fredag den 2. januar 2015

Anmeldelse: IN TIME af Markussen & Raabo


Art work og fotos: Ole Markussen
 
Åbningsnummeret, ”Far away”, på Markussen & Raabos debutcd er en regulær nydelse med sin brede og fyldige studielyd. Det har karakter af overflyvning, eller måske rettere af undervandssvømning, for der er flere forsinkede, ekkobelagte lyde, der placerer det uden for tid og rum. Det forskudte vokalarbejde er placeret smukt og klangfuldt dér, hvor det lyder bedst. Det er en prægtig måde at åbne ballet på.

Ole Møller Markussen (vokal) har skrevet teksterne og sammen med Henrik Raabo (bas, guitar, keyboards, kor, percussion) komponeret musikken, som sidstnævnte har arrangeret. De har et mangeårigt musikalsk makkerskab bag sig, og det mærkes.
  
”Airstrips” har noget rytmisk tungt og drøjt huggende over sig. Der marcheres i gummistøvler i en ubrydelig monoton rytme. Som en tilstand. Det har er en lidt udsyret Beatles-klang over sig. Men jeg er nok for utålmodig til at synke ned i dén sound. ”For one to come…”.

Foto: Simon Elkjær Petersen 

”Airstrips” og ”Coffee shop” er nok de eneste numre, der ikke går direkte i kødet på mig. Men den første fungerer fint som overgang til den gnistrende veloplagte "Your home". Den bygger smukt op og forløses med det groovy mellemstykke, inden det ørehængende omkvæd. Det er en sang, der har det hele og som tegner en flot bue i det smukke arrangement, der fungerer glimrende sammen med det talte mellemvers.
Den efterfølgende luftbårne lyriske ballade, ”So many things to do”, går lige til hjertet. Den har samme indflyvningsfeeling som åbningsnummeret, hvor man svæver af sted på en varm luftsøjle. ”When the world takes on its glow…” og ”…reality seems to loose its grip on me…”.

”The End” er så dovent lagt til rette, at det ikke kan bestemme sig til at fortsætte. Rytmen går baglæns, og skaber en egen sær dragende uvirkelighed. ”…outside reality…” ”This is the end of the world, this is where it all ends…”.
Cd´ens arrangementer er umådelig smukke. Sangene har flere steder et lokkende vemod, der synges med et stort overskud. Ja, ligefrem en smittende glæde. Det giver kontrast og et stort spillerum, der udnyttes med stor fylde og dygtighed.
Favoritten, ”The Sky”, rammer mig i et blødt ubeskyttet punkt. Den flyvende og svævende fornemmelse breder sig indeni, og kombineres med en æterisk lethed, der helt stikker af med én. ”…skin against skin…”. Kombinationen af tekst og musik er så smuk, at man kan bade i den. Lade den som et lyshav splintres mod kroppen. Samtidig er den gennemvædet af denne overjordiske dovenhed. Den er så intimiderende, at den nok mest af alt skildrer en seksuel formæling med ordene: ”…let me in…”.

Hør "The Sky" og se den tilhørende video: https://www.youtube.com/watch?v=ac_ywlMHTMc

Vokalen er helt tæt på i ”Solitude”, akkompagneret af en suggererende trommerytme, en xylofons sprøde tone og en glidende strygerlyd, der sakser sig ned igennem sangen, mens guitarakkorder klipser sig ind over. ”I look into your eye…”. ”My boundaries are clear…”.


”Coffee Shop” bygger videre på den talte tekst i ”The Sky” og det foregående nummers spredte akkompagnement. Men det fanger mig ikke rigtigt på trods af det flotte arrangement. Det knytter sig ikke sammen til en færdig komposition. Som det synges: ”Just a man in a coffee shop…” og ”This is just a song…”. Men det er lidt i underkanten. Det er ikke nok.

”The Sea” knytter igen musik og tekst sammen i et af cd´ens meget smukke arrangementer. Som det bliver sunget: ”Because I love you…”.

”To tie you to me” har en smertelig tekst, der bliver sunget med et smægtende overskud med ordene: ”If I only could…”. Det bliver nærmest til et dancehit. Igen denne flyvende fornemmelse, der giver mig lyst til at svinge mig op på melodien og svæve med videre, for at blive samlet op af det afsluttende inciterende titelnummer ”In time”, som det også er svært at gardere sig imod. For melodierne og teksterne lejrer sig i kroppen.

Jeg når dårlig nok at blive færdig med første gennemlytning, før jeg igen... for jeg vil gerne have mere. Meget mere.

Foto: Kenneth Hemmingsen Ophus
Fra Markussen & Raabos fine julekoncert på Risteriet den 21.12.14.
Forstærket og backet-up af "The Straight Allies": Nana Schwartzlose (bas), Pia Trøjgaard (kor og percussion) og Holger Hye-Knudsen (keyboard).
 
 

På CD'en får Markussen & Raabo hjælp af: 
Thomas Duus (trommer), Tira Skamby (Percussion), Pia Trøjgaard (kor) Henning Nielsen (guitar).

 
Køb "In Time":
 
Der følger en ny CD-indspilning i 2015.

Ingen kommentarer: