEBÆK
er både illustrator og forfatter. Fik Bogforum debutantpris, da hun i 2001 udgav romanen ”I virkeligheden hedder jeg Nielsen”. Tidligere i år udkom novellesamlingen ”Godnat”. Lises humor kender ingen grænser. Den er på en gang både absurd rablende og dybt rørende. Figurerne i hendes bøger er fulde af drømme. Igen og igen lader hun deres drømme kollidere imod den omgivende virkelighed. Selv om hendes tekster bobler af komik, holdes de sammen af en dyb og indfølt forståelse for de mennesker hun skildrer. Lise drømmer om et andet sted at bo og om at få en ny trendy frisure.
CLAUS FLYGARE
er skuespiller og dramatiker og med i Mammutteatrets kollektive ledelse. Claus fortalte om forestillingen ”PPP”, der er skrevet til og opført af Mammutteateret. ”PPP” handler om den kontroversielle italienske filminstruktør Pier Paolo Pasolini, der både seksuelt, kunstnerisk og politisk i film, på tryk og gennem det liv han førte, dansede både med livet og døden. Claus skrev forestillingen efter ophold i Italien, hvor han talte med flere, der havde personligt kendskab til Pasolini. Det er endnu aldrig til fulde opklaret, hvem der stod bag mordet på PPP.
OLAF JOHANNESSEN
spillede hovedrollen som Pier Paolo Pasolini i ”PPP”, der opførtes på NyAveny i efteråret 2009. Olaf skulle have opført uddrag fra ”PPP”, men var forhindret pga. sygdom. Teksterne blev i stedet fremført af Claus Flygare.
ARABELLA NEUHAUS
er 57 år, har undervist i 15 år og udgivet fagbogen ”Idebog for undervisere”, hvor hendes udgangs-punkt er en solidaritet med de mennesker, der ikke har haft det så let med at leve op til de traditionelle undervisningsformer, og en stor nysgerrighed efter at finde svar på spørgsmålet: hvordan lærer man overhovedet nogen noget som helst? Hun arbejder nu på en bog om hendes forældres drøm om et liv i Shanghai i 1939, hvor faren var udstationeret, og hvor Shanghai lige var blevet besat af japanerne. Det er bl.a. det, hun beskriver i et essay om drømme og visioner, som hun læste op.
TOMAS LAGERMAND LUNDME
er billedkunstner, dramatiker og forfatter. Debuterede med ”Forhud” og har siden skrevet bl.a. ”Nation Lisbeth” og ”En dreng”. Skrevet flere teaterstykker til Får 302 og Radioteatret. Er især optaget af køn og politik. Hans tekster er rå og direkte, men rummer også en fin indføling med de personer han skildrer. Tomas deltog i et grundlovsmøde, hvor han læste sin poetiske tekst om livet i en have, men også om, hvor hurtigt det stille liv kan blive rendt over ende. Det er dén tekst han læste op som prolog.
JETTE DREWSEN
har et stort forfatterskab bag sig. Vi snakkede om tre af hendes senere udgivelser: novellesamlingen ”Oven for klinten” (Gyldendal 2007), der adskiller sig markant fra hendes andre bøger. Romanen ”Jorden er nær”(1997) handler om en teatergruppe, der skal indstudere et stykke om flygtninge. Det er en kalejdoskopisk roman med et bredt tidsbillede. ”Det inderste råstof” (2004) er beretninger fra en rejse til Det Blå Folk baseret på forfatterens egne møder med tuaregerne i Mali. En beretning om sand, drømme og ørken.
SUSIE HAXTHAUSEN
er en moderne, mundtlig forfatter. Har været fuldtidsfortæller siden 2002. Er medlem af den dansk-svenske fortællergruppe Beretterakademiet, som først og fremmest er et værksted til udvikling af den moderne, mundtlige fortællekunst. Alle historier er skabt af medlemmerne selv, og bearbejdet under intensive interne workshops. Susie skriver ikke historier, hun snakker dem frem. Og betragter stadigvæk sig selv som forfatter; men en mundtlig en af slagsen. Som fortæller har Susie et stort og vidtfavnende vingefang. Har også skrevet romaner, fagbøger og en enkelt børnebog.
NINNA MILNER
er sanger og komponist. For mange år siden kunne man ofte opleve hendes sang på La Fontaine ud på de små timer. Det resulterede i den første lp-indspilning. Senere er der kommer 3 cd´ere til. Dels den fine engelsksprogede CD ”Wondering” og dels den sjove og inderlige dansksprogede CD ”Kys og Ædelsten”. Derudover har hun dannet par med Thulla på CD´en ”Retro Sisters & Schwanzen Sänger Knaben”. Ninna optræder også med Sofisticated Ladies. Det er blandt andet fra ”Kys & Ædelsten”at hun sang et par numre. Ikke mindst nummeret om ”Greven af Firangse”.
Arrangeret af Michael Svennevig og Dansk PEN
i samarbejde med de to forfatterforeningers internationale udvalg.
MICHAEL SVENNEVIG
drømmer om en bedre verden, og forsøger at gøre sit ved at arrangere festivaler og events, der tager udgangspunkt i det fremmede iblandt os. Ud fra tanken om, at din fjende er den ven, som du endnu ikke har mødt.
I sommeren 2012 bliver gårdhavearrangementerne til en hel festival om drømme og visioner.
"Kejserens sidste åndedrag"
af Jan Pêt Khorto
Gående
dækket af masker, skjulende de gamle rynker
bærer de døden på deres skuldre
de bærer deres sjæle ind i det ukendte
de kommer fra det ukendte fjerne
de ledsager hinanden
drenge
yndlinge og fuldvoksne
ludere og lommetyve
sammen messer de uendelige bønner
de får luften til at vibrere omkring sig
udfylder intetheden
med deres forudsigelser ryster de det fremmedes mørke hjerte
Oprindelig skrevet på arabisk. Gendigtet af digteren på engelsk. Oversat til dansk af Michael Svennevig. Skrevet til PENs Litterære Havefest(indledende uddrag).
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar