Tolerancen 3
MED OG UDEN SMYKKER
1. blogtekst
Med et
glimt i øjet er der ophængt en plakat fra en indisk lufthavn med ordene ”Eating
on carpet prohibited”. Jeg har sat mig til rette i VerdensKulturCentret med
dagens lækre fiskeret med dal og pasta. Det er farverigt, velduftende og
velsmagende.
Fredag den
3. juni var der åbningsreception for Send Flere Krydderier og derefter
vil der ikke bare være eftermiddagsservering, men også aftenservering. Under
den kommende festival er det Send Flere Krydderier der står for maden.
På
hjemmesiden bliver det beskrevet sådan:
”Vores mål
er at skabe arbejdspladser og integrere etniske minoritetskvinder på det danske
arbejdsmarked. Det økonomiske overskud går i vores tilfælde til at ansætte flere
kvinder og på sigt etablere køkkener i flere dele af København. For mange af
kvinderne er det aldrig lykkedes at få et arbejde. Det vil vi hjælpe dem med at
ændre på. Vi tror på, at alle kan være en ressource for vores samfund, hvis de
bare får chancen for det. Vi vil derfor gerne skabe mulighed for, at disse
kvinder kan få en fod inden for på det danske arbejdsmarked. Det gør vi ved
både at opkvalificere og ansætte kvinderne i vores bæredygtige socialøkonomiske
cateringvirksomhed samt bygge bro til andre arbejdspladser.”
Køkkenlederen
Sara Stevens (ST) og jeg (MS) mødtes for nylig, hvor jeg fik Sara til at fortælle om
Send Flere Krydderier:
ST: -Det er
en socialøkonomisk forretning, der udspringer af Indvandrer Kvindecentret i
Blågårdsgade, men i april rykkede vi over i VerdensKulturCentret. Vi er
social-økonomiske i den forstand at vi bruger vores overskud på at ansætte
kvinder af anden etnisk baggrund end dansk som har stået uden for
arbejdsmarkedet i mange år og som er fantastisk gode til at lave mad.
MS: -Hvor
mange nationaliteter er der i køkkenet?
ST: -Af de
fastansatte har vi fire, der er fra henholdsvis Marokko, Somalia, Pakistan og
Libanon. Derudover har vi et opkvalificeringsprojekt i samarbejde med
Københavns Kommune fra jobcentrene i 6-7 måneder.
MS: -Er det
jobtræning?
ST: -Opkvalificering
er noget med at få nogle færdigheder inden for det danske jobmarked. Det er
køkkenarbejde vi gør det i. Så de kommer og er med i køkkenet her og ovre på
kvindecentret, har danskundervisning, hygiejneundervisning og gymnastik. De får
en alsidig uge, der bliver skemalagt individuelt.
MS: -Hvem sammensætter
menuerne?
Sara: -Det
gør de selv.
MS: -Er der
en fast kok eller skiftes de?
ST: -Der er
tit én der står for dagens ret og en anden der står for sambussaer (somaliske samosaer) og
små falafler. De har hver især en eller to ting som de mestrer. Men ellers kan
alle stort set lave det der bliver lavet i køkkenet. Damerne der er i praktik
får også af og til mulighed for at prøve kræfter med dagens ret. Det går efter
tur.
MS: -Hvordan
startede det, for nu har I jo også catering-virksomhed samt cafe i
VerdensKulturCentret?
ST: -Vi
startede i Indvandrer Kvindecentret, hvor vi begyndte at lave lidt mad til
venner og folk i gaden og det udviklede sig til at blive en hel catering-virksomhed.
Lidt efter lidt voksede vi ud af lokalerne og åbnede vores eget sted i
Blågårdsgade.
MS: -Hvor kom
ideen fra?
ST: -Selv
var ikke med på det tidspunkt. Jeg startede i september 2015, men dem der var
der dengang kunne se kvaliteterne i kvinderne og i deres køkkenarbejde. De
lavede mad i Indvandrer Kvindecentret til dem der brugte stedet, til sig selv
og til personalet. Det var tydeligt at der var en masse ubrugt potentiale i
dem.
MS: -Hvem
fandt på navnet: Send flere krydderier?
ST: -Det er
der mange historier om, men det siges at det var Rahmat,
der på et tidspunkt, da hun kom hertil i 80´erne, bad sin familie fra Pakistan
om at sende nogle flere krydderier, fordi man ikke kunne få noget som helst i
Danmark på det tidspunkt.
MS: -Hvad
er din egen baggrund?
ST: -Jeg
har en ernæringsfaglig uddannelse.
MS: -Hvordan
er arbejdet organiseret?
ST: -Vores
crew, alle vores damer, der laver maden, er på arbejde mandag til fredag i
dagtimerne. Lærke og jeg er køkkenledere. Derudover er der også nogle frivillige,
men også en del timelønnede som er på aften- og weekendvagter, for nu skal vi
jo til at have aftenåben. Det er vi meget spændte på, så kik forbi. Det er
åbent for alle.
MS: -Vil I lave den samme mad til festivalen som I laver til daglig?
ST: -Ja,
det bliver en varm hovedret. Vi laver nogle ret gode tagine-gryderetter. Og så
har vi jo altid nogle snacks, arabiske brødchips og humus. Der kommer ikke til
at mangle noget.
Hver
dag under festivalen præsenterer SEND FLERE KRYDDERIER dagens menu før
spisningen kl. 18-19. Der bliver også lagt billeder af menuen ud på festivalens
FB-side, fra morgenstunden af.
Dagens ret: 68,- kr.
Snacks: arabiske brødchips med krydderier og humus: 25,- kr.
Festival-tilbud: spisebillet til dagens ret - alle tre dage: 150,- kr.
Foto: Karen Juel Harmsen
Læs mere om Send Flere krydderier - FB
Læs mere om MED OG UDEN SMYKKER - FB
VerdensKulturCentret, Nørre Allé 7, 2200 København N.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar