torsdag den 4. august 2016

Anmeldelse: FRØ, en roman af Mads Nygaard


Fotograf: Tao Lytzen

Fridtjof går meget imod sin vilje ind på et værtshus. Han har ladet sig overtale, og der kaster en kvinde sig over ham – og de kommer til at danne par og får en søn sammen. For Fridtjof er værtshuse noget af det værste. Han er ansat i Frøkorpset, hvor han uddanner og træner unge frø-aspiranter ved at arrangere overlevelsesture for dem. Et tv-hold filmer Fridtjofs arbejde, og det er et scoop for dem, da han gakker ud for åbent kamera. Hans overordnede får afværget at det kommer med i den endelige udsendelse. Til gengæld bliver udsendelsen centreret om Rene. Rene har overhovedet ingen mulighed for at gennemføre overlevelsesturene, men hans kamp er godt tv. Det er da også Renes kluntede håndtering af en granat, der gør at Fritjofs lunger bliver perforerede, og det sætter en stopper for Fridtjofs videre karriere Frøkorpset.
 
 
Det er en historie om bristede drømme og store forhåbninger. Om knuste illusioner.  Slet og ret en historie om at være menneske - på godt og ondt.
Sproget er friskt og funklende, hårdt pumpet og overraskende. 
Det er ikke for ingenting, at det er nærliggende at sende den underfundige og originale norske forfatter Erlend Loe en tanke under læsningen. "FRØ" minder på mange måder om Loes ”Naiv.Super.” (1996)  - i form og udtryk.
Teksten trænger i blodet, hvor detonerer. Det er meget morsomt, fordi det er så tragisk.
 
Det er en mørk beretning drevet at et lyst tindrende blik på verden. Der er et håb og en fandenivoldskhed i teksten, der spilles op mod en udslettende nihilisme. Som om kampen om det gode og onde eller om lyset og mørket udkæmpes inde i hver enkel af romanens personer. "Frø" er på én gang både diffus og hårdslående. Morsom og dybt tragisk.
 
Det er vandkantslitteratur skrevet med blottede nerver og med et fast greb om sproget.
Er du i forvejen fan af Erland Loe, så grib fat i ”FRØ”, men gør det også alligevel. Det er en voldsom, men skøn beretning ude fra, hvor kragerne ender. Først efter læsningen forstår man fuldt ud, hvorfor de vender netop dér.
 

Ingen kommentarer: