torsdag den 30. maj 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: 4. Præsentationspodcast

Foto: Kristian Granquist (af Laura Bach Skou). Øvrige fotos: Michael svennevig.
 

Hør den 4. og sidste præsentation 

med uddrag fra de kommende podcasts.



Foto: Michael Svennevig.

BENJAMIN EGEBRO & JENS DAM

Når Benjamin (Roskilde, 17 år) og Jens (Havnsø, 18 år)  optræder til festivalåbningen, er det første gang de optræder, siden de forlod Tølløse Private Efterskole, hvor de mødtes på musiklinjen. Det er musikken, der knytter dem sammen. Mange af deres musiknumre ligger allerede på diverse digitale platforme. De drømmer om et liv som rappere, omgivet af musik - og er godt på vej. Musik: Benjamin Egebro & Jens Dam.

Læs mere og hør podcast.

Foto: Michael Svennevig.

BENTE CLOD & EMILY DICKINSON

43 år har forfatter Bente Clod (født 1946) tilbragt sammen med Emily Dickinsons digtning. Det har ført til oversættelsen af Dickinsons digte med udgivelsen "På min vulkan", (2005/2016) og romanen "Emily Dickinson. Skrift og Drift" (Gladiator,  2023). Emily Dickinson (USA 1830-1886) levede i Amherst, Massachusetts, men hendes digtning har siden spredt sig til store dele af verden. Musik:  Sophus Rosenvinge (flygelimprovisation). 

Læs mere, hør podcast og læs anmeldelse.
.
Foto: Kristian Granquist.

LAURA BACH SKOU & SALONEN

For 1½ år siden overtog billedkunstner Laura Bach Skou Salonen på Østerbro. I sine multidimensionelle værker illustrerer hun universets orden og skønhed, men virkeligheden lader sig ikke helt ordne og arrangere på samme vis. Eller måske gør den alligevel? Hør Lauras fortælling om arbejdet og glæderne ved kunsten i galleriet i Salonen. Og ikke mindst alle menneskemøderne, der er det mest inspirerende af det hele. Musik: Michael Svennevig.

Læs mere. Hør podcast.

Foto: Michael Svennevig.

KLINT - ET STED INDENI

Forfatter Anne Nielsen skriver på sin 3. roman om opvæksten ved Klint i Odsherred, nær Nykøbing Sjælland. Vi tager med hende derop sammen med festivalarrangør Michael Svennevig og hans far, Erik Svennevig. Alle tre har haft Klint som et omdrejningspunkt i deres liv. De betræder sammen det gamle istidsformede landskab, mens minderne fører dem videre ad gamle veje og stier. 

Læs mere. Hør podcast.


*


Hør også de 3 første præsentationspodcasts:


Her er  1. Præssentationspodcast:



Her er 2. Præsentationspodcast:




Her er den 3. Præsentationspodcast:


 *



Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere om festivalen.

fredag den 24. maj 2024

Anmeldelse: KÆRLIGHED OG KVINDEKAMP af Lucy Ludvigsen

Foto: Michael Svennevig. Bogforsidelayout: Anne Mette Hartelius.

 

Romanens omslag og titel, KÆRLIGHED OG KVINDEKAMP, lyder som et manifest, men det er faktisk en roman. Lucy Ludvigsen har skrevet en roman, der begynder som et manifest, men som gennem sine 315 sider får en betagende fylde. Det er en menneskeklog roman, der overordnet fortæller om tilværelsens mange forrevne veje, men også om, hvordan alting kan falde på plads - på den helt rigtige måde. Uden at der på nogen måde males et skønmaleri. Bogens ene hovedperson, Sonny, er maler. Hun gennemgår den samme udvikling via sin kunst. Det gælder også livsveninden Vivi. De er livet igennem bundet uløseligt sammen. Også selv om de ikke er hinandens erklærede kærester. Det er det, der holder romanen sammen. Selv om de går forskellige veje. Romanen skildrer en kollektiv bevægelse op gennem 70´erne, 80´erne og 90´erne indtil i dag. Samtidig er det et myldrebillede af det liv, der udspiller sig omkring de to livsveninder.

Det er historier om kvindebevægelsen gennem tiden. Danner-husets opståen, Femø-lejren, Lesbos.

Romanen starter i et næsten dokumentarisk spor, som en slags opsummering af kvindehistorien frem til i dag, men langsomt gror kærlighedshistorien ud igennem det dokumentariske. Der er mange forrevne baggrundshistorier. Livet er ikke let, men kærligheden er stor og dyb, og den kan favne det hele. Også da den ser ud til, at vil sænke det hele, genopstår der et håb, og alle de forrevne sider sliber sig runde. De finder ud af at eksistere sammen. Det er en smuk historie. Den er velskrevet og gennemresearchet. Den fortæller om hemmeligheder og løgne, men også om en stærk sanselighed og kærlighed. Det er en stor og bred fortælling. Det er dejligt at befinde sig i dens lyskreds.

For Vivis vedkommende begynder fortællingen i nutiden, hvor der ikke er meget varme: ”Der er en mur omkring hende. Livet og glæden er derude et sted. Hun kan af og til se og høre det hos andre, men hun kan ikke lade det slippe ind. Billeder fra haven og duften af blomsterne giver hende lyst til at deltage, men muren er for tyk til, at hun kan række ud og tage imod.” (s. 19) Det står i modsætning til hendes fortid, hvor hun levede et passioneret og følelsesmættet liv. På den måde er det både en smuk fortælling om at finde frem til sin passion, men også om at genfinde den.

Det, der i romanens form starter ret skematisk og bart, ender med at blive mangesidigt, varmt og rummeligt. Det er et livssammenkædende værk og en lærerig beretning, der giver håb og viser nye veje de mange steder, hvor livet kan køre af sporet. Livet er for de modige og for Vivi og Sonny er det også et aktivistisk liv, hvor der er meget at kæmpe for.  


Bogforsidelayout: Anne Mette Hartelius.

KÆRLIGHED OG KVINDEKAMP  

Lucy Ludvigsen

roman, 315 sider

Forlaget Bøger & Kunst, 2022


Læs flere af festivalens boganmeldelser:



*

onsdag den 22. maj 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: Ingeniør Anders Dinsen

 

Foto: Jens Keis Dinsen. Festivalmaleri. Hanne Svennevig.

Hør podcast



Anders Dinsen, ingeniør, er dykket ned i sin egen familiehistorie. Der var meget han ikke forstod, og han har funderet over de spor, det har afsat i ham, og som har ført til den ransagelse og de opgør han har måttet tage med sig selv og sin egen familiefortid. En historie, der fører helt tilbage til 2. verdenskrig.  


Foto: Jens Keis Dinsen.

Musik: Michael Svennevig.


Uddrag fra de tekster som indgår i podcasten.
Det er Anders Dinsens skønlitterære forsøg på at give det ord.
Måske bliver det en dag til en bog. Det må fremtiden vise.

1944

Min far var kun otte da han en november ser frysende fanger i pyjamas gå i geledder nordpå til hans landsby Ladelund nær grænsen, hvor flygtninge og krigens forfærdeligheder ellers ikke blev set i samme omfang som i resten af Tyskland. Marsklandskabets flade strukturerer af vandløb, blomster og dyreliv gav ham rum til barnlig fordybelse mens den nærliggende flyveplads dog nok en gang imellem var genstand for allierede bomber og larm fra regimets nye raketfly, der blev testet der. At synet af fangerne mærkede min far ved jeg for han fortalte om det mange år senere, og han fortalte ellers aldrig noget fra dengang.

1979 

Vi er i sommerhus og jeg er cyklet til købmanden for at hente mælk og ymer. På vejen hjem kører jeg i et hul i grusvejen og mælken falder af og går i stykker. Jeg husker stadig hvordan den løb ud. Ymeren gik også i stykker. Jeg cykler hjem med resterne og fortæller, hvad der er sket. Vrede. Råben. Slag. Det kommer som lyn fra en klar himmel. Nedgørende ord følger. Hvor kunne jeg spilde det. Mor står i baggrunden. Hun er forandret. Jeg husker ikke smerten. Det var en af de gange, hvor jeg nægtede at underkaste mig hans vold. Jeg gik for mig selv på mit værelse. Fandt Anders And frem. Kiggede på knasterne i fyrretræsbrædderne på væggen. Jeg er vred. Stadig. Man skal ikke græde over spildt mælk. Men skal man råbe, slå og skrige? Spørgsmålet brændte sig fast i mig som en retorisk åre.

2000 

66 år efter at min far så fangerne er jeg 31 da smerter fysisk når overfladen og jeg ikke længere kan løbe fra dem.


*

Mød Anders Dinsen på den kommende festival

VERDEN ER FULD AF VEJE. Festival om portrætter og drømme,

hvor Anders Dinsen er med på 2. festivaldag, tirsdag den 6.8. kl. 15-21

i GLOBAL ART Gallery, Skalbakken 8 A, Vanløse.

Se program.

*


Næste uges podcast:

Foto: Michael Svennevig.

”Kærlighed og kvindekamp” er Lucy Ludvigsens 3. roman, hvor hun skildrer årene fra 1960´erne og frem til i dag. Det er en tid og en fortælling, som hun selv har gennemlevet. Det er en skildring af kvindekamp, basisgrupper, Dannerhusets opståen, Lesbos - og et helt nyt fremspirende syn på kvinder og mænd. Men alle landvindinger skal fornyes, hvis det ikke skal gå i sig selv igen. Musik: Michael Svennevig.    

Offentliggøres fredag den 7. juni 2024.

*



Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere.

*

tirsdag den 21. maj 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: Forfatter Lucy Ludvigsen

 

Foto: Michael Svennevig. Bogforsidelayout: Anne Mette Hartelius.


HØR PODCAST




Foto: Michael Svennevig.

Kærlighed og kvindekamp” er Lucy Ludvigsens 3. roman, hvor hun skildrer årene fra 1960´erne og frem til i dag. Det er en tid og en fortælling, som hun selv har gennemlevet. Det er en skildring af kvindekamp, basisgrupper, Dannerhusets opståen, Lesbos - og et helt nyt fremspirende syn på kvinder og mænd. Men alle landvindinger skal fornyes, hvis det ikke skal gå i sig selv igen. 


Bogforsidelayout: Anne Mette Hartelius.

Lucy Ludvigsen

KÆRLIGHED & KVINDEKAMP

Fra festivalanmeldelsen:

"Romanens omslag og titel, KÆRLIGHED OG KVINDEKAMP, lyder som et manifest, men det er faktisk en roman. Lucy Ludvigsen har skrevet en roman, der begynder som et manifest, men som gennem sine 315 sider får en betagende fylde. Det er en menneskeklog roman, der overordnet fortæller om tilværelsens mange forrevne veje, men også om, hvordan alting kan falde på plads - på den helt rigtige måde. Uden at der på nogen måde males et skønmaleri."

Læs hele anmeldelsen.


Foto: Michael Svennevig.


Oplæsning: Lise Kamp Dahlerup

Musik: Michael Svennevig.    


Desuden er der redigerede uddrag fra TV Roskildes interview 

med Lucy Ludvigsen i anledning af udgivelsen af "På den forkerte side".

*


Næste uges podcast:

 4. Præsentationspodcast

med uddrag fra de næste 4 podcasts 

Offentliggøres den 7. juni 2024

*



Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere om festivalen.

*

mandag den 13. maj 2024

Anmeldelse: BALALAS FEST af Anne Zenon, tweenroman (2024)

 

Bogforside-illustration: Mette Lehmann.

”Balalals Fest” er skøn. Så enkelt kan det siges. Silles mor drikker og har fået sit liv slået i stykker, efter at en marokkansk kæreste droppede hende. Sille prøver så godt hun kan at få det til at glide. Kommunen blander sig og kommer med et ultimatum: hvis moren ikke opgiver drikkeriet, kommer hun, Sille, i familiepleje. I skolen er Sille en af de seje. Faktisk så sej, at det er svært for hende at nå frem til sine mere menneskelige sider, og hun chikanerer nogle af de andre. Mia, hendes bedste veninde, er den eneste som hun tør tage med hjem, for rodet og de tomme flasker vil hun ikke have andre til at se. Tarik, går en klasse over dem, i 7. og han kan spille på alt, så Sille får ham med i deres band, hvor han er en stor gevinst at have med, selv om hans danske ikke er godt. Der springer forelskede toner frem imellem dem, men da Sille bliver overrumplet og tager Tarik med hjem, skammer hun sig over moren, og hun og Tarik skilles uforløste. Da Sille bagefter tror, at Tarik er kæreste med klassens nye pige fra Irak, prøver hun at forhindre at klassen skal til fest hos Balalal efter byfesten, hvor Sille skal fremføre den sang, hun har skrevet til byen. 

Anne Zenons skildringer af deres forskellige tilværelser er så nuancerede og mangefacetterede, at det er en fornøjelse at følge Sille og hendes klassekammerater frem mod koncerten og festen.

Selv om Sille drager nogle forhastede konklusioner, så er hun også modig og tør spørge om det, hun ikke er sikker på – og derved er der håb for morgendagen. Det er alt sammen beskrevet med en stor loyalitet over for både de skildrede personer og de miljøer, de kommer fra. Det er en ungdomsroman, som jeg spår et lykkeligt læserliv i hænderne på mange teenagere. Det fortjener den.

Uddrag fra romanen.

Side 26:

””Vi klarer det her selv.” Mor holdt ekstra hårdt om hende og begyndte at græde igen. Til sidst lagde Sille mor i seng og holdt hende i hånden, indtil pillerne virkede. Den gullige persienne var halvt lukket ned. Gennem hullet kunne hun se parkeringspladsen, og længere ude var stranden. En dag ville hun væk herfra.”

Side 54-55 (Balala tænker tilbage på flugten fra Mosul):

”Balala sipper af teen igen. Den er ikke så varm mere. Hun når kun at læse et par linjer, før hun igen retter blikket op og ser på de frosthvide grene og biler. Som barn nåede hun at lege med sne i Mosul, men hun husker bedst varmen. Det var også varmt den aften, de skyndte sig op på ladvognen, der hurtigt startede motoren, og de flygtede væk fra deres by i hvirvlende grus og støv. Der var høje lyde fra andre biler, og endnu højere lyde fra mennesker, der råbte og skreg. Først da de kom ud på en større vej, opdagede hun, hvor hårdt hun og mor holdt hinanden i hånden. De talte ikke sammen og kiggede heller ikke på hinanden. Når Balala ser mors øjne i dag, kan hun se, at hun nogle gange er rejst tilbage til Irak. Som om hun ikke helt er her. Det sker også, at hun selv drømmer sig tilbage. Hun 55 prøver at finde minder fra tiden, før hun så Zana ligge på hospitalet på et stort underligt guldpapir. Hun husker alt for tydeligt mor, der græd og ikke ville slippe sengen, mens lægerne foldede guldpapiret hen over ham og lukkede med tape. Når minderne kommer, forsøger hun at trylle sig hen til haven med daddeltræet. Så prøver hun at forestille sig, at alle er inde i huset. At mor laver mad, og de andre dækker bord, og om lidt skal de alle spise, og alt er trygt og godt. Flugten til Danmark var lang. Balala huskede kun meget lidt, og husker, at det var godt at komme frem til den danske lejr, men det var først, da de flyttede ind i deres egen lejlighed i blokken, at hun begyndte at føle sig tryg.”

 

Anne Zenon

BALALAS FEST

Brændpunkt, 2024

tweenroman, 129 sider

Udgivelsesdato: 18. april 2024

 

*

Læs flere festival-anmeldelser



Læs mere om festivalen.

VERDEN ER FULD AF VEJE: Digteren Jesper Lützhøft

 

Foto: Michael Svennevig. Bogforsidemaleri: Amir Bakhtiar Sanjabi.


Hør podcast


Jesper Lützhøfts digtsamling ”En savnsbundet rejsende” er tanker og ord, han har nedfældet under og efter rejser i Iran. Landet og menneskene har afsat lange spor i hans erindring som han har fastholdt i en fascinerende to-sproget digtsamling, der både er på dansk og farsi.  


 Bogforsidemaleri: Amir Bakhtiar Sanjabi.


Uddrag fra Jesper Lützhøfts 

digtsamling "En savnsbundet rejsende":





Foto: Michael Svennevig. 

Om Jesper Lützhøft:

Jesper Lützhøft er oprindeligt musiker, men har bl.a. været operachef på Den Anden Opera og producent mm. i Danmarks Radio.
Han debuterede som forfatter i 2012 med teksten til operaen Angelo af komponisten Lars Klit, og siden har han udgivet 10 bøger.
Han har skrevet tekst til i alt 6 operaer, hvoraf de tre er opført, den fjerde har premiere i 2025, mens den femte og sjette aldrig bliver til noget. Han er medlem af bestyrelsen i Danske skønlitterære Forfattere, og initiativtager til etableringen af Musikhuset København i det gamle Bymuseum på Vesterbrogade.





Musikken på podcasten:

Uddrag fra Fozié Majd (1938-): ”Dreamland” (for string quartet, 1997/2006) 1. Lento & 2. Delicatamente e cantado. Med Darragh Morgan (violin), Patrick Savage (violin), 
Fiona Winning (viola) og Deirdre Cooper (cello).

Uddrag fra Amir Mahyar Tafreshipour (1974-): “Persian Echoes” ( Concerto for Harp and Orhestra, 2005) Andante, Allegro & Tranquillo. Med Gabrilla Dalll´Olio (Harp), 
English Chamber Orhestra, ditigeret af Alexander Rahbari.

Bent Sørensen (1958-): ”Shadow Siciliano”. Med Jesper Lützhøft (guitar).





*


Næste uges podcast:

Foto: Jens Keis Dinsen.

Anders Dinsen, ingeniør, er dykket ned i sin egen familiehistorie. Der var meget han ikke forstod, og han har funderet over de spor, det har afsat i ham, og som har ført til den ransagelse og de opgør han måttet taget med sig selv og sin egen familiefortid. En historie, der fører helt tilbage til 2. verdenskrig. Musik: Michael Svennevig.

Offentliggøres fredag den 31. maj 2024.

 *



Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere om festivalen.

*

torsdag den 9. maj 2024

VERDEN ER FULD AF VEJE: Sangeren Hanne Skov

 

Foto: Sofie Birkmose.


Hør podcast

Kom med til koncert med Harmony Restored. Bagefter fortæller Hanne Skov om at improvisere, om musikkens væsen, men også om et nyt samarbejde med Carsten Kær (piano) og Ayi Solomon (percussion), når de på det seneste har samarbejdet med gymnasieelever i projektet ”Sund med musik” i Nordjylland, støttet af KulturKANten, Nordjylland. Musikken kan berøre og styrke os i at være dem vi er, for musikken kan finde veje og sprog for alt det usagte, når man er ung og forvirret. 

Musik er grænseløs, og nogle former for musik er det mere end andre. At lytte til Harmony Restored er en varm og sjælfuld rejse ind i et musikalsk landskab. Der er noget himmelsk over det, uden at det virker frelst. Der er en storhed, der giver sangen og musikken et bredt vingefang, der åbner ind til mange verdener. At følge med musikken er som at begive sig ud ad mange forskellige veje. Men hør mere om det på podcasten


Foto: Sofie Birkmose.


Mød 
Harmony Restored 
featuring Alain Apaloo

til festivalåbningen,
lørdag den 3. august 2024,
hvor besætningen er
Hanne Skov
Ayi Solomon
& Alain Apaloo

Fotocollage med portrætter taget af: Satyadev Barman, Sofie Birkmos og Jakob Wandam.


Lyt til optagelsen fra Hannes første festivalmedvirken 

- sammen med guitaristen Mikkel Andersen -

til festivalåbningen af ÆG & HÅB i 2022.


Næste uges podcast:

Digteren Jesper Lützhøft

Foto: Michael Svennevig.

Jesper Lützhøfts digtsamling ”En savnsbunden rejsende” er tanker og ord, han har nedfældet under og efter rejser i Iran. Landet og menneskene har afsat lange spor i hans erindring som han har fastholdt i en fascinerende to-sproget digtsamling, der både er på dansk og farsi. Musik: "Dreamland (for string quartet) af Fozié Majd, 1. sats, Lento spillet af Darragh Morgan (violin), Patrick Savage (violin), Fiona Winning (viola) og Deirdre Cooper (cello).

Offentliggøres fredag den 17. maj 2024.

 *



Festivalmaleri: Hanne Svennevig.


VERDEN ER FULD AF VEJE
Festival om drømme og portrætter
3. - 14. august 2024
5 bydele med 100 medvirkende

Læs mere om festivalen.

*