torsdag den 11. juni 2015

Anmeldelse: UNDERSKOVEN i Pinseskoven

Foto: Søren Meisner

Det er sjældent at en teaterforestilling starter hjemme hos tilhørerne selv.  Sådan er det med UNDERSKOVEN af nycirkusgruppen GLiMT, fordi det kræver mod og gå-på-mod at finde frem til Naturcenter Vestamager. Ligesom det gør for forestillingens teenager, Molly, og hendes naturvejlederfar, der tager os med cyklende ud til Pinseskoven. Han er svensk, og hun skammer sig over hans naragtigheder. Retter hans svenske udtale, vil have ham til at tage cykelhjælmen af og helt galt går det da han vil have sit lille ”birkefrø”, altså Molly, til at synge. Molly spilles sødmefuldt og fuldt dækkende af skuespilleren Filippa Suenson Elsig. Der var direkte identifikation for de 80 5. klasses elever som jeg overværede forestillingen sammen med en eftermiddag i højt solskin – langt ude i skoven og dybt inde i underskoven.   
Mollys far trækker os ind i skovbrynet, opdager noget udspændt tovværk, der på bedste spindevævsagtige måde slynger sig fra træ til træ. Da han forgæves forsøger at løse det op, høres der truende brøl. En usynlig kraft suger ham med sig, og han begynder at rulle baglæns væk fra os – og lidt efter er han forsvundet. Vi følger efter Molly i søgningen efter faren.  Vi trænger dybere og dybere ind i skoven. Underskoven præsenterer os for forskellige væsener, der går fra det forunderlige og legende til det voldsomme og skræmmende, men mest af alt bliver vi fanget i et poetisk net, hvor skoven agerer levende scenografi for en række af forunderlige og fascinerende optrin som bliver en del af rejsen frem mod genforeningen med faren. Det er som at træde ned i et eventyr, og det vil være at ødelægge forestillingens magi på forhånd at afsløre, hvad der venter dybt inde i underskoven. Men det er et fascinerende møde med forestillingens 5 fine performere: Filippa Suenson Elsig, Glenn Ziqver Xavier, Lars Gregersen (der også har instrueret – og gjort det med stor dygtighed), Camila Sarrazin (der også har stået for  den iderige scenografi og de flotte kostumer), Hanne Raffnsøe (der også har stået for den betagende lyd og musik) og Henriette Groth.

Foto: Søren Meisner

Men én ting kan måske tjene som en beskrivelse af hvor sindrigt og fint udviklet det er, for da vi ledes over en dyb kløft, sådan virker det, selv om det bare er en spalte i terrænet, ledes vi enkeltvist over en smal træbro. Trinene på broen giver efter, og der er fastgjort snore til hvert enkelt trin, forbundet med et finurligt grenesystem, der igen er sat sammen med store hjortegevirer, der sættes i bevægelse, når der gås på broen og det får dem til at svinge ned mod de 4 flygelstrengesystemer, der er lagt under broen, sådan så det er vores egne trin og tyngde, der akkompagnerer en af forestillingens mest gribende scenerier, hvor lyd, installation og bevægelse forenes dybt inde i skoven på Amager. Dybt inde i Underskoven, hvor alting kan ske, og hvor oplevelsen bare bliver større ved at opleve den sammen med 80 5. klasses elever fra Amager.

GLIMT blev startet i 2002 af Lars Gregersen og Camila Sarrazin, og har siden produceret 15 forestillinger. Deres forestillinger er et samarbejde mellem en bred vifte af kunstnere, der alle arbejder på nycirkus-vis, hvor musik, lyd og bevægelse sættes sammen med skuespil. Det giver en særlig smag og fylde. Det er slet ikke så let som det ser ud, når 80 unge skal trækkes med ud i skoven. Forestillingen kan opleves og tolkes på mange niveauer. Som i eventyrene er det en både farefuld og skræmmende oplevelse, der samtidig er så smuk at man må gribe sig selv i armen. De medvirkende kunstnere bevæger sig ekvilibristisk rundt i terrænet. Der synges, spilles, danses og klatres, så historien glider helt i kroppen på os, hvor den bliver siddende. Tak for en magisk dragende eftermiddag i Underskoven ude i Pinseskoven ved Naturcenter Vestamager.

                                                                Fotografik: Søren Meisner                                                                       

Instruktør: Lars Gregersen

Performere:                                                                                                                             
Filippa Suenson Elsig, Glenn Ziqver Xavier, Lars Gregersen, Camila Sarrazin, Hanne Raffnsøe og Henriette Groth
Scenografi og kostume: Camila Sarrazin
Musik og lyd: Hanne Raffnsøe & Johan Segerberg

Samarbejdspartnere:
Tårnby Naturskole, Tårnby Bibliotek, Pædagogisk Udviklingscenter og Amager Skovhjælpere

Ingen kommentarer: